Daca in articolul precedent am discutat despre cum sa te pregatesti pentru un proiect de amenajare, astazi revenim cu mai multe detalii legate de pasii proiectului de design interior si ce presupune acest proces.
Te invitam sa citesti si articolul depre sfaturile noastre la inceputul unui proiect de design interior.
Experienta ne spune ca la inceputul unui proiect de design sunt multe intrebari care plutesc in aer.
La ce sa ma astept?
Ce presupune mai exact un proiect de design interior?
Care va fi work-flow-ul proiectului?
Cat va dura?
Ne propunem sa clarificam aceste intrebari, astfel incat sa poti intra in acest proces cu temele facute. Vom explica mai jos care este procesul nostru de design. Procesele pot diferi de la un studio la altul, asa ca este bine sa clarifici acest aspect cu designerul tau inca de la inceput.
Cat dureaza un proiect de design interior?
De la masurarea spatiului pana la finalizarea devizului total de achizitii, proiectul de design dureaza in jur de 3 luni, asa ca e bine sa iei in calcul si acest aspect inainte de a incepe treaba. Stim ca la prima vedere ti se poate parea mult timp, insa proiectul este unul complex si complet, iar la final vei avea toate piesele necesare pentru a putea implementa amenajarea casei tale.
Ce se intampla mai exact in tot acest timp? Te invitam sa parcurgi mai jos etapele proiectului de design de interior.
Care sunt pasii unui proiect de design?
-
Releveu si Debriefing
Inainte de a incepe proiectul de design, este necesar sa ne cunoastem. Pentru asta e important sa facem doua lucruri:
Releveu (aka masuratori)
Masuram spatiul, luand in calcul toate elementele existente. Fotografiem si ne notam detaliile care ar putea avea un impact in propunerea de amenajare, dupa care transpunem documentatia in format digital. Aceasta este baza pe care construim casa pe care ti-o doresti.
Debriefing-ul ( aka intalnirea de cunoastere)
Ne dorim ca prin amenjarea casei tale sa spunem povestea ta. Astfel, pentru a aduce detalii pline de viata si semnificatie in interiorul caminului tau, vei completa un chestionar prin care ne vei spune ce inseamna acasa pentru tine.
Stilul de design interior pe care il vom aborda va fi tot despre tine. Vei primi un test care include 12 stiluri diferite din care tu iti vei alege favoritele. Daca partenerul/a va avea preferinte diferite fata de ale tale, no worries, ne place sa gasim solutii. Tocmai din aceste diferente pot rezulta amenajari frumoase si unice.
Un alt chestionar important este cel de functionalitate, in care vom afla despre nevoile si preferintele tale in legatura cu spatiul in care vei locui. Punandu-le pe toate cap la cap, aceste detalii ne vor ghida in gasirea solutii potrivite pentru amenajarea caminului tau.
-
Concept si planuri 2d
Dupa ce te-am „descusut”, incepem treaba: ne documenam, cautam idei si concepte care sa se potriveasca cu spatiul tau, potrivim culori si materiale, gasim solutii de mobilare.
In final ne vor rezulta doua sau trei variante de mobilare ale spatiului. Dintre acestea, tu alegi care dintre idei se potriveste mai bine cu nevoile tale. Rezultatul final poate fi un mix intre variantele propuse.
In completarea planurilor, vom crea si moodboarduri de concept: colaje cu imagini de inspiratie,culori si materiale care vor reda atmosfera viitoarei tale case.
Feedback-ul tau pentru acest pas va constitui baza pentru proiectul 3D si randarile fotorealiste.
-
Proiect 3D si randari fotorealiste
Unul din cei mai importanti pasi ai unui proiect de design interior, proiectul 3D va reda cel mai mult rezultatul final al amenajarii. Iti poti face o vedere de ansamblu asupra casei, iar pe baza randarilor se vor realiza plansele tehnice necesare pentru executie.
In aceasta etapa decidem volumele spatiului, compozitii, testam materiale, culori, cream scenarii de lumina.
Desi proiectul 3d este o etapa importanta din proiect, acesta este in primul rand o unealta de lucru, si nu un scop al proiectului. Proiectul va fi work in progress pana la finalizarea lucrarilor. Este posibil sa fie nevoie de adaptari pe parcurs, care vor schimba putin imaginea din 3d, so flexibilitate needed.
Odata ce am agreat impreuna cum va arata casa ta, facem pasii urmatori pentru a trece de la idee la realitate.
