Ce poate fi mai relaxant decât să fii înconjurat de natură? Cel mai probabil îți fuge gândul la o vacanță petrecută într-un loc sălbatic, plin de verdeață.

Dacă nu ai timp de noi planuri acum, adaugă plante în spațiul în care trăiești și vei avea parte de multe beneficii.  Îți vom împărtăși câteva secrete, hai cu noi!

Direcția designului, în prezent. Ce este cel mai relevant?

A crea spații care îmbunătățesc calitatea vieții este o țintă importantă de atins, în arhitectură.

De ce? Pentru că, odată cu creșterea urbanizării, au crescut și nivelurile de stres ale populației. Coincidență? Nu cred.

Când petrecem mai mult timp în interior și în medii urbane, este esențial să găsim moduri de a păstra contactul cu natura și cu elementele ei.

Cum ne ajută plantele în interior?

Design interior

Nimic nu se compară cu plantele folosite ca accesorii decorative în amenajările de interior. Ele îți pot transforma camera într-o secundă. Creează o atmosfera fresh, vie, aducând natura în interior.

Alese cu atenție și puse în evidență prin suporturi drăguțe, plantele contribuie la acel aspect unic al casei tale. O fac să pară plină de prospețime și mult mai conectată cu natura.

Calitatea aerului – Ce spune NASA?

Că tot vorbeam de prospețime, plantele au o superputere – purificarea aerului. Prin diverse studii făcute, cei de la NASA au identificat 50 de specii de plante de interior, care elimină poluanții și gazele nocive.

Există diverși poluanți în spațiile interioare, care afectează sănătatea, printre care și formaldehida, benzenul, monoxidul de carbon, oxizii de nitrogen și fenolurile (gasite in pesticide sau dezinfectanți).

Cu ajutorul plantelor evităm posibile simptome provocate de aceșți poluanți, precum alergiile sau durerile de cap.

Relaxare

Psihologii spun că ne recuperăm mult mai rapid după o perioadă de stres, atunci când suntem expuși la un mediu natural, în comparație cu unul urban.

În spațiul de lucru, plasează plante pe biroul tău, în special cele cu frunze late. Ele vor ajuta la reglarea umidității și vor spori pozitivitatea. Studiile au demonstrat că plantele îmbunătățesc starea de spirit și cresc productivitatea cu un procent de 15%.

Așa cum spuneam mai sus, poți aduce atmosfera de vacanță și la tine acasă. Tot ce trebuie să faci este să adaugi câteva elemente naturale. Plante, lemn, ratan, materiale textile.  Folosește mai multe surse de lumină pentru a crea o atmosferă cosy și gata, te poți relaxa cu o carte bună în colțișorul preferat.

Proiectul nostru, The Glasshouse, este exemplul perfect care demonstrează puterea plantelor de a crea o atmosferă plină de calm și de relaxare.

Care sunt plantele benefice pentru spațiul nostru interior?

Îți prezentăm mai jos 10 din speciile care îmbunătățesc calitatea aerului din interiorul spațiilor în care locuim.

1.Palmierul Areca – Dypsis lutescens

Acest tip de palmier este cel care reduce cel mai mult emisiile de toluen și xylen, dintre toate plantele. Cei doi poluanți se regăsesc în diverși solvenți din jurul nostru.

Pe lângă eficiența eliminării toxinelor, el emite cantități mari de vapori de apă. Ceea ce reprezintă un imens avantaj în locurile cu aer uscat.

Poziționează un palmier într-un colț gol al casei tale pentru a aduce un aer exotic și o atmosfera de vara. Ajungând la dimensiuni destul de mari, el poate deveni un punct de interes într-o amenajare și poate colora un spațiu monoton.

Palmierul Areca completează paleta de culori pastelate din proiectul nostru Tones of Macarons. Colțul de citit este un loc perfect pentru amplasarea unei plante de dimensiune mai mare. Alături de lampa suspendataă cu suport de plante integrat, palmierul creează o atmosfera liniștitoare.
Palmierul Areca completează paleta de culori pastelate din proiectul nostru Tones of Macarons. Colțul de citit este un loc perfect pentru amplasarea unei plante de dimensiune mai mare. Alături de lampa suspendataă cu suport de plante integrat, palmierul creează o atmosfera liniștitoare.

