Atmosfera unui spațiu ce armonizează estetica Wabi Sabi te invită în intimitatea echilibrului dintre simplitate, asimetrie și utilitate, printr-un acord ce sărbătorește naturalețea transformării obiectelor în timp. Departe de a impune iluzia perfecțiunii, Wabi Sabi propune o ancorare în realitatea prezentă în care, imperfect, incomplet și impermanent sunt calitați ce reflectă cu acuratețe lumea în care trăim.

Casa de ceai Wabi Sabi era modestă, mică și oarecum sărăcăcioasă, am spune acum. Însă, de fapt, ea este redusă la esențial. La un minimalism modest, în care lucrurile îndeplinesc un scop si frumusețea lor vine din utilitate si simplitate.
Casa de ceai Wabi Sabi era modestă, mică și oarecum sărăcăcioasă, am spune acum. Însă, de fapt, ea este redusă la esențial. La un minimalism modest, în care lucrurile îndeplinesc un scop si frumusețea lor vine din utilitate si simplitate.

Când și unde a apărut acest stil?

”Wabi Sabi” este un concept ce provine din ceremonia japoneză a ceaiului, din secolul al 15-lea, cu rădăcini puternice în filozofia Budhistă. Promotorul simplității și a esteticii efemeritații in obiectele de servire a ceaiului a fost maestrul Sen no Rikyu, consilier al împăratului si călugăr budist.

Rikyu aduce filozofia Wabi Sabi in ceremonia ceaiului, ca reacție la anumite stiluri de design ale din secolului, care încurajau extravaganța ornamentală și utilizarea de materiale rare pentru decorarea caselor de ceai.

Rikyu revine la simplitatea ritualului si promovează valori ca armonia, respectul, puritatea și liniștea, atât pentru amenajarea camerelor de ceai, cât și pentru obiectele ritualului si attitudinea participanților.

Vas pentru ceremonia ceaiului. Vasele Wabi Sabi sunt brute, simple, nu foarte frumoase âin modul convențional. Frumusețea lor este interioară și îmbogățită de utilizare si de ritual. Wabi Sabi pune accent pe lucrurile care contează cu adevărat, pe fond, nu pe formă.
Vas pentru ceremonia ceaiului. Vasele Wabi Sabi sunt brute, simple, nu foarte frumoase în modul convențional. Frumusețea lor este interioară și îmbogățită de utilizare si de ritual. Wabi Sabi pune accent pe lucrurile care contează cu adevărat, pe fond, nu pe formă.

“Wabi” semnifică eleganța traiului simplu în armonie cu natura, iar “Sabi” înseamnă acceptarea impermanenței lucrurilor și aprecierea frumuseții transformării lor în timp.

Ne bucură că, din 2018, Wabi Sabi a fost readus în prezent ca formă de design ce încurajează autenticitatea, simplitatea și conexiunea cu elementele naturale.

Echilibru în schimbare – caracteristicile unui stil care ne acceptă

Pentru unii dintre noi Wabi Sabi poate semnifica mult mai mult decat un stil de design. Poate fi perceput ca un stil de viață, un ghid simplu de aranjare a spațiului, dar și a felului de a exista în acel spațiu. Acest concept aduce câteva caracteristici care deosebesc cultura design-ului Wabi Sabi de celelalte stiluri de design.

 

Sursa foto: https://worldarchitecture.org/article-links/efzfc/lorna-de-santos-creates-topography-of-interiors-with-smooth-surfaces-for-a-house-in-madrid.html

1. Natura în lumina naturală

Fiecare spațiu de locuit este un teritoriu delimitat, dar nu exclus din elementul natural pe care-l ocupă.

Armonia locuirii spațiilor se obține cel mai adesea prin crearea unor forme de tranziție ce leagă lumea de-afara de cea dinăuntru. Menținand scopul protector al unei locuințe, Wabi Sabi impune cu blândețe integrarea elementelor naturale în spațiul personal: lemn, plante, copaci, roci, pietre, texturi și elemente ce oferă diversitate senzorială. Nu despre foarte multe stiluri de design interior putem spune că sunt gandite să ne stimuleze și olfactiv, dar pentru Wabi Sabi acesta este un fel de a răspunde sensibilității și emoției umane la atmosfera spațiilor în care ne aflăm.

