Știu, așteptați un răspuns clar și cât mai concret pentru această întrebare. Vreau să-l descoperim împreună în acest articol.

Tu știi când o casă devine acasă?  Pentru cei mai mulți dintre noi, acasă este mai mult decât un spațiu, este o senzație de liniște și siguranță. Pentru a transforma spațiul unei locuințe în acasă avem nevoie de o planificare încă din primi pași ai proiectului de design interior.  

Cum? Încercăm să vă ajutăm prin a vă povesti din experiențele noastre  cât de important este să-ți planifici timpul de amenjare cât mai realist posibil.

Randare în zona living-ului și a dining-ului. Monoblocul de lemn care înglobează holul de intrare și dining-ul ajută și la separarea vizuală a dining-ului de living.
Randare în zona living-ului și a dining-ului. Monoblocul de lemn care înglobează holul de intrare și dining-ul ajută și la separarea vizuală a dining-ului de living.

 

 

 

 

 

 

DE CE TE AJUTĂ SĂ ȘTII TIMPUL ALOCAT  UNUI PROIECT DE DESIGN INTERIOR?

Durata proiectului de design interior poate fi un lucru dificil de estimat, însă experiența noastră în domeniu ne-a învățat să aproximăm cât timp trece până când clientul își va vedea spațiul complet transformat.

De regulă, această durată este subestimată, de aceea înțelegerea întregului proces îl ajută pe client să fie mai realist cu privire la termenul de finalizare a proiectului. Mai jos vei găsi o mică descriere a etapelor pentru a-ți putea face o idee despre cât ar dura un proiect de locuință.

Randare din dormitorului. Ideea de volum de lemn, pornită de la monoblocul de la parter, a fost adaptată și în dormitor, în zona banchetei de la geam.
Randare din dormitorului. Ideea de volum de lemn, pornită de la monoblocul de la parter, a fost adaptată și în dormitor, în zona banchetei de la geam.

CE IMPLICĂ ȘI CÂT DUREZĂ UN PROIECT DE AMENAJARE?

Haide să discutăm pe un exemplu concret.

Recent am amenajat o casă în Otopeni cu trei camere, cu  bucătarie închisă si trei băi. Clienții ne-au contactat când casa era la gri. Tâmplaria exterioara era montată, șapele erau turnate, peretii gletuiți, exista electrica standard de la dezvoltator.

 

Proiectul de amenajre a cuprins următorii pași:

  • Releveu – am măsurat spațiul si pozițiile elementelor electrice deja existente și le-am transpus în Autocad
  • Planuri 2d mobilate – am propus 2 planuri de compartimentare și de amplasare a mobilierului, pentru o amenajare cât mai optimă.
  • Proiect 3d – am realizat proiectul 3d și am prezentat randări fotorealiste pentru fiecare spațiu al casei
  • Proiect tehnic – am detaliat planurile electrice, de instalații, compartimentare, pardoseală
  • Devizul de finisaje – am calculat necesarul de materiale, finisaje, gresie, faianță, vopsea, și le-am organizat într-un tabel in Excel
  • Proiect mobilier pe comandă – unde detaliem mobilierul pe comandă pentru execuție;
  • Deviz mobilă din magazine – listam tot intr-un tabel Excel furnizorii de unde vă puteți achiziționa fiecare piesă de mobilier din proiect.

Acest  proiect de amenajare, cu pasii descriși mai sus, a durat in jur de 10 saptamani.

 

Randare de la bucătărie. Bucătăria este într-un contrast de stil cu restul casei. Aici clienții au vrut neapărat o bucătărie cu fronturi profilate. Culorile contrastante și barul-contur din lemn echilibrează însă această tendință spre clasic.
Randare de la bucătărie. Bucătăria este într-un contrast de stil cu restul casei. Aici clienții au vrut neapărat o bucătărie cu fronturi profilate. Culorile contrastante și barul-contur din lemn echilibrează însă această tendință spre clasic.

 

CÂT DUREAZĂ LUCRARILE DE EXECUȚIE PENTRU FINISAJE?

Lucrările de execuție la casă au  început în timpul proiectului, mai exact dupa 8 saptamani de la startul proiectului. Inceperea lucrarilor pe șantier a coincis cu momentul comenzilor de finisaje.

