Una dintre intrebarile pe care ni le adreseaza cel mai des clientii nostri este daca le putem face un estimat de costuri pentru proiectul lor de design interior.

Stabilirea unui buget este unul dintre cei mai importanti pasi atunci cand incepi o amenajare interioara.

De ce spunem asta? Vei vedea in cele ce urmeaza.

De ce sa-ti stabilesti un buget pentru amenajarea interioara?

Daca printre planurile tale viitoare se numara si mutarea intr-o casa noua, atunci iti venim in ajutor cu informatii despre costurile la care sa te astepti pentru designul interior.

In primul rand pentru ca te va ajuta sa te organizezi mult mai usor. In al doilea rand pentru ca iti poti seta niste asteptari corecte. Vei avea un buget realist, corelat cu nevoile tale.

Vei stii unde poti investi mai mult, in functie de preferintele tale, fie ca este vorba de niste finisaje calitative, sau de niste piese de mobilier statement. Si in plus, vei putea sa jonglezi cu optiunile pe care le ai.

La finalul amenajarii, scopul este sa obtii spatiul mult visat, mulat pe personalitatea ta.

Care sunt categoriile de pret intr-o amenajare interioara?

Exista nenumarate posibilitati ce tin de finisaje, mobila si accesorii. Exista diferente de calitate si de preferintele fiecaruia in legatura cu acest subiect.

Ca sa ne fie mai usor, am impartit tipurile de amenajari in 3 mari categorii: DESIGN-ish, STYLISH, HIGH-END.

Ce inseamna o amenajare design-ish?

Cand ne gandim la aceasta categorie, ne gandim la un buget care permite un design personalizat, adaptat nevoilor tale. Nu inseamna un buget low, in care sa te axezi doar pe cele mai ieftine solutii. Important este sa alegi gandindu-te in acelasi timp la calitate si la rezistenta in timp.

Ne referim aici la finisaje precum parchetul laminat de calitate superioara sau un parchet stratificat simplu, in jur de 120-160 lei/mp, ceramica pentru bai si bucatarie de aproximativ 150-200 lei/mp, pereti decorati prin vopsitorie, usi de aproximativ 1300 lei/usa.

Un buget economic nu inseamna neaparat numai obiecte de mobilier gasite de-a gata de cumparat. Iti poti face si mobilier custom made pentru spatii care necesita personalizare, de exemplu, pentru bucatarie sau zonele de depozitare.

Ca materiale va predomina pal-ul, insa acesta poate fi combinat cu fronturi din mdf vopsit pentru zonele umede din casa, baile si bucataria.

Exista, de asemenea, o multime de magazine online in care poti gasi obiecte dragute si design-ish la preturi avantajoase.

Avem aici un exemplu de proiect de design interior  design-ish on a budget.

Livingul Urban Night, cu accente industriale, face parte dintr-un apartament din categoria design-ish. Amenjarea a tinut cont de toate nevoile clientului, iar bugetul a fost tinut strans sub control.
In dormitorul apartamentului Urban Night am propus mobilier din pal melaminat. Manerele metalice negre si forma acestei comode o fac design-ish. Puteti vedea intregul proiect aici.
In apartamentul Snow-White, tot mobilierul a fost realizat din pal melaminat. La bucatarie, detaliile design-ish sunt elementele metalice: fronturile din tabla perforata si manerele negre.
Comoda din livingul apartamentului Snow White combina aceleasi materiale: palul melaminat si metalul vopsit negru in camp electrostatic. Puteti vedea intreaga amenajare aici.

Ce inseamna o amenajare stylish?

O amenajare stylish presupune niste optiuni mai variate si niste materiale mai durabile.

La finisaje, de exemplu, putem vorbi despre parchet triplustratificat. Acesta este in jur de 250 lei/mp. In timp, el se poate rascheta si rebaitui, pentru a-i mari durata de viata . Preturile pentru ceramica din bai si din bucatarie sunt in medie intre 250-300 lei/mp. O usa este in jur de 2000 lei.

Peretii pot fi decorati in mai multe moduri. Pot fi montate profile decorative, daca stilul tau inclina spre clasic. Exista varianta de tapet sau de pictura murala.

Pe partea de mobilier, majoritatea corpurilor vor fi facute pe comanda. Ca materiale, poti imbina mdf-ul vopsit (pentru fronturile vizibile) cu elemente de metal sau sticla. De asemenea, poti alege niste fronturi profilate. Iar la bucatarie, de exemplu, ai varianta de blat din compozit sau hpl.

Te poti orienta si la piese cu design deosebit, un corp de iluminat sau un fotoliu, de exemplu, care vor avea un impact vizual mai mare.

Mobilierul din jurul TV-ului este format din linii drepte si curate
In acest proiect, majoritatea corpurilor de mobilier sunt realizate din mdf vopsit.

