Nu, nu trecem prin nicio perioadă ciudată! E vorba doar de o dragoste sinceră pentru gri. Am dezvoltat o pasiune pentru această (non)culoare misterioasă și elegantă, care se potrivește de minune în orice amenajare interioară.

Mulți dintre voi, pasionați sau interesați de design-ul de interior, stiți că în ultimii ani griul este în topul tendințelor. Acesta reprezintă alegerea ideală atunci când vine vorba de culori neutre.

S-au dus zilele când nuanțele-cheie pentru vopsirea pereților erau bejul sau cremul. Acum, gri-ul este la putere ca nuanță de bază. Hooray!

Am ales 5 motive pentru care gri-ul ar trebui luat în considerare în amenajarea voastră interioară.

1. Griul poate inlocui albul

Că tot vorbeam despre nuanțe pentru pereți, albul poate fi destul de obositor într-o amenajare interioară. Acest lucru se întamplă, pentru că albul pereților reflectă mult lumina și poate deveni orbitor pentru ochi, mai ales dacă vorbim de o casă foarte luminoasă.

Atunci când îți dorești un fundal deschis, un gri foarte pal, blând și calm, este alegerea cea mai potrivită.

Un gri deschis care acoperă atât pereții, cât și plafoanele, se va percepe ca alb.

Mai multe nuanțe de gri creează un fundal foarte bun pentru ca alte nuante de culori să fie vedete. În plus, folosirea mai multor tonuri de gri pentru pereți ne ajută sa percepem spațiul mai bine, mai in profunzime.

Unul dintre proiectele la care am lucrat recent incorporează o multitudine de nuanțe de gri.

Zona dining-ului este despartita de holul de intrare printr-un panou deschis, realizat din lamele de lemn. Cromatica este baza pe nuante calde de gri, iar petele de culoare sunt scaunele tapitate si cele doua tablouri abstracte.
Atmosfera liniștitoare din această amenajare se datorează vopselei într-o nuanță de gri deschis. Plinta și ușile albe se profilează mult mai frumos pe acești pereți, la fel și mobilierul alb sau lemnul. Adaugă niște culori sau accente de negru și obții un interior elegant și rafinat, dar în același timp fresh. Și nu uita de plante!
Pentru amenajarea dormitorului matrimonial, am ales un pat tapitat, cu o tablie la care ne-am jucat cu elementele grafice. Atmosfera este una light, in tonuri calde de gri. Comoda din fata patului este perfecta pentru depozitare, iar accentele de lemn aduc caldura in amenajare.
Pentru amenajarea dormitorului matrimonial, am ales un pat tapițat, cu o tăblie la care ne-am jucat cu elementele grafice. Atmosfera este una light, în tonuri calde de gri. Comoda din față patului este perfectă pentru depozitare, iar accentele de lemn aduc căldură în amenajare.

2. Griul este incredibil de versatil

E clar, griul merge cu orice. Cheia popularității sale vine din versatilitatea sa.

Bază perfectă pentru majoritatea a culorilor, griul este fundalul pentru nenumărate stiluri de amenajare. Exemplul perfect pentru asta sunt interioarele de design scandinav.

Combinația de gri, alb, accente subtile de nuanțe pastelate și texturi de lemn este cadrul ideal pentru o atmosferă hygge.

Ca nuanțe neutre, griurile se pot combina atât cu tonuri delicate și pastelate de culoare, dar pot fi alăturate și unor culori puternice sau unor nuanțe mai închise.

Interioarele închise la culoare au și ele momentul lor în lumina reflectoarelor. Tonurile de bleumarin cerneală și nuanțele burgundii din interioarele glam sunt partenerii perfecți pentru niște griuri deschise.

Griul în sine poate fi si el vedetă ca nuanță de impact. Un perete poate reține toate privirile dacă îl îmbrăcăm într-o versiune mai închisă de gri, cum ar fi tonurile de antracit sau cărbune.

