Una dintre intrebarile pe care ni le adreseaza cel mai des clientii nostri este despre costurile totale pentru amenajarea locuintei lor.

Stabilirea unui buget este unul dintre cei mai importanti pasi atunci cand incepi o amenajare interioara.

 

De ce sa-ti stabilesti un buget pentru amenajarea interioara?

In primul rand pentru ca te va ajuta sa te organizezi mult mai usor. In al doilea rand pentru ca iti poti seta niste asteptari corecte si un buget realist, corelat cu nevoile si preferintele tale.

Vei stii care sunt lucrurile importante pentru tinenpentru care vei dori sa investesti mai mult, si care sunt cele mai putin esentiale, care iti vor permite sa ajustezi bugetul.

Iar cu aceste informatii valoroase in buzunar, vei putea sa jonglezi usor cu optiunile pe care le ofera piata.

Insa, ca orice socoteala de acasa cu care plecam „in targ”, cel mai probabil va necesita ajustari, asa ca recomandam sa abordezi procesul cu flexibilitate si adaptabilitate.

La finalul amenajarii, scopul este sa obtii spatiul mult visat, mulat pe personalitatea ta, si sa fii sigur ca ai luat cele mai bune decizii ca raport calitate/pret/importanta pentru tine.

Care sunt categoriile de pret intr-o amenajare interioara?

Exista nenumarate posibilitati ce tin de finisaje, mobilier si accesorii. Exista diferente de calitate si de preferinte ale fiecarui beneficiar in legatura cu aceste lucruri.

Ca sa ne fie mai usor, am impartit tipurile de amenajari in 3 mari categorii: DESIGN-ish, STYLE-ish, HIGH-END.

Ce inseamna o amenajare design-ish?

Un buget design-ish iti va permite un design personalizat, adaptat nevoilor si preferintelor tale. Design-ul va include mobilier la comanda, mobilier ready-to-buy fain, insa va fi nevoie sa avem mereu un ochi atent la buget.  Bugetul definit de noi ca design-ish nu inseamna un buget redus, care sa permita doar mobilier de-a gata si solutiile cele mai accesibile ca pret. Cu siguranta se poate mobila un apartament si cu bugete mai mici decat cele propuse de noi in categoria design-ish, insa credem ca acestea nu ar justifica neaparat un proiect de design detaliat.

Mai concret, pentru categoria design-ish ne referim la finisaje precum parchetul laminat de calitate superioara, intre 80 si 130 lei/mp sau un parchet stratificat simplu, in jur de 150-180 lei/mp. Placile ceramice pentru bai si bucatarie ar costa in jur de 150-200 lei/mp, pereti ar fi decorati prin vopsitorie, usile ar costa in jur  de 1500 lei/usa, cu maner inclus.

Ca materiale de fronturi pentru mobilier va predomina pal-ul, insa acesta va fi combinat cu fronturi din mdf vopsit pentru zonele umede din casa, baile si bucataria.

Exista, de asemenea, o multime de magazine online in care poti gasi obiecte design-ish la preturi avantajoase.

Avem aici un exemplu de proiect de design interior  design-ish.

Livingul Urban Night, cu accente industriale, face parte dintr-un apartament din categoria design-ish. Amenjarea a tinut cont de toate nevoile clientului, iar bugetul a fost tinut strans sub control.
In dormitorul apartamentului Urban Night am propus mobilier din pal melaminat. Manerele metalice negre si forma acestei comode o fac design-ish. Puteti vedea intregul proiect aici.
In apartamentul Snow-White, tot mobilierul a fost realizat din pal melaminat. La bucatarie, detaliile design-ish sunt elementele metalice: fronturile din tabla perforata si manerele negre.
Comoda din livingul apartamentului Snow White combina aceleasi materiale: palul melaminat si metalul vopsit negru in camp electrostatic. Puteti vedea intreaga amenajare aici.

Ce inseamna o amenajare stylish?

O amenajare stylish ofera o plaja mai mare de optiuni pemntru finisaje si materiale de mobilier.