-
Proiect tehnic
Planurile tehnice traduc proiectul 3d in realitate si vor fi hartile echipei de constructii pentru implementarea proiectului. De obicei planurile sunt:
*planuri de constructie – se ofera indicatiile necesare pentru modificari la nivel de pereti si plafoane
*planul electric – include pozitia tuturor surselor de lumina, a prizelor si a intrerupatoarelor. Pentru ca solutia sa fie cat mai personalizata, este important input-ul tau legat de gadget-uri, electronice, numar de prize, gadget-uri internet
*planul de instalatii – sunt indicate pozitiile alimentarilor si ale evacuarilor de apa pentru baterii, obiecte sanitare si pentru masini de spalat
*plan de pardoseala – include suprafata si directia de montaj a parchetului.
*stereotomii – inseamna modul de dispunere a placilor ceramic sau altor finisaje de gen
*planul de vopsitorie- include suprafetele de acoperire si codurile de vopsea pentru fiecare camera; totodata, aici se precizeaza si zonele de montaj ale tapetului sau ale altor decoruri de pereti.
Pentru ca rezultatul final sa iasa asa cum iti doresti, este foarte important feedback-ul tau si in aceasta etapa. Dupa ce stabilim de comun acord solutiile finale, realizam mapa de santier, care contine plansele enumerate mai sus, pe care o predam constructorului pentru executie.
-
Proiect mobilier
Pentru ca solutiile de amenajare si de mobilare sa fie personalizate pe nevoile si dorintele tale, mare parte din piesele de mobilier sau de decor vor fi realizate pe comanda.
Astfel, proiectul de design continua cu plansele detaliate de mobilier, ce contini dimensiuni, indicatiile de materiale si accesoriile folosite.
In aceasta etapa vom decide compartimentarile si accesoriile interioare ale mobilierului, prizele care vor fi integrate si alte detalii. Tot acum este bine sa decizi si electrocasnicele pe care le vei achizitiona.
Side note: termenul de livrare al mobilierului, la majoritatea producatorilor, este de aproximativ doua-trei luni de la masuratorile realizate de ei. Perioada de montaj poate varia intre 1 si 3 saptamani, in functie de complexitatea proiectului. Dar mai multe detalii vom povesti intr-un articol urmator, in care vom discuta despre Pasii implementarii proiectului de design. Stay tuned!
Ajunsi la faza aceasta a proiectului, in care avem toate desenele realizate, putem trece la pasul urmator, si anume devizul de achizitii.
-
Devizul de achizitii
Design si creativity with strategy (Rob Curedale), asa ca mintea noastra creativa este in acelasi timp si pragmatica. Ultimul pas al proiectului il reprezinta devizul de achizitii. Pe scurt, vei avea un tabel cu toate costurile aferente amenajarii, astfel incat sa iti poti face o idee clara asupra bugetului total.
Cerem oferte de pret colaboratorilor nostri si completam devizul cu toate piesele din proiectul 3d, atat cele custom made cat si cele ready-to-buy.
Devizul este impartit organizat pe categorii de costuri si iti va oferi o imagine de ansamblu foarte clara asupra cheltuielilor ce urmeaza. In plus, va fi o unealta foarte utila pentru implementare, pentru ca te va ajuta sa etapizezi sau prioritizezi anumite lucruri.
Cu acest ultim pas, se incheie proiectul de design interior. La final ar trebui sa ai toate piesele de puzzle care te vor ajuta sa creezi imaginea finala a casei tale. Spoiler alert, de multe ori in implementarea proiectului apar situatii care necesita anumite modificari in proiect. Sfatul nostru este sa te pregatesti si pentru aceste situatii si pe cat posibil sa fii deschis si flexibil la noi solutii, care de multe ori pot fi chiar mai bune decat propunerile initiale.
Nu stii ce buget sa aloci amenajarii si cum sa il imparti? Atunci iti recomandam articolul referitor la costurile pentru o amenajare interioara de la noi de pe blog.
Implicarea ta
Ai observat cu siguranta cat de important este feedback-ul tai in desfasurarea proiectului. Si asta pentru ca misiunea noastra este sa cream spatii croite pentru tine, care sa spunape povestea ta. De aceea implicarea si energia ta pe parcursul proiectului sunt puncte cheie intr-un proiect de design.
Un alt aspect important de luat in calcul este alocarea timpului pentru proiect. Va fi necesar sa integrezi in programul tau de zi cu zi si anumite momente dedicate proiectului. Fie ca vorbim despre o vizita la un showroom sau o intalnire cu noi la birou in care discutam unul din pasii proiectului, acest timp este important pentru evolutia lina a proiectului.
Bucura-te!
In concluzie, o planificare buna a proiectului de design te va ajuta ulterior ca implementarea proiectului sa se realizeze cat mai usor si cu cat mai putine surprize.
Stim ca este un demers complex si o investitie serioasa, insa cu fiecare etapa parcursa esti din ce in ce mai aproape de a locui in casa pe care ti-o doresti. Cu cat acorzi mai multa energie buna, cu atat experienta va fi mai usoara si placuta. Sfatul nostru: bucure-te, si porneste in aceasta aventura cu drag. Va merita!