Pentru a profita de inaltimea camerei, in birou am amplasat o zona de relaxare la inaltime, iar accesul se face cu ajutorul spalierului, folosit la activitatile sportive zilnice
Un exemplu de amenajare cu puternice influențe scandinave. Aici, griul lasă loc diverselor texturi să iasă în evidență și oferă camerei de birou acea atmosferă serenă, potrivită pentru a te concentra pe ceea ce lucrezi.
Prin comparatie, poti vedea in amenajarea acestui dormitor ce impact poate avea un perete gri inchis. Dramatismul este accentual prin contrastul cu tapiteria gri deschis a patului, iar sursele de lumina zonale contribuie la scenografie. Draperiile bleumarin si textura tabloului cu nuante de albastru completeaza spatiul.
Prin comparație, poți vedea în amenajarea acestui dormitor ce impact poate avea un perete gri închis. Dramatismul este susținut prin contrastul cu tapițeria gri deschis a patului, iar sursele de lumina zonale contribuie la scenografie. Draperiile bleumarin și textura tabloului, cu nuanțe de albastru, completează spațiul.

3. Există și griuri colorate?

Teoretic, griul este o nuanță perfect neutră.

De fapt, există câte o nuanță de gri care să exprime fiecare emoție. De aceea, ele au devenit alegerea principală a designerilor de interior, atât pentru spații rezidențiale, cât și pentru cele de birouri, baruri sau magazine.

Nuanțele de gri pot împrumuta note din diverse culori. Ele transformă în mod subtil griul și îi oferă nuanța abia perceptibila vizual, însa de mare impact ca atmosferă generală. Ar fi bine să ții cont de acest lucru, dacă alegi o paletă de griuri în amenajarea ta.

Griurile reci au subtonuri de albastru și verde în componență. Ele se potrivesc cu lemn deschis la culoare sau cu accente de culori închise.

Griurile in tonuri de violet pot fi și calde și reci. Cele calde sunt potrivite pentru o atmosferă cosy, iar cele reci sunt fabuloase pentru amenajările interioare curate și fresh.

Este o concepție eronată aceea că griul este o nuanță rece și tristă în amenajările interioare. Griurile colorate reprezintă o infuzie de eleganță și rafinament în orice spațiu interior.

În proiectul nostru pentru amenajarea unui apartament Shades of grey, am folosit griul ca accent în combinație cu diverse culori. Rezultatul a fost un interior elegant și sofisticat, dar jucăuș  în același timp.

Livingul este unul generos si foarte luminos. Atmosfera placuta este data de culorile pastelate care se combina cu diferitele tonuri de gri
Livingul este unul generos și foarte luminos. Atmosfera plăcută este data de culorile pastelate care se combină cu diferitele tonuri de gri.
Uite o imagine din proiectul nostru realizat Sunny Blue Skies. Este exemplul perfect pentru a demonstra cat de bine se aseaza culorile aprinse, pe o baza gri. Parca griul se pune si mai bine in valoare.
Proiectul nostru, Sunny Blue Skies, este exemplul perfect pentru a demonstra cât de bine se așează culorile aprinse, pe o bază gri. Parcă griul le pune și mai bine în valoare.

4. Griul pune în evidență piatra și lemnul

Adaugă layere de texturi în interiorul tău gri, pentru a însufleți nuanțele neutre.

Lemnul natur și piatra naturală sunt mai pătrunzătoare în special alături de gri. De la betonul industrial și până la maiestuoasa marmură, texturile de piatră folosite în amenajarile interioare pot fi complementare unor varietăți de stiluri. Piatra naturală poate fi folosită la scară mare prin pardoseală, sau ca accent, prin mici obiecte de mobilier sau accesorii.

Lemnul este un alt element important pentru interiorul casei. Versatilitatea sa și a griului îi face parteneri perfecți. Lemnul adaugă căldură griului, care de cele mai multe ori da senzație de rece, iar asta creează o simbioză între cele două.

Interioarele gri, cu o mobilare cosy, merg mână-n mână. Fie că vorbim de pături pufoase și moi, mobilier tapițat sau covoare în nuanțe complementare, toate acestea vor umple de caldură spațiul tău.

5. Griul este practic

Dacă ai ca bază a amenajării tale culoarea gri, poți schimba oricând accentele de culoare. În funcție de ce efect vrei să obții, poți să mergi pe culori pastelate pentru o atmosfera delicată, sau poți adăuga dramatism folosind nuanțe mai închise.

Griul este ușor de asortat și de întreținut. Acesta nu se va demoda niciodată, deci nu ai cum să dai greș alegându-l.

About the author

Senior Interior Architect

Recent Works

design interior bucuresti