Dacă există o boală de care suferim cu toții, atunci este lipsa de spațiu. Însă în mod ciudat, deși suntem conștienți de acest lucru, reușim să strângem și mai multe lucruri, să ocupăm și mai mult spațiu. De multe ori, ideea de design interior este complet dată peste cap de eterna sintagmă: c​u multe spații de depozitare, vă rog. Așa că, te întrebăm, când începem să condiționăm stilurile de design interior, când începem să îngrădim creativitatea, mai putem discuta despre partea artistică a designului interior? Mai este nevoie de un proiect de amenajare a apartamentului sau a casei când putem investi doar în etajere, pentru a depozita absolut toate lucrurile pe care le deținem? Cu siguranță dispare frumusețea design-ului interior.

Da, suntem niste strângători și ne place să facem asta. Atribuim un soi de suflet, de existență ascunsă acestor lucruri, ceea ce transformă aruncarea lor într-o misiune imposibilă. Așa că preferăm să strângem lucruri, să le ținem aproape, pentru că cine știe? Cine știe când vom avea nevoie de ele?

Ajutorul se numește Marie.

Într-o lume care strânge și strânge, aproape fără oprire, Marie Kondo, o japoneză minionă reușește să ne dea universul peste cap cu filosofia ei, bazată pe nimic altceva decât simplitate. Simplitate în abordare, simplitate în scop. Lecțiile ei, atât de ușor de pus în practică, sunt apreciate în toată lumea și această expertă în ordine se bucură de foarte mult succes. Este fantastic cât de mult avem nevoie de lecțiile lui Marie Kondo, mai ales când vine vorba de design interior. Dar destulă vorbă, să trecem la fapte.

Cine este Marie Kondo?

Deja cunoscută în toata lumea, Marie Kondo reușește să transforme o casă, orice casă, din a fi un doar un depozit de lucruri. Acest expert în ordine știe exact ce înseamnă stilul minimalist, îi recunoaște beneficiile și pare că a plecat într-o misiune de a-l aduce la viața în orice colț al lumii. În cartea sa minunată, ​Magia ordinii, Marie Kondo descrie cum se folosește de câteva învățăminte japoneze pentru a-ți arăta calea spre o casă, dar și o viață ordonată.

De ce avem nevoie de metoda KonMari?

Dezordinea obosește. Haosul obosește. Stilul minimalist, atât de iubit de generația noastră se pierde printre lucrurile strânse și depozitate, care și-au îndeplinit misiunea cu mult timp în urmă. Dacă avem nevoie de cineva care să ne ajute să scăpăm din acest labirint al lucrurilor inutile, atunci Marie Kondo este acel om.

Regula de baza a curateniei Marie Kondo este daca un lucru aduce sau nu bucurie tie, utilizatorul lui
Regula de baza a curateniei Marie Kondo este daca un lucru aduce sau nu bucurie tie, utilizatorul lui. Sursa foto: http://coveteur.com/
Un living minimal, in care toate obiectele sunt atent curatoriate si au un sens pentru persoana care locuieste acolo.
Un living minimal, in care toate obiectele sunt atent curatoriate si au un sens pentru persoana care locuieste acolo. Sursa foto: https://www.myparadissi.com/

Metoda KonMari: Sfaturi practice pentru o casă și o viață ordonată

Și iată că am ajuns în punctul cel mai interesant al istorisirei noastre. Ce anume ne învată această japoneză minionă și cum putem să aplicăm sfaturile ei în casa noastră? Să ne punem pe sortat.

Lectia 1: Gândește în categorii, nu în camere.

Teama de ce vom găsi când vom deschide această cutie a lucrurilor nefolosite e un fenomen des întâlnit. E ceea ce ne ține din a ne reorganiza casa și de fapt, întreaga existență. Dacă ne-am opri din a gândi lucrurile sub forma de camere și am începe să vedem categoriile, s-ar putea ca planul de curățenie să nu mai fie atât de înfricoșător. Să spunem că te gândesti să renunți la câteva dintre lucrurile tale.

Azi încearcă să te ocupi de pantaloni, mâine treci la bluze, poimâine la hârtii și tot așa. Curățenia este mult mai organizată și mult mai eficientă, te descotorosești de lucruri și nu le reorganizezi în alte spații de depozitare. E posibil să îți ia un pic mai mult timp, însă la final, știi că ai rămas cu lucrurile esențiale, cele pe care le folosești în mod frecvent. Așadar, categorii, nu camere.

Lectia 2: Acordă lucrurilor tale respectul cuvenit

Aceasta este o lecție destul de importantă, pentru că ne ajută să înțelegem de ce ne este atât de greu să renunțăm la lucruri, dar și cum să nu mai ajungem în situația dulapurilor de nedeschis, dulapurilor în care îndesăm, fără limită. Bun, deci ne sunt dragi hainele noastre, deși nu le-am mai purtat de ani de zile. Nu putem arunca scrisorile de dragoste din liceu, sau accesoriile de păr pe care le-am cumpărat acum foarte mult timp, dar nu am avut ocazia să le purtăm. Dacă suntem dispuși însă să le acordăm lucrurilor noastre o viața secretă, să mergem până la capăt.