2.Iedera – Hedera helix

Iedera a fost descoperită că fiind cea mai bună plantă pentru filtrarea aerului,  pentru că este cea mai eficientă în absorbția formaldehidei.

Pe lângă asta, este și foarte simplu de întreținut. Ce-ți poți dori mai mult?

Iedera este o plantă curgătoare, așa că este pusă cel mai bine in valoare printr-o poziționare la inălțime. Fie pe un raft în bibliotecă, fie suspendată în plafon. În felul acesta, ramurile sale vor crește în jos, coborând ca într-o cascadă de frunze.

Un alt efect drăguț pe care îl poate crea iedera este prin niște separatoare verzi.Cum se obțin ele? Foarte simplu.

Alegi niște jardiniere (ideale sunt jardinierele cu autoudare, pentru că ușurează întreținerea plantelor). Legi ușor un fir de gută transparentă de tulpina plantei, iar celălalt capăt îl prinzi cu un cârlig în plafon. Repeți acest lucru până creezi un fel de cortină din fire. Iedera va crește vertical, sprijinindu-se pe aceste fire.

Genul acesta de separatoare arată extrem de bine într-un spațiu de birouri și aduce un plus atmosferei din spațiul de lucru.

În prima imagine poți vedea o utilizare non-conformistă a iederei, având rol de obturare a luminii naturale. Principiul este același: iedera plantată în jardiniere se urcă pe niște cabluri prinse în plafon. În a doua imagine, spațiul de birouri este înconjurat de un grid metalic. Din loc în loc sunt montate mici suporturi cu iederă. Aceasta va crește liberă printre box-urile metalice, transformând spațiul într-unul viu, ca într-o gradină. Surse foto: https://officesnapshots.com/2017/06/12/pdg-offices-melbourne/ si https://www.archdaily.com/771863/squint-opera-hq-sibling/55cd50e7e58ece7d220000bd-squint-opera-hq-sibling-photo
În prima imagine poți vedea o utilizare non-conformistă a iederei, având rol de filtrare a luminii naturale. Principiul este același: iedera plantată în jardiniere se urcă pe niște cabluri prinse în plafon. În a doua imagine, spațiul de birouri este înconjurat de un grid metalic. Din loc în loc sunt montate mici suporturi cu iederă. Aceasta va crește liberă printre box-urile metalice, transformând spațiul într-unul viu, ca într-o gradină. Sursă foto: https://officesnapshots.com/2017/06/12/pdg-offices-melbourne/ si https://www.archdaily.com/771863/squint-opera-hq-sibling/55cd50e7e58ece7d220000bd-squint-opera-hq-sibling-photo

3.Limba soacrei – Sansevieria trifasciata

Sansevieria sau limba soacrei, așa cum mai este denumită popular, este printre plantele cele mai simple de întreținut. Ea absoarbe dioxidul de carbon, iar în timpul nopții elimină oxigen. Așa că poți poziționa una în dormitor și vei avea parte de un somn odihnitor.

Liniile acestei plante vor atrage privirea în sus și vor deveni un accent sculptural în amenajarea ta. Un fundal gri (știi doar cât de mult ne place griul) va accentua frumos toate nervurile și culorile frunzelor.

Un suport designish va scoate in evidență grafica liniilor, atât de specifică acestei plante. Snake plant se potrivește de minune în dormitor, datorită puterii sale de absorbție a toxinelor din aer.
Un suport designish va scoate in evidență grafica liniilor, atât de specifică acestei plante. Snake plant se potrivește de minune în dormitor, datorită puterii sale de absorbție a toxinelor din aer. Sursă foto: https://medium.com/learning-about-interior-design/how-to-use-plants-in-the-interior-3926fcc9fec7

Aceste plante se potrivesc foarte bine în interioarele moderne și luminoase. De asemenea, pot crea siluete interesante în spațiile cu lumina mai slabă, cum ar fi saloanele spa.

