De ceva timp tot auzim acest termen, hygge, care nu numai că are o pronunție ciudată, și anume hoo-ga, însă are și un sens aparte. Face parte din bogația poporului danez, unul dintre cele mai fericite popoare din lume, ce în ciuda veseliei, au parte de ierni grele, întunecate și destul de lungi și reci. Cu toate acestea, își mențin poziția în topul fericirii, cel mai probabil datorită conceptului de hygge, normal și a perfectei sale implementări. Însă haideți să săpăm în continuare, să înțelegem exact ce este cu acest concept și cum îl putem încorpora în proiectul nostru de design interior. Nimic mai simplu, nu?
Ce înseamnă hygge?
Am putea spune spune că hygge este sentimentul de confort suprem. Este momentul în care începi să te încălzești sub o pătură moale și pufoasă, când te relaxezi într-o baie caldă, când savurezi o ciocolată caldă în fața focului. Hygge este bucuria care îți umple sufletul, o bucurie ce pare de moment, care însă este întreținută de design-ul interior, astfel încât ea locuiește în casa ta. Hygge este bucuria simplă, care nu dispare.

Cum putem să îmbrățisăm hygge în design-ul interior?
Ce bucurie că hygge este un concept atât de larg. Asta înseamnă că avem liber în ceea ce privește accesorizarea spațiului în care locuim. Avem liber, însă cu limite. Să nu uităm că vorbim despre scandinavi și dacă există un lucru pe care aceștia îl iubesc, după hygge, normal, acela este simplitatea. Așa că, iată câteva idei despre cum am putea să aducem conceptul de hygge în casa noastră, fara a aglomera spațiul și fără a face investiții majore.

Bucuria stă în lumină
Așa cum ziceam, cel mai probabil, hygge s-a născut în mijlocul unei ierni, în Danemarca. Datorită iernilor întunecate, probabil principala sursă de bucurie, de confort ar fi fost lumina. O nevoie practică s-a menținut de-a lungul timpul, devenind, poate, un moft pentru unii, o necesitate pentru hygge. Lumina întreține bucuria, confortul, căldura de care este atât de multă nevoie într-un proiect de amenajare în stilul hygge. Cum obținem lumina?
Strălucirea caldă a lumănărilor este o modalitate foarte apreciată în rândul scandinavilor. Apoi mai sunt numeroasele corpuri de iluminat. Hygge stă pentru lumină, însă nu orice corp de iluminat este hygge. Spre exemplu, acest concept este mult mai bine întreținut prin lampadare sau veioze, chiar și lămpi de birou decât de un imens candelabru.
Să vorbim despre texturi
Hygge e tare permisiv când vine vorba despre texturi. Și ce bine că este așa! In sfârsit, putem să ne jucăm cât dorim și să ne înconjurăm de diferite texturi moi și pufoase. Hygge este despre căldură în mijlocul iernii, despre confort, despre bucurie. Așa că atunci când te gândești la texturi, încearcă să te gândesti ce anume te face să te simți bine.
Perne pufoase pe care le poți arunca pe canapea și care chiar și așa dezordonat, arată minunat, paturi din lână, moi și fine, cu care te poți acoperi când citești, covoare pufoase, puse unele peste altele. Iubim texturile și acum, în hygge, ne putem bucura de toate în același timp. Cum le asortăm și cum ne vom juca cu modelele și culori rămâne de văzut. Acum, știm sigur că hygge iubește texturile.
Culori, pattern-uri și nu în ultimul rând, hygge
Nu se putea ca hygge să nu abordeze culorile. În lumea design-ului interior culorile sunt printre primele lucrui pe care le abordăm. Hygge nu face excepție. Pentru că vorbim despre scandinavi, culorile neutre ocupă un loc fruntaș. Gri, albastru deschis, crem, bej, alb acestea sunt culorile principale într-un proiect de design marca Hygge. Folosind culori neutre, vei putea să te joci mult și bine cu diverse pattern-uri, însă nu trebuie să exagerăm.
Hygge nu este despre abilitatea noastră de a amesteca culori și modele, ci despre sărbătorirea bucuriei simple. Insă, dacă tot vorbim despre acest subiect, neutralitatea culorilor de bază, pe care le folosești, lucrează în avantajul tău, pentru că ai libertatea de a te folosi de contrast. Nu trebuie să exagerezi, dar e bine venit.

Asa cum am spus, simplitatea contează. E drept că acest concept devine un pic amețitor. Mereu pare că limitează și apoi mai apare o regulă, apoi încă una și tot așa. Da, hygge nu limitează pentru că danezii apreciază simplitatea. Astfel, dându-i mână liberă unui popor care, prin definiție, nu apreciază haosul și se rezumă la esențial, hygge nu mai este atât de amețitor.
Dacă dorim să ne decorăm casa sau apartamentul plecând de la conceptul de hygge trebuie să ne concentrăm asupra esențialului. Ce conteză pentru noi într-o cameră? Cum ne ajută obiectele din spațiul respectiv să obținem confort? Cea mai bună abordare în acest caz este să plecăm de la un spațiu gol și apoi să începem să îl umplem. Nu invers. Așa că, hygge înseamnă să te concentrezi pe esențial, esențialul confortabil.
Hygge este despre tine
Tocmai pentru că acest concept este unul atât de larg trebuie să te gandești în permanență cum tu, personal ai putea atinge starea de hygge. Ce anume îți aduce ție bucurie? Fie că este muzică, film, flori, încearcă să încorporezi lucrul cel mai drag ție în proiectul de design. Și îți mai spunem un secret. Hygge nu ar fi hygge fără tine, fără un strop din personalitatea ta, din trecutul tău. Așa că nu fugi de accesoriile vintage, sunt mai mult decât binevenite în acest stil.
Pe o masuță de cafea, hygge se va regăsi într-o carte veche care se vede că a fost citită și răscitită de o mie de ori. Un tablou ce te reprezintă va sta mândru deasupra semineului, care apropo este o piesă de rezistență în spațiile decorate în stil hygge. Găsește-te pe tine în hygge și apoi arată lumii ce îți aduce bucurie.

Hygge, mereu o plăcere
Hygge este despre bucurie. Bucuria regăsită în simplitate, în esențial, bucuria care nu dispare și care e întreținută în casa ta. Atunci când te întorci, atunci când ajungi acasă, hygge te va înconjura și vei zâmbi, oricum ar fi fost ziua ta. Poate din cauza aceasta întreaga lume iubește hygge.