Ele înseamnă ceva pentru noi, ne sunt dragi. Oare chiar vrem ca ele să stea înghesuite în dulapuri, pline de praf, aproape aruncate în colțuri întunecate? E corect să le tratăm așa după câte bucurii ne-au adus? Nu, nu este. Lucrurile noastre au un scop. Odată ce își îndeplinesc acest scop, trebuie să le dăm drumul. Odată ce realizezi că lucrurile nu sunt încântate să fie aruncate într-un colt, s-ar putea să renunți la ele mult mai ușor.

Dupa ce te vei debarasa de lucrurile ce nu iti aduc bucurie si ramai doar cu cele care te energizeaza, va fi usor ca spatiile de depozitare sa arate asa aerisite. Marie a identificat ca mentinerea ordinii pe termen lung este imposibila intr-un spatiu cu prea multe lucruri. Secretul este sa avem un numar limitat de obiecte. Sursa foto: https://zig.com/
Dupa ce te vei debarasa de lucrurile ce nu iti aduc bucurie si ramai doar cu cele care te energizeaza, va fi usor ca spatiile de depozitare sa arate asa aerisite. Marie a identificat ca mentinerea ordinii pe termen lung este imposibila intr-un spatiu cu prea multe lucruri. Secretul este sa avem un numar limitat de obiecte. Sursa foto: https://zig.com/
Minimalismul, asa cum se foloseste acest cuvant acum, este diferit de stilul minimalist, super high-tech, pe care il stim de acum cativa ani. Minimalismul se refera acum, in primul rand, la un stil de viata neconsumerist, in care suntem constienti de ceea ce cumparam si consumam. Acest "minimalism as a life-style" poate fi aplicat pe orice stil de design interior. Sursa foto: https://fromluxewithlove.com
Minimalismul, asa cum se foloseste acest cuvant acum, este diferit de stilul minimalist, super high-tech, pe care il stim de acum cativa ani. Minimalismul se refera acum, in primul rand, la un stil de viata neconsumerist, in care suntem constienti de ceea ce cumparam si consumam. Acest „minimalism as a life-style” poate fi aplicat pe orice stil de design interior. Sursa foto: https://fromluxewithlove.com

Lectia 3: De ce? – singura întrebare pe care trebuie să o cunoști

Totul pornește de la vizualizare. Înainte să ne apucăm de treabă, e bine să știm care e destinația. Spre ce anume ne îndreptăm? Cum arată casa viselor noastre? Dacă știm cum vrem să arate spațiul în care vom locui, poate ar fi bine să ne întrebăm de ce. De ce vrei un stil mininimalist? De ce vrei piese statement în casa ta? Care este motivul pentru care vrei să ai mai mult spațiu? Folosește această întrebare și pune la îndoială orice afirmație. În felul acesta, vei descoperi lucruri noi care te vor ajuta să îți continui misiunea de a face și de a menținea ordinea.

Vrei un stil minimalist, pentru că ai nevoie de mai mult spațiu, deoarece un spațiu deschis, deloc aglomerat îți face ziua mai frumoasă. Vrei să vii acasă, să locuiești într-un spațiu aerisit, în care timpul acordat curațeniei este scurt. Acum, datorită aceastei întrebari un pic enervante, dar atât de folositoare, ai găsit motivele pentru care trebuie să scapi de lucrurile de care nu ai nevoie.

Lectia 4: Ce păstrăm?

La noi, sortarea se face simplu: decidem ce vrem să aruncam și gata. Ei bine, conform metodei KonMari, nu alegem ce să aruncăm, alegem ce vrei să păstrăm. Este ca și prima lecție de marketing. Începe propoziția cu o atitudine pozitivă, fără negativism. Însă cum decidem ce păstrăm? Oare nu trebuie mai întâi să hotărâm ce aruncăm? Care este cea mai buna metodă?

Lăsăm bucuria pe care ne-o dă un anumit lucru, sau lipsa acesteia, să ia o decizie pentru noi. Este bine să ne înconjurăm de lucruri care ne aduc bucurie, care ne fac să zâmbim. De ce? Pentru că o atitudine pozitivă atrage lucruri pozitive și viața noastră se îmbunătățește. Dintr-un munte de haine de care nu esti foarte convinsă că îți mai sunt folositoare, începe să sortezi prin a-ți urmări reacțiile. Când ridici o bluză sau o pereche de pantaloni, o lumânare, o carte sau un suvenir, zâmbești? Există vreo reacție? Se stabilește o legatură? Dacă zâmbești, dacă simți că acel obiect îți aduce bucurie, atunci păstrează-l. Însă nu te forța să zâmbești doar ca să nu arunci ceva. Aici e vorba de angajamentul pe care ești dispus să îl iei pentru a-ți atinge viziunea, cea de la lecția numărul 3.

