Stim ca unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale unui proiect de amenajare a locuintei este bugetul. Și asta pentru ca, în lipsa unei experiente anterioare, este foarte greu sa estimezi cat va costa o amenajare, mai ales cand nu stii care sunt toate lucrarile pe care le presupune aceasta, iar cheltuielile ajung sa te ia prin surprindere.

Pentru a te informa corect și a-ti seta asteptarile realist în ceea ce priveste bugetul, am sumarizat experienta noastra din ultimul an în tabele de buget.

În estimarea bugetului total, ar trebui să ținem cont de 3 categorii principale de cheltuieli: finisaje, mobilier + accesorii și constructii, pe care le detaliem mai jos.

Iar pentru a adauga complexitate și claritate tabelelor, ne vom referi la 3 categorii de bugete, DESIGN-ish, STYLE-ish, PREMIUM, acestea fiind explicate în partea a doua a articolului.

1.Mobilier și accesorii

 

În aceasta categorie de buget este inclus tot ce vine dupa finisaje: mobilierul la comanda, mobilierul de cumparat (mese, scaune, masute, paturi, fotolii, canapele, etc), corpuri de iluminat, perdele și draperii, covoare.

*Nu sunt incluse insa electrocasnicele, televizoarele, boxele, routerele sau alte gadget-uri, si nici saltelele pentru paturi. Acestea sunt alegeri foarte personale pentru care putem oferi consultanta din punct de vedere al design-ului, dar pe care nu le recomandăm noi ca brand sau functionalitati.

 

2. Finisaje

În categoria finisaje sunt incluse placile ceramice pentru bai, obiectele sanitare (baterii, cada, lavoare, vase toaleta) parchetul, plintele, caloriferele, usile și montajul lor, aparatajul electric (rame și butoane pentru prize și intrerupatoare).

*Nu sunt incluse în acest tabel centrala termica, tamplaria exterioara, usa de intrare, aerele conditionate sau alte sisteme de incalzire/racire/ventilatie.

În cazul în care apartamentul este preluat/achiziționat la cheie, cheltuielile din tabelul de mai jos nu vor fi incluse în bugetul total,  dacă nu se dorește schimbarea acestora sau înlocuirea anumitor elemente.

3. Constructii

Categoria aceasta include manopera echipei de constructori și materialele constructive folosite de acestia în amenajare: gleturi, amorse, adezivi, vopseluri, chituri, cabluri electrice, racorduri/coturi pentru instalatii, etc. De obicei, aceste materiale sunt incluse în devizul primit de la firma de constructii. 

Costul constructiilor variaza in functie de stadiul în care se afla spatiul locuintei la inceperea proiectului și de complexitatea lucarilor. Asa ca si aici avem 3 subcategorii.

a. Spațiul este nou și complet finisat de dezvoltator.

În situația achiziționării apartamentului finisat, la alb, finisajele sunt deja instalate, deci costul pentru montajul acestora nu mai intra in calcul.

Va fi totusi nevoie update-uri la prize si/sau corpuri de iluminat. Uneori este nevoie si de mutarea tevilor de apa de la bucatarie, daca poziția chiuvetei sau a masinii de spalat va fi mutata fata de cum era prevazuta initial.

De asemenea, pot aparea mici modificari sau adaugari la peretii de gips-carton (crearea unor goluri in peret  intre camere, grinzi false pentru mascarea evacuarii de la hota, de exemplu). De obicei pereții sunt revopsiti, iar anumiti pereti pot fi decorati cu tapet sau vopsele decorative. Dupa montajul mobilierului, va fi nevoie de racordarea electocasnicelor de catre instalator și de montajul corpurilor de iluminat de catre electrician.