Bucataria este deschisa catre living, lasand sa se vada fronturile profilate realizate din MDf si sticla. In centru este zona de bar, folosita si ca loc de luat masa atunci cand nu sunt invitati prezenti.

Spatiul generos al bucatariei din apartamentul Shades of Grey a fost mobilat cu niste corpuri cu fronturi din mdf, profilate. Sursele de lumina zonale iti ofera multe scenarii de iluminare si contribuie la crearea unei atmosfere cosy in locuinta ta.

Livingul este unul generos si foarte luminos. Atmosfera placuta este data de culorile pastelate care se combina cu diferitele tonuri de gri

Avand la dispozitie acest spatiu amplu, am putut crea o zona de dining pentru 6 persoane la fereastra. Cadrul mesei este din metal, iar blatul este din lemn masiv cu margini neregulate, ca un accent industrial. Poti vedea intreaga amenajare a apartamentului Shades of Grey aici.

livingul este un spatiu luminos si aerisit. Culorile sunt calde iar accentele de albastru creeaza o atmosfera placuta
In acest living mobila de inspiratie mid century este din lemn masiv, iar corpul de iluminat central este o piesa iconica- Lampa Bubble, creata de George Nelson. Canapeaua BoConcept si tabloul pictat de Irina Neacsu, ambele in nuante de albastru, creeaza o atmosfera stylish. Poti vedea intreaga amenajare a apartamentului Retro-Chic aici.

Ce inseamna o amenajare high-end?

Un buget high-end inseamna materiale speciale si rezistente. Aici, totul tine de detalii.

Daca la categoriile anterioare ne refeream la producatori de mobilier locali, aici vorbim despre producatori internationali, de marile branduri de mobilier italian sau de bucatarie realizate in Germania.

Corpurile de iluminat, mesele, scaunele, sunt in general, in aceasta categorie, piese iconice realizte de designeri celebri.

Finisajele sunt materiale naturale- piatra naturala, parchet din lemn masiv, sau materiale foarte noi ca tehnologie de productie – placi ceramice de dimensiuni foarte mari, panouri de sticla cu insertii metalice. P

Corpurile de mobilier pot avea fronturi ceramice, metalice sau din sticla. Detaliile mobilierului, ma refer aici la manere, deschideri, imbinari, feronerie, sunt inovatoare si de foarte buna calitate.

In apartamentul Art Deco Memories, in open-space-ul care include living-ul si dining-ul, am creat o zonificare a spatiului prin coborarea plafonului in zona de living.In acest fel, a fost creata si o scafa inspre zona de dining.
In acest fel, a fost creata si o scafa inspre zona de dining. In spatiu exista multe surse de lumina legate pe circuite separate, asa incat sa se poate crea mai multe scenarii de iluminat. Puteti vedea intregul proiect Art Deco memories aici.
Bucataria apartamentului Art-Deco Memories va fi realizata de catre Haecker Kuechen. Revenim cu imagini reale cat de curand.

Acum ca ne-am mai lamurit putin ce tip de materiale ar putea fi incluse pe fiecare categorie de buget de amenajare, putem merge mai departe cu niste estimari totale.

Care sunt costurile de amenajare pentru apartamentele noi?

Ne vom referi la apartamentele din imobile nou construite, pentru ca multi dintre voi alegeti aceasta varianta, cand vine vorba de achizitionarea unei locuinte.

Cele doua tabele contin bugete estimate pentru 3 tipuri de apartament, cu doua, trei sau patru camere. Tabelele sunt facute pe doua mari categorii, finisaje si mobilier.

Exista doua situatii posibile atunci cand iti cumperi o locuinta intr-un bloc nou.

Dezvoltatorii iti pot pune la dispozitie apartamentul nefinisat, la gri, iar tu iti poti cumpara finisajele si obiectele sanitare pe care le vrei. Vei avea nevoie de o echipa de cosntructori care sa monteze finisajele si sanitarele in bai, sa faca anumite update-uri la partea electrica si/sau la pereti  conform proiectului de design, sa gletuiasca si sa vopseasca peretii.

In acest caz, costul pe care trebuie sa-l iei in considerare reprezinta suma dintre costul pentru finisaje, costul pentru manopera de constructii pentru un apartament nefinisat, si costul  mobilierului si accesoriilor. Tabelele de mai jos te pot ajuta sa estimezi aceste lucruri si categoria de buget. Va fi nevoie sa tii cont si de costul electrocasnicelor, televizoarelor, gadget-urilor si saltelelor, care sunt alegeri foarte personale, costurile variaza destul de mult, si de aceea noi nu le includem in estimari.

In situatia achizitionarii apartamentului finisat, la alb, finisajele sunt deja instalate, deci costul lor nu mai intra in calcul.