La finisaje putem  include un parchet stratificat de calitate mai buna, cu un pret intre 200-300 lei/mp. Pentru montarea lui se va adauga si costul adezivului, pentru ca acesta se monteaza, in general, prin lipire. In timp, el se poate rascheta si relacui, pentru a-i mari durata de viata . Preturile pentru ceramica din bai si din bucatarie pot fi, in medie, intre 200-300 lei/mp. Putem aborda usi cu balamale ascunse sau chiar usi tip filomuro (aka coplanare, ascunse sau la fata cu peretele), al caror pret incepe de la 2600 lei/usa cu maner inclus.

Peretii pot fi decorati in mai multe moduri.: cu profile decorative, daca stilul tau inclina spre clasic, cu tapet, fototapet, pictura murala sau placari cu panouri decorative din beton, lemn sau piatra.

Majoritatea corpurilor de mobilier vor fi realizate la comanda. Ca materiale, poti imbina mdf-ul vopsit (pentru fronturile vizibile) cu elemente de metal sau sticla. De asemenea, poti alege fronturi profilate sau frezate, pentru a adauga un plus de personalitate mobilierului. Iar la bucatarie, de exemplu, ai varianta de blat din compozit sau hpl.

Si partea de interior a corpurilor de mobilier va primi mai multa atentie in cazul unui buget style-ish: feroneria, tipul deschiderilor de usi si a sistemelor folosite sunt mai variate ca in categoria design-ish.

Te poti orienta si la piese cu design deosebit, un corp de iluminat sau un fotoliu cu un impact vizual mare.

Mobilierul din jurul TV-ului este format din linii drepte si curate
In acest proiect, majoritatea corpurilor de mobilier sunt realizate din mdf vopsit.

Bucataria este deschisa catre living, lasand sa se vada fronturile profilate realizate din MDf si sticla. In centru este zona de bar, folosita si ca loc de luat masa atunci cand nu sunt invitati prezenti.

Spatiul generos al bucatariei din apartamentul Shades of Grey a fost mobilat cu niste corpuri cu fronturi din mdf, profilate. Sursele de lumina zonale iti ofera multe scenarii de iluminare si contribuie la crearea unei atmosfere cosy in locuinta ta.

Livingul este unul generos si foarte luminos. Atmosfera placuta este data de culorile pastelate care se combina cu diferitele tonuri de gri

Avand la dispozitie acest spatiu amplu, am putut crea o zona de dining pentru 6 persoane la fereastra. Cadrul mesei este din metal, iar blatul este din lemn masiv cu margini neregulate, ca un accent industrial. Poti vedea intreaga amenajare a apartamentului Shades of Grey aici.

livingul este un spatiu luminos si aerisit. Culorile sunt calde iar accentele de albastru creeaza o atmosfera placuta
In acest living mobila de inspiratie mid century este din lemn masiv, iar corpul de iluminat central este o piesa iconica- Lampa Bubble, creata de George Nelson. Canapeaua BoConcept si tabloul pictat de Irina Neacsu, ambele in nuante de albastru, creeaza o atmosfera stylish. Poti vedea intreaga amenajare a apartamentului Retro-Chic aici.

Ce inseamna o amenajare premium?

Un buget premium va include materiale speciale si/sau rezistente foarte rezistente in timp. Aici totul tine de detalii.

Daca la categoriile anterioare ne refeream doar la producatori de mobilier locali, aici putem include si producatori internationali de mobilier custom, branduri de mobilier italian sau bucatarii germane.

Corpurile de iluminat, mesele, scaunele, sunt in general, in aceasta categorie, piese iconice realizate de designeri celebri.

Finisajele sunt materiale naturale – piatra naturala, parchet din lemn masiv, sau materiale foarte noi ca tehnologie de productie – placi ceramice de dimensiuni foarte mari, panouri de sticla cu insertii metalice

Corpurile de mobilier pot avea fronturi ceramice, metalice sau din sticla. Foarte importante sunt si accesoriile si sistemele folosite la mobilierul pe comanda mobilierului. Un buget premium permite o varietate mare de sisteme inovatoare pentru interioarele dressingurilor, sisteme speciale de bucatarii si accesorizari interioare, polite din metal sau sticla, iluminat interior in corpurile de mobilier.