Lectia 5: Intuiția este supremă

Da, sună un pic simplist, dar nu ziceam că simplitatea este esența acestei metode? În plus, de ce am complica lucrurile? Așadar, intuiția este supremă. Da, da, de trei ori da. Procesul de curățare a casei, de înlăturare a unor obiecte poate deveni destul de emoțional. E ca și cum am renunța la bucățele din noi. Un sentiment de vinovație ne acaparează, și în final renunțăm. Nu putem duce misiunea până la capat, deoarece nu ne ascultam primul impuls care ne spune ce sa facem cu lucrul pe care l-am luat in mână.

Daca am asculta-o un pic, intuiția ne-ar spune ce să păstram și ce nu. Uneori, testul bucuriei nu este suficient. Uneori avem nevoie de încă o forță care să ne împingă să ne luam la revedere de la anumite obiecte. Dacă te simți atașată de un obiect, găsește motive logice pentru a-l înlătura din dulap. Cât de des l-ai folosit în ultima luna? Dar în ultimul an? Unde stă? E ușor accesibil sau nu prea? Daca într-adevar ai nevoie de un obiect, îl vei folosi des și va avea un loc al său, ușor accesibil.

Dupa curatenia KonMari, casa ta poate arata tot timpul ca pregatitat pentru o sedinta foto. Obiectele care raman in casa ta se vor potrivi intre ele, vor spune toate opoveste, povestea ta, pentru ca le alegi cu sufletul. Sursa foto: https://juniperoats.com
Dupa curatenia KonMari, casa ta poate arata tot timpul ca pregatitat pentru o sedinta foto. Obiectele care raman in casa ta se vor potrivi intre ele, vor spune toate opoveste, povestea ta, pentru ca le alegi cu sufletul. Sursa foto: https://juniperoats.com

Lectia 6: Împăturitul devine artă.

Da, Marie Kondo împăturește lucrurile într-o manieră aproape magică. Este minunat să o privești în acțiune. Conform metodei sale, este de preferat să împăturești hainele, în loc să le agăți. Împăturirea în varianta Marie Kondo este space-efficient, ne permite să depozităm mult mai multe lucruri, fără a le înghesui.

Agățăm acele obiecte vestimentare care ne aduc un maxim de bucurie, obiectele cele mai dragi nouă. Este foarte important să simțim un val puternic de bucurie atunci când deschidem dulapul. Ne face ziua mai frumoasă. Deși am putea să încercăm să explicăm ce înseamnă împaturit a la Marie Kondo, mai bine urmărim expertul în mediul său preferat.

Lectia 7: Design interior ordonat sau utilizarea cutiilor

Daca tot ne-am apucat de organizarea dulapurilor din casă, de împăturit, am putea aborda și subiectul cutiilor de depozitare. Da, știm, sunt deja în casa dumneavoastră. Dar nu sunt oare cutii de dimensiuni mai mare? Suficient de mari ca să încapă cât mai multe lucruri? Metoda Marie Kondo ne învață ceva diferit.

Spatiile de depozitare, adica aceste cutii simpatice care ne fac casa o idee mai colorată și mai veselă, trebuie să fie cât mai mici. De ce? Pentru că noi cu cât avem mai mult spațiu, cu atât ne dorim să îl umplem cu obiecte. Mai bine mai multe cutii mici, decât mai puține, dar foarte mari și pline de obiecte nefolositoare. Atenție, însă, scopul nu este să mutăm lucrurile din cutiile mari în cele mici. Destinația este să avem cât mai putin obiecte depozitate în cutii mici.

Și totuși, cum ne ajută Marie Kondo în design interior?

Am ajuns la capătul aventurii Marie Kondo. Însă nu putem încheia povestea brusc. Amenajarea unui apartament sau a unei case depinde, într-o măsură destul de mare, de volumul de lucruri pe care îl deținem. Mai mult decât atât, frumusețea unui stil minimalist poate fi distrusă instant de dezordine, iar piese de mobilier statement nu mai pot străluci dacă sunt acoperite de haine.

Așa că metoda Marie Kondo este incredibil de utilă atât la început, înaintea proiectului de amenajare, cât și după, când trebuie să întreținem stilul ales. Marie Kondo ne învață să ne ghidăm atât în curățenie, cât și în viață, după două idei simple, intuiție și bucurie.

Dupa cum spuneam, minimalismul asa cum il intelegem acum, nu are legatura cu stilul de design interior. Acesta va potenta estetica oricarui stil, pentru ca va crea spatiu ca esentialul sa iasa in evidenta. Sursa foto: https://