La partea de constructii apar update-uri si modificari pe partea electrica si uneori, la instalatii. In acest caz va fi nevoie de manopera unui electrician si a unui instalator, si reparatiile peretilor ulterioare, dupa modificari. De asemenea, pot aparea mici modificari sau adaugari la peretii de gips-carton (crearea unor goluri in peret  intre camere, grinzi false pentru mascarea evacuarii de la hota, de exemplu). De obicei peretii sunt revopsiti, iar anumiti pereti pot fi decorati cu tapet sau vopsele decorative.

Mai jos am estimat costurile pentru constructii in cazul acestopr update-uri pe un apartament finisat.

La ce sa te astepti de la un apartament intr-un bloc vechi, care necesita renovare completa?

Fie ca iti place foarte mult o anumita zona din oras, sau vrei sa fii mai aproape de un anumic loc, s-ar putea sa optezi pentru un apartament intr-un un bloc vechi.

In acest caz, este realist sa te astepti la costuri suplimentare considerabile pentru renovarea apartamentului.

Bugetul trebuie stabilit in functie de complexitatea amenajarii.

Modificari la pereti

Daca vrei sa reorganizezi niste spatii si sa renunti la anumiti pereti sau sa constriesti unii noi, ai nevoie de autorizatie de construire. Din ce stim noi, aceasta dureaza de la cateva luni, la aproape un an, in functie de primaria de care apartine imobilul.

Daca lucrarile se rezuma doar la indreptarea peretilor, lucrurile sunt mult mai simple. Asadar, vom avea nevoie de materiale si manopera pentru aceasta lucrare.

Molozul este un aspect de multe ori neglijat, dar care mai adauga un cost in plus. Acesta trebuie pus in saci si evacuat in locuri autorizate, iar de acest lucru de ocupa, de obicei, echipa de constructori.

Inlocuirea instalatiilor

In functie de vechimea blocului si de data ultimei renovari, poate fi nevoie de schimbarea instalatiilor. Ne referim aici atat la instalatiile termica si sanitara, cat si la cea electrica.

Daca intra in calcul schimbarea acestora, costurile pentru renovare cresc semnificativ. De ce?

Pentru ca sunt implicate materiale de constructii pe care nu le vedem si pe care nu suntem, obisnuiti sa le luam in calcul- cabluri, copex-uri, doze pentru prize si intrerupatoare, tevi si coturi pentru instalatia sanitara.

Pe langa acestea, schimbarea instalatiilor implica si multa manopera: de spart pereti, tras tevi, modificat trasee electrice, tras circuite electrice noi, schimbat tevi, facut reparatii.

Aici, pe langa materiale necesare, intra si manopera constructorului.

Schimbarea finisajelor

Fiind un apartament vechi, cel mai probabil vei opta pentru schimbarea finisajelor existente.

La fel ca si la schimbarea de instalatii, acest lucru presupune materiale constructive si manopera. La manopera intra atat decopertarea finisajelor vechi, cat si montarea celor noi.

Iar cand ne gandim la materiale constructive, ne referim la gleturi, amorse, mortare, adezivi, sape autonivelante, chituri, etc, si nu la finisaje.

Aceste materiale constructive este bine sa fie incluse in devizul echipei de constructii.

Nu in ultimul rand, un sfat extrem de important este sa alegi o echipa de constructori in care sa ai incredere, pentru o amenajare de interior eficienta si decenta. O firma de constructii, cu mesteri specializati iti asigura calitatea lucrarilor si iti ofera garantie pentru acestea.

Daca vrei sa economisesti pe partea aceasta e posibil ca la final sa ajungi la aceleasi costuri. Pot aparea reparatii de facut si materiale noi de cumparat, pe langa timpul pierdut pentru cautarea noilor solutii.

Care sunt costurile pentru renovarea completa si reamenajarea unui apartament vechi?

Printre proiectele noastre se numara si cateva realizate in locuinte vechi. Clientii nostrii au dorit schimbarea totala a instalatiilor si cateva ajustari la pereti.

Datorita lor am reusit sa facem un tabel special pentru aceasta parte, cu estimari pentru partea de manopera si materiale de constructii, pe care il gasesti mai jos.

Pentru costul total al renovarii complete si reamenajarii unui apartament in bloc vechi, vei aduna estimarile din tabelele de mai jos, cu estimarile din tabelele de finisaje si mobilier, de mai sus.

In concluzie, o planificare buna a bugetului te ajuta sa obtii cel mai bun rezultat in amenajarea interiorului tau, atat ca design, cat si ca functionalitate.

Procesul amenajarii unei locuinte este destul de demanding pentru beneficiariu, atat ca resurse financiare, cat si ca resurse de energie si timp.

Insa cu un buget bine planificat si cu oameni profesionisti alaturi, vei obtine tot ce-ti doresti de la noua ta locuinta si o vei transforma in „acasa”.

Planificarea timpului in proiectul de amenajare interioara reprezinta un alt subiect important. Despre acesta am povestit mai multe aici.

Leave a Reply