4.Crinul păcii – Spathiphyllum

O altă plantă ușor de întreținut și renumită pentru proprietățile sale de purificare a aerului este și spathiphyllum, sau crinul păcii.

Acesta va decora în mod plăcut orice încăpere și este potrivită pentru spațiile unde nu pătrunde multă lumină.

Sursă foto: http://uniqueplantideas.com/plants-that-clean-the-air-indoors-for-better-breathing/
Sursă foto: http://uniqueplantideas.com/plants-that-clean-the-air-indoors-for-better-breathing/

5.Ficus elastica

Dacă vrei să-ți decorezi casa cu o plantă de mari dimensiuni, ficusul este alegerea ideală.  La fel ca și palmierul Areca, el poate deveni piesa de accent într-o încăpere.

Plantele de mari dimensiuni contribuie la paleta de culori a spațiului. Ele se potrivesc cu orice culoare, nu întră în conflict cu alte nuanțe. Dacă ți-e teamă să folosești culori îndrăznețe și înclini către nuanțe neutre, alege cu încredere plantele, pentru a da o pată de culoare interiorului.

Sursă foto: http://blog.sarahledonne.com/2016/03/conpot-london-concrete-planters/ https://apartment34.com/2018/05/rubber-leaf-plant/
Sursă foto: http://blog.sarahledonne.com/2016/03/conpot-london-concrete-planters/
https://apartment34.com/2018/05/rubber-leaf-plant/

6.Aloe vera

Planta de aloe are o mulțime de proprietăți benefice. Detoxifiaza corpul, tratează arsuri și ajută la eliminarea poluanților din aer.

Pe lângă toate acestea, va crea un impact prin aspectul ei oriunde o vei poziționa.  Lângă fereastră, pe comoda din dormitor sau într-o compoziție cu obiecte de artă, aloe vera îți va oferi tușa de verde care lipsea din spațiul tău.

Surse foto: https://ro.pinterest.com/pin/532198880942501551/?lp=true și https://www.stylist.co.uk/life/20-on-trend-ways-to-display-house-plants-and-flowers-diy-interiors-painted-pots-hanging-planters-terrariums-succulents-air-plants
Aloe vera este o plantă suculentă, așa că va arăta foarte bine într-o colecție de astfel de plante. Poți crea această colecție pe etajere sau pe pervazele geamurilor.   Sursă foto: https://ro.pinterest.com/pin/532198880942501551/?lp=true și https://www.stylist.co.uk/life/20-on-trend-ways-to-display-house-plants-and-flowers-diy-interiors-painted-pots-hanging-planters-terrariums-succulents-air-plants

7. Ferigă sabie – Nephrolepis exaltata

Această specie de feriga, prin frunzele sale creponate, adaugă textura încăperii. La fel ca iedera, feriga va arata cel mai bine suspendată, astfel încât frunzele să cadă libere. Va arăta superb în living sau pe terasă.

În spațiul de birouri din stânga, casa scării este transformată într-o veritabilă seră. Ferigile suspendate se bucură de lumina ce patrunde prin luminatorul clădirii și aduc puțin din mediul exterior în interiorul spațiului de lucru. În dreapta ai un exemplu de plafon verde, plin cu diverse specii de plante. Efectul obținut este de impact și poate marca o zonă importanta a spatiului tau. În cazul de față, zona de discuții din cadrul unui showroom. Surse foto: https://www.archilovers.com/projects/239313 și https://happyinteriorblog.com/maison-objet-2017-design-highlights/
În spațiul de birouri din stânga, casa scării este transformată într-o veritabilă seră. Ferigile suspendate se bucură de lumina ce patrunde prin luminatorul clădirii și aduc puțin din mediul exterior în interiorul spațiului de lucru. În dreapta ai un exemplu de plafon verde, plin cu diverse specii de plante. Efectul obținut este de impact și poate marca o zonă importanta a spatiului tau. În cazul de față, zona de discuții din cadrul unui showroom. Sursă foto: https://www.archilovers.com/projects/239313 și https://happyinteriorblog.com/maison-objet-2017-design-highlights/

Un mod inedit de a pune în valoare plantele “curgătoare” este de a face un plafon suspendat verde. Un grid metalic prins în plafon ar avea rol de suport pentru ghivece. Ferigile, împreună cu iedera vor crea o oază de prospețime, potrivită unui spațiu de birouri sau unei zone de luat masa.