In apartamentul Art Deco Memories, in open-space-ul care include living-ul si dining-ul, am creat o zonificare a spatiului prin coborarea plafonului in zona de living.In acest fel, a fost creata si o scafa inspre zona de dining.
In acest fel, a fost creata si o scafa inspre zona de dining. In spatiu exista multe surse de lumina legate pe circuite separate, asa incat sa se poate crea mai multe scenarii de iluminat. Puteti vedea intregul proiect Art Deco memories aici.
Bucataria apartamentului Art-Deco Memories va fi realizata de catre Haecker Kuechen. Revenim cu imagini reale cat de curand.

Acum ca ne-am mai lamurit putin ce tipuri de materiale pot fi incluse in functie de buget, putem merge mai departe cu estimarile pentru finisaje si mobilier.

Cele doua tabele contin bugete estimate pentru mai multe tipuri de locuinte, pentru doua mari categorii de cheltuieli, mobilier si accesorii  finisaje.

In estimarea pentru categoria de mobilier si finisaje nu sunt incluse electrocasnicele, televizoarele, boxele, routerele sau alte gadget-uri, si nici saltelele pentru paturi. Acestea sunt alegeri foarte personale pentru care putem oferi consultanta din punct de vedere al design-ului, dar pe care nu le recomandam noi ca brand sau functionalitati.

De asemenea, in categoria de finisaje nu sunt incluse aparatele de aer conditionat ssau traseele pentru acestea, si nici alte sisteme de ventilatie sau racire. De obicei acestea sunt incluse de dezvoltator in costul unui apartament nou.

 

 

 

Care sunt costurile pentru manopera de constructii  intr-o amenajare?

Pe langa costurile estimate mai sus, este nevoie sa tinem cont si de cosnturile pentru manopera de cosntructii si instalari ale diverselor obiecte si electrocasnice.

Pentru aceste estimari, vom lua in considerare 3 cazurti.

1.Spatiul este nou si complet finisat de dezvoltator.

In situatia achizitionarii apartamentului finisat, la alb, finisajele sunt deja instalate, deci costul lor nu mai intra in calcul.

La partea de constructii apar update-uri si modificari pe partea electrica si uneori, la instalatii. In acest caz va fi nevoie de manopera unui electrician si a unui instalator, si reparatiile peretilor ulterioare, dupa modificari. De asemenea, pot aparea mici modificari sau adaugari la peretii de gips-carton (crearea unor goluri in peret  intre camere, grinzi false pentru mascarea evacuarii de la hota, de exemplu). De obicei peretii sunt revopsiti, iar anumiti pereti pot fi decorati cu tapet sau vopsele decorative. Vei avea nevoie de un electrician pentru montarea corpurilor de iluminat si de un instalator pentru racordarea electrocasnicelor (lavoarele din bai, chiuveta de la bucatarie, masinile de spalat rufe si vase, hota).

Mai jos am estimat costurile pentru constructii in cazul acestor update-uri pe un apartament finisat.

 

2.Spatiul este nou, dar nefinisat

In unele cazuri, dezvoltatorii pot pune la dispozitie apartamentul nefinisat, la gri, iar tu iti poti cumpara separat finisajele si obiectele sanitare. Vei avea nevoie de o echipa de constructori care sa monteze finisajele si sanitarele in bai, sa faca anumite update-uri la partea electrica si/sau la pereti conform proiectului de design, sa gletuiasca si sa vopseasca peretii si sa instaleze  corpurile de iluminat si electrocasnicele.

 

 

 

 

3. Spatiul se afla in imobil vechi si necesita o renovare completa

 

Fie ca iti place foarte mult o anumita zona din oras, sau vrei sa fii mai aproape de un anumic loc, s-ar putea sa optezi pentru un apartament intr-un un bloc vechi.

In acest caz, este realist sa te astepti la costuri suplimentare considerabile pentru renovarea apartamentului.