 

b. Spațiul este nou, dar nefinisat

In unele cazuri, dezvoltatorii pot pune la dispoziție apartamentul nefinisat, la gri, iar tu iti poti cumpara separat finisajele si obiectele sanitare. Vei avea nevoie de o echipa de constructori care sa monteze finisajele si sanitarele in bai, sa facă anumite update-uri la partea electrica si/sau la pereti conform proiectului de design, sa gletuiasca si sa vopseasca pereții și sa instaleze corpurile de iluminat si electrocasnicele. Mai jos am estimat costurile pentru manopera si materiale constructive pentru acest caz.

c.  Spațiul se afla în imobil vechi și necesita o renovare completa

Fie ca-ti place foarte mult o anumită zona din oraș, sau vrei sa fii mai aproape de un anumit loc, s-ar putea sa optezi pentru un apartament într-un un bloc vechi.

In acest caz, ar trebui te astepti la costuri suplimentare considerabile pentru renovarea apartamentului.

Bugetul va fi stabilit în funcție de complexitatea modificarilor si a amenajarii, insa de obicei, va include

– decopertare (scoaterea finisajelor, curatarea peretilor, aruncarea deseurilor în locuri autorizate)

– schimbarea sau repararea instalatiei electrice, sanitare, termice

– ajustari la pereti: indreptari, reparatii, placari cu gips-carton 

– reparatii la sapa, turnarea unei sape autonivelante

Nu am inclus aici modificari de compartimentare care necesita autorizatie de construire.

 

Acum ca am enumerat cele 3 categorii de cheltuieli, iti poti estima singur un buget total pentru amenajare casei tale. 

Asa ca, dacă apartamentul/casa este finisata la alb vei urmări doar tabelul 1 și 3a.

Dacă însă apartamentul este nou, dar nefinisat, vei urmări tabelul 1, 2 și 3b.

Iar pentru renovarea totala, vei urmări tabelul 1, 2 și 3c.

De exemplu, dacă am avea un apartament nefinisat, cu 4 camere, 100mp și îmi doresc o amenajare style-ish, bugetul total necesar amenajarii ar fi: 55-60k (mobilier și accesorii) + 30-35k (finisaje) + 20-25k (constructii nefinisat). În total avem un buget de aprox. 105-120k. 

În acelasi timp, bugetele se pot combina: poate iti doresti sa investesti mai mult în partea de finisaje și esti dispus sa optezi pentru categoria style-ish sau premium aici, insa pentur mobilier și accesorii preferi un buget din categoria design-ish sau style-ish.

Acum sa vedem la ce ne referim cand vorbim despre aceste categorii de preturi.

 

Ce inseamna o amenajare design-ish?

Un buget design-ish iti va permite un design personalizat, adaptat nevoilor si preferintelor tale. Design-ul va include mobilier la comanda, mobilier ready-to-buy fain, insa va fi nevoie sa avem mereu un ochi atent la buget.  Bugetul definit de noi ca design-ish nu inseamna un buget redus, care sa permita doar mobilier de-a gata si solutiile cele mai accesibile ca pret. Cu siguranta se poate mobila un apartament si cu bugete mai mici decat cele propuse de noi in categoria design-ish, insa credem ca acestea nu ar justifica neaparat un proiect de design detaliat.

Mai concret, pentru categoria design-ish ne referim la finisaje precum parchetul laminat de calitate superioara, intre 120 si 160 lei/mp sau un parchet stratificat simplu, in jur de 200-250 lei/mp. Placile ceramice pentru bai si bucatarie ar costa in jur de 180-250 lei/mp, pereti ar fi decorati prin vopsitorie, usile ar costa in jur  de 1500 lei/usa, cu maner inclus.

Ca materiale de fronturi pentru mobilier va predomina pal-ul, insa acesta va fi combinat cu fronturi din mdf vopsit pentru zonele umede din casa, baile si bucataria.

Exista, de asemenea, o multime de magazine online in care poti gasi obiecte design-ish la preturi avantajoase.

Avem aici un exemplu de proiect de design interior  design-ish.

Ce inseamna o amenajare stylish?

O amenajare stylish ofera o plaja mai mare de optiuni pemntru finisaje si materiale de mobilier.