8.Iedera diavolului – Epipremnum aureum

Un alt exemplu de plantă curgătoare care purifică aerul este iedera diavolului. Ușor de întreținut, ea se potrivește și celor care nu au experiență în îngrijirea plantelor.

Cred că o idee fresh pentru casa ta ar fi un mix and match de plante, de diferite dimensiuni, puse pe o etajera. Poți să combini plantele cu print-uri înrămate cu motive naturale, sau cu mici obiecte decorative. Instant vei obține un perete de accent, care îți va înveseli spațiul.

Pothos poate fi inclus într-o etajera cu rafturi deschise, alături de alte plante. Obții astfel un display drăguț, care poate funcționa și ca separator între două spații. El va arata bine și ca mic accent verde în bucătărie, de exemplu. Surse foto: https://www.archilovers.com/projects/240238 și http://cocolapinedesign.com/2018/03/13/propagating-golden-pothos-plant/
Pothos poate fi inclus într-o etajera cu rafturi deschise, alături de alte plante. Obții astfel un display drăguț, care poate funcționa și ca separator între două spații.
El va arata bine și ca mic accent verde în bucătărie, de exemplu. Sursă foto: https://www.archilovers.com/projects/240238 și http://cocolapinedesign.com/2018/03/13/propagating-golden-pothos-plant/

9.Smochinul plângător – Ficus benjamina

Planta sub formă de copăcel încântă prin aspectul său vesel, cu frunze multe, de mici dimensiuni. Este ideal în amenajarea birourilor și a interioarelor moderne, pentru că atrage atenție, dar nu încarcă vizual.

Interiorul va arăta interesant dacă adaugi accente de galben alături de plantă. Pentru un aspect armonios și natural poți masca ghivecele în coșuri împletite din ratan.

Această specie de ficus se potrivește perfect interioarelor cu influențe scandinave. Mai mult decat atât, ce zici de mobilier special creat pentru a incorpora plante? Nouă ni se pare o idee super, mai ales pentru o zonă non-formală, din cadrul unui spațiu de birouri. Surse foto: https://www.myscandinavianhome.com/2017/08/sleek-and-rustic-in-sydney-bachelor-pad.html și https://www.archdaily.com/786287/a-hidden-garden-behind-the-concrete-walls-muxin-design
Această specie de ficus se potrivește perfect interioarelor cu influențe scandinave.
Mai mult decat atât, ce zici de mobilier special creat pentru a incorpora plante? Nouă ni se pare o idee super, mai ales pentru o zonă non-formală, din cadrul unui spațiu de birouri. Sursă foto: https://www.myscandinavianhome.com/2017/08/sleek-and-rustic-in-sydney-bachelor-pad.html și https://www.archdaily.com/786287/a-hidden-garden-behind-the-concrete-walls-muxin-design

10.Dracaena

Pe lângă proprietățile de purificare a aerului, Dracaena elimină și particulele de fum din încăperi.

Această plantă vibrantă arată senzațional și poate depăși 4 metri înălțime, dacă este îngrijită corespunzător. Reprezintă accesoriul perfect pentru a umple spațiile goale și pentru a aduce puțină personalitate exotică locuinței tale.

Sursă foto: https://www.thetreecenter.com/madagascar-dragon-tree-3-trunk/ http://homedecorstar.com/home-decor/49-details-of-european-style-homes-latest-trends-details-of-european-style-homes-latest-trends-details-of-european-style-homes-latest-trends/
Sursă foto: https://www.thetreecenter.com/madagascar-dragon-tree-3-trunk/
http://homedecorstar.com/home-decor/49-details-of-european-style-homes-latest-trends-details-of-european-style-homes-latest-trends-details-of-european-style-homes-latest-trends/
About the author

Co-fondator & CEO

Recent Works

design interior bucuresti