Lucrarile de executie au inceput cu modificarea electricii si instalațiilor deja existente, conform proiectului de design. La partea electrică, modificările au însemnat repoziționarea prizelor, surselor de lumină și adăugarea unora noi.

Iar la partea de instalații, a fost nevoie de repoziționarea unor țevi de alimentare și evacuare la una dintre băi și la bucătarie.

Apoi a urmat finisarea pereților.  Aceasta a implicat reparațiile după modificările la electrică și gletuirea.

În acest timp s-au livrat si finisajele, sanitarele si caloriferele comandate.  In asa fel  lucrarile au continuat fara întreruperi cu montajul acestora.

Pregatirea peretilor si inceperea montajului pardoselii.

 

Apoi s-a montat parchetul și volumul de lemn din dining, din imaginea de mai jos.

Am separat vizual diningul de restul spațiului din living, prin crearea unui volum din lemn masiv. Aici poți vedea un before and after, cu montajul structurii și cum arata box-ul la final.

 

Iar ultimii pași ai lucrarilor au fost vopsirea peretilor si montajul ușilor interioare.

Toate aceste lucrari au durat pe santier aproximativ 12 saptamani.

La final, scara arata cam așa. Peretele a fost placat cu piatra naturala, iar in loc de o balustrada obisnuita, am creat aceste lamele din lemn, luminate pe alocuri cu profile led.

 

CÂT DUREAZĂ LIVRĂRILE DE MOBILIER ?

Pentru a da în lucru mobilierul custom made, furnizorul trebuie să își facă propriile măsuratori la spațiu. Pentru asta, spațiul trebuie să fie finisat.

In cazul acestui proiect, livrarea mobilierului pe comanda a fost cea mai asteptata etapă din proiect  atât de către client cât și de către noi.

Și asta pentru ca a durat 12 saptamani, cu tot cu montaj, de la plasarea comenzii –  în cazul nostru, furnizorul ales era intr-o perioada aglomerata si termenele de livrare erau mai mari.

Termenul de livrarea pentru mobilierul la comandă poate varia în funcție de furnizor și perioada anului. Însă, pentru un proiect de mărimea aceasta, este recomandat să luați în calcul un termen minim de 8 săptamani de la plasarea comenzii.

În acest timp au fost livrate și montate inclusiv obiectele cumpărate din magazine.

Aici ai ca exemplu o mica parte din mobilierul făcut pe comandă. Este vorba de colțul de relaxare din biroul clienților noștri. Am creat o bancheta la geam, intr-o „nișa” din pal sprijinită pe niște cadre metalice. Această zonă a fost gândită astfel încât să incorporeze masca de calorifer și corpul de depozitare de lângă.

DECI CÂT DUREAZĂ UN PROIECT DE AMENAJARE CU TOTUL?

Da, am ajuns și la o concluzie!

Proiectul despre care v-am povestit a durat, cu totul, 32 de săptamani, adica 6 luni și jumătate.

Cu totul înseamnă de la startul proiectului de design interior, până la finalizarea montajului de mobilier.

Fiecare proiect, însă, este unic și diferit și, de aceea, aceste durate pot varia destul de mult.

Dimensiunea spațiului, amploarea intervenției, bugetul dedicat amenajării, promptitudinea feedback-ului de la client, disponibilitatea furnizorilor de mobilier și, nu în ultimul rând, lucrurile neprevăzute, sunt factori care influențeaza durata unui proiect.

Cu toate acestea, avem cateva recomandări care ajută mult la optimizarea acestei durate.

  • Proiectul de design interior
  • Planificarea costurilor de amenajare, despre care am povestit mai multe in artiolul anterior.
  • Alegerea unei echipe de constructori profesioniști
  • Organizarea achizițiilor corelate cu desfășurarea lucrărilor de execuție

La final, răspunsul întrebării cât dureză o amenajare interioara poate fi formulat numai după ce ai un plan bine stabilit. Atât tu, cât și echipa de construcții veți ști exact ce aveți de făcut.

About the author

Co-fondator & CEO

Recent Works

design interior apartament maximalist jooca studio
dormitor minumalist zen
design interior minimalist microciment