La fel de important ca în natură, lumina joaca un rol decisiv și în amenajarea spațiilor. Dacă vorbim de simțuri, stimularea vizuala nu vine doar din aranjarea echilibrată a obiectelor ci mai ales din felul în care acestea și întreg spațiul sunt luminate. Suntem conduși de simțuri, iar lumina este pentru cei mai mulți dintre noi factorul care dictează energia pe care o resimțim în fiecare încăpere. Un aranjament Wabi Sabi autentic va integra întotdeauna efectul ferestrelor. O lumina caldă, ce invadează o încăpere curată, inspiră calm și echilibru. Iar aceasta pare sa fie tendinta Wabi Sabi.

E important sa păstrăm în minte scopul alăturării tuturor acestor lucruri în filozofia Wabi Sabi. Acela de a ne aminti să acceptăm impermanența lucrurilor și schimbările datorate trecerii timpului ca pe niste elemente la fel de naturale ca lumina sau fragmentele de natura pe care le aducem în jurul nostru. 

 

Sursa foto: https://www.elledecor.com/es/decoracion/a19883283/decoracion-wabi-sabi-ideas/

2. Design homemade

Putem spune despre designul interior, in termeni foarte simpli, că are calitatea de a atribui utilității, plăcere și valori estetice. Iar acest lucru se regăsește în toate aspectele ce implică creativitatea individuală sau colectivă. Pentru că nota de baza a stilului Wabi Sabi este autenticitatea, suntem incurajați să renunțăm la consumerismul industrial și să ne orientăm atenția către obiectele simple, create manual. De la mobilă la obiecte de uz casnic, Wabi Sabi devine un stil prezent, atent la mediu, în care, mai puțin înseamnă mai valoros și în care, să reinterpretezi, să refolosești, să ingrijești ceea ce exista deja, înseamnă să recunoști valoarea transformării lucrurilor în timp.

 

Sursa foto: https://homegue.com/50-interior-design-ideas-to-thai-style-home-wabi-sabi/

 

3. Eleganța vine din simplitate

Apărută din dorința de a contura o filozofie mai puțin impovărata de infrumusețări artificiale și ornamentări inutile, Wabi Sabi propune un design simplu, apropiat de natură și eliberat de presiunea grandomaniei. Din punct de vedere estetic, percepția asupra frumuseții lucrurilor poate varia așa cum variază gustul în domeniul culinar. În felul acesta Wabi Sabi poate fi interpretat ca un ghid emoțional și senzorial al potrivirii și ingrijirii lucrurilor deja existente. Care și-au căpătat în timp anumite valori și care ne pot aduce bucurie tocmai prin prisma evoluției lor în timp.

 

Sursa foto: https://homegue.com/50-interior-design-ideas-to-thai-style-home-wabi-sabi/
Casa container 2.0 sin portofoliul nostru este un exemplu bune de aplicare Wabi Sabi. Elementele de descor sunt obiecte ale vechii case a bunicii beneficiarei, aduse din nou la viata. Trecerea timpului adauga valoare obiectelor si amenajarii.
Casa container 1.0, din portofoliul nostru, este un exemplu bune de aplicare Wabi Sabi. Elementele de decor sunt obiecte ale vechii case a bunicii beneficiarei, aduse din nou la viață. Trecerea timpului adaugă valoare obiectelor si amenajării. Puteți vedea intregul proiect aici

 

4. Diversitate esențializată și ordonată

Departe de a reprezenta un stil minimalist sau auster, Wabi Sabi lasă loc în viețile noastre, lucrurilor care ne fac placere. Chiar dacă nu există întotdeauna o potrivire stilistică sau estetică între ele, există o libertate de exprimare a individualității noastre prin felul în care alegem să potrivim obiectele pe care le dorim în spațiile noastre personale.

Daca indemnul Wabi Sabi este de acceptare și valorificare a degradării naturale a lucrurilor, asta nu înseamnă că este loc pentru neglijență. Păstrează, reciclează, reinventează, reutilizează. Dar mai ales, nu lăsa loc aglomerării. Armonia designului Wabi Sabi se regăsește într-o diversitate de materiale, forme și culori dar și în echilibrul spațiului negativ dintre ele.