Bugetul va fi stabilit in functie de complexitatea modificarilor si a  amenajarii.

Modificari la pereti

Daca vrei sa reorganizezi niste spatii si sa renunti la anumiti pereti sau sa constriesti unii noi, ai nevoie de autorizatie de construire. Aceasta dureaza de la cateva luni pana la aproape un an, in functie de primaria de care apartine imobilul.

Daca lucrarile se rezuma doar la indreptarea peretilor, lucrurile sunt mult mai simple. Asadar, vom avea nevoie de materiale si manopera pentru aceasta lucrare.

Molozul este un aspect de multe ori neglijat, dar care mai adauga un cost in plus. Acesta trebuie pus in saci si evacuat in locuri autorizate, iar de acest lucru de ocupa, de obicei, echipa de constructori.

Inlocuirea instalatiilor

In functie de vechimea blocului si de data ultimei renovari, poate fi nevoie de schimbarea instalatiilor. Ne referim aici atat la instalatiile termica si sanitara, cat si la cea electrica.

Daca intra in calcul schimbarea acestora, costurile pentru renovare cresc semnificativ. De ce?

Pentru ca sunt implicate materiale de constructii pe care nu le vedem si pe care nu suntem, obisnuiti sa le luam in calcul- cabluri, copex-uri, doze pentru prize si intrerupatoare, tevi si coturi pentru instalatia sanitara.

Pe langa acestea, schimbarea instalatiilor implica si multa manopera: de spart pereti, tras tevi, modificat trasee electrice, tras circuite electrice noi, schimbat tevi, facut reparatii.

Aici, pe langa materiale necesare, intra si manopera constructorului.

Schimbarea finisajelor

Fiind un apartament vechi, cel mai probabil vei opta pentru schimbarea finisajelor existente.

La fel ca si la schimbarea de instalatii, acest lucru presupune materiale constructive si manopera. La manopera intra atat decopertarea finisajelor vechi, cat si montarea celor noi.

Iar cand ne gandim la materiale constructive, ne referim la gleturi, amorse, mortare, adezivi, sape autonivelante, chituri, cabluri, tevi, racorduri, si nu la finisaje.

Aceste materiale constructive este bine sa fie incluse in devizul echipei de constructii.

Pentru o amenajarea eficienta si de calitate, este foarte important sa alegi o echipa de constructori de incredere, cu mesteri specializati iti asigura calitatea lucrarilor si iti ofera garantie pentru acestea.

Care sunt costurile pentru renovarea completa si reamenajarea unui apartament vechi?

Printre proiectele noastre se numara si cateva realizate in locuinte in imobile vechi. Clientii nostrii au dorit schimbarea totala a instalatiilor si cateva ajustari la pereti.

Datorita lor am reusit sa facem un tabel special pentru aceasta parte, cu estimari pentru partea de manopera si materiale de constructii, pe care il gasesti mai jos.

Pentru costul total al renovarii complete si reamenajarii unui apartament in bloc vechi, vei aduna estimarile din tabelele de mai jos, cu estimarile din tabelele de finisaje si mobilier, de mai sus.

 

 

 

 

In concluzie, o planificare buna a bugetului te ajuta sa obtii cel mai bun rezultat in amenajarea interiorului tau, atat ca design, cat si ca functionalitate.

Tabelele de mai sus sunt doar estimari grosso modo, cu scopul de a-ti  seta bugete  realiste pentru amenajarea apartamentului tau. Costurile difera de la proiect la proiect, iar o estimare mai detaliata se poate realiza in prima parte a proiectului, dupa vizita la apartament, intalnirea de debriefing si realiarea planului 2d al locuintei.

Procesul amenajarii unei locuinte este destul de solicitant pentru beneficiari, atat ca resurse financiare, cat si ca resurse de energie si timp.

Insa cu un buget bine planificat si cu oameni profesionisti alaturi, vei obtine tot ce-ti doresti de la noua ta locuinta si o vei transforma in „acasa”.

Planificarea timpului in proiectul de amenajare interioara reprezinta un alt subiect important. Despre acesta am povestit mai multe aici.

Leave a Reply