La finisaje putem  include un parchet stratificat de calitate mai buna, cu un pret intre 300-400 lei/mp. Pentru montarea lui se va adauga si costul adezivului, pentru ca acesta se monteaza, in general, prin lipire. In timp, el se poate rascheta si relacui, pentru a-i mari durata de viata. Preturile pentru ceramica din bai si din bucatarie pot fi, in medie, intre 250-350 lei/mp. Putem aborda usi cu balamale ascunse sau chiar usi tip filomuro (coplanare sau la fata cu peretele), al caror pret incepe de la 3000 lei/usa cu maner inclus.

Peretii pot fi decorati in mai multe moduri.: cu profile decorative, daca stilul tau inclina spre clasic, cu tapet, fototapet, pictura murala sau placari cu panouri decorative din beton, lemn sau piatra.

Majoritatea corpurilor de mobilier vor fi realizate la comanda. Ca materiale, poti imbina mdf-ul vopsit (pentru fronturile vizibile) cu elemente de metal sau sticla. De asemenea, poti alege fronturi profilate sau frezate, pentru a adauga un plus de personalitate mobilierului. Iar la bucatarie, de exemplu, ai varianta de blat din compozit sau hpl.

Si partea de interior a corpurilor de mobilier va primi mai multa atentie in cazul unui buget style-ish: feroneria, tipul deschiderilor de usi si a sistemelor folosite sunt mai variate ca in categoria design-ish.

Te poti orienta si la piese cu design deosebit, un corp de iluminat sau un fotoliu cu un impact vizual mare.

 

Poti vedea intreaga amenajare a apartamentului Smooth Memphis aici.

Ce inseamna o amenajare premium?

Un buget premium va include materiale speciale si/sau rezistente foarte rezistente in timp. Aici totul tine de detalii.

Daca la categoriile anterioare ne refeream doar la producatori de mobilier locali, aici putem include si producatori internationali de mobilier custom, branduri de mobilier italian sau bucatarii germane.

Corpurile de iluminat, mesele, scaunele, sunt in general, in aceasta categorie, piese iconice realizate de designeri celebri.

Finisajele sunt materiale naturale – piatra naturala, parchet din lemn masiv, sau materiale foarte noi ca tehnologie de productie – placi ceramice de dimensiuni foarte mari, panouri de sticla cu insertii metalice

Corpurile de mobilier pot avea fronturi ceramice, metalice sau din sticla. Foarte importante sunt si accesoriile si sistemele folosite la mobilierul pe comanda mobilierului. Un buget premium permite o varietate mare de sisteme inovatoare pentru interioarele dressingurilor, sisteme speciale de bucatarii si accesorizari interioare, polite din metal sau sticla, iluminat interior in corpurile de mobilier.

Poti vedea intreaga amenajare a apartamentului The Golden Hour aici.

 

CONCLUZIE

In concluzie, o planificare buna a bugetului te ajuta sa obtii cel mai bun rezultat in amenajarea interiorului tau, atat ca design, cat si ca functionalitate.

Tabelele de mai sus sunt doar estimari, cu scopul de a-ti  seta bugete  realiste pentru amenajarea caseii tale. Costurile difera de la proiect la proiect, iar o estimare mai detaliata se poate realiza in prima parte a proiectului, dupa vizita la apartament, intalnirea de debriefing si realizarea planului 2d al locuintei.

Procesul amenajarii unei locuinte este destul de solicitant pentru beneficiari, atat ca resurse financiare, cat si ca resurse de energie si timp. Insa cu un buget bine planificat si cu oameni profesionisti alaturi, vei obtine tot ce-ti doresti de la noua ta locuinta si o vei transforma in „acasa”.

Planificarea timpului in proiectul de amenajare interioara reprezinta un alt subiect important. Despre acesta am povestit mai multe aici.

About the author

Co-fondator & CEO

Recent Works

design interior apartament maximalist jooca studio