Este important, însă, pentru Wabi Sabi, să nu ne aglomerăm de obiecte de care nu avem nevoie. Pentru că promovează întoarcerea la ce este cu adevărat important, aceasta filozofie ne îndeamnă să reevaluăm importanța lucrurilor din viața noastră si a energiei pe care ele ne-o dau sau ne-o consumă.

Pentu asta, un ochi aruncat la magia ordinii a lui Marie Kondo, tot japoneză de altfel, este binevenit. Am scris un articol despre conceptul KonMari aici.

 

Sursa foto: https://homegue.com/50-interior-design-ideas-to-thai-style-home-wabi-sabi/

 

5. Trecerea timpului adaugă valoare design-ului

Suntem dovada în mișcare a constanței schimbărilor în timp. Și în fiecare aspect al vieților noastre găsim anumite fragmente pe care ne este mai mult sau mai puțin dificil să le acceptăm așa cum sunt sau cum au devenit cu trecerea vremii. Există frumusețe în îmbătrânire. Și dincolo de frumusețe există un tip de energie martor al lucrurilor întâmplate. Casele pe care le amenajăm și locuim, obiectele pe care le folosim și le indrăgim devin în timp parte din experiențele noastre, participanți statornici la tranzitarea etapelor pe care fiecare dintre noi le avem de parcurs.

Fie că ne e mai usor sau mai greu, filozofia Wabi Sabi ne încurajeaza să renunțăm la împotrivire și să acceptăm estetica inevitabilului. Degradarea lucrurilor își are candoarea ei și ii apreciem frumusețea în mijlocul naturii. E timpul să facem asta și în interiorul nostru și al caselor noastre. Iar pentru asta, Wabi Sabi poate fi raspunsul cel mai potrivit.

 

Sursa foto: https://homegue.com/50-interior-design-ideas-to-thai-style-home-wabi-sabi/
casa-container-2.0
Amenajarea dormitorului principal din casa container 2.0, din Argeș, se inspiră din stilul Wabi Sabi. Peretele imperfect, tradițional, din spatele tăbliei, așteaptă să fie îmbogățit estetic de trecerea timpului. Puteți vedea întregul proiect aici.

 

Ce este remarcabil la acest stil?

Definit la începuturi ca un stil rustic, simplist, Wabi Sabi a obținut în timp noi valențe conceptuale, emoționale și filozofice. Astfel, prin intermediul acestui stil, reintoarcerea la valorile mai profunde ale creării unui acasă, poate fi inteleasă ca o formă de explorare a autenticității individuale. Traiul cotidian din marile orase, de unde natura a fost expulzată, mai degrabă decat integrată, face din Wabi Sabi un aliat prin care recreem puntea dintre spațiile artificiale și natură. Dintre noi și natura.

Wabi Sabi este despre simplitate.
Wabi Sabi este despre simplitate. Sursa foto http://www.trendesignbook.com/blog/decor-trends/what-is-wabi-sabi-heres-all-you-need-to-know-about-this-interiors-trend/

Reintoarcerea la valorile de baza ale existenței noastre devin acum mai lesne de ințeles și de aplicat. Iar acest lucru se întamplă deoarece Wabi Sabi este gândit intr-o formă umanizată și include pe lângă criteriile de design și caracteristici filozofice care rezonează cu ușurinta și in alte aspecte ale vieților noastre. 

Pentru a crea un decor Wabi Sabi, avem nevoie, în ptimul rând, de obiecte care sa spună o poveste. În al doilea rând, avem nevoie de spațiu pentru a pune în valoare simplitatea lor.
Pentru a crea un decor Wabi Sabi, avem nevoie, în primul rând, de obiecte care sa spună o poveste. În al doilea rând, avem nevoie de spațiu pentru a pune în valoare simplitatea lor. Sursa foto http://www.trendesignbook.com/blog/decor-trends/what-is-wabi-sabi-heres-all-you-need-to-know-about-this-interiors-trend/
About the author

Senior Interior Architect

Recent Works

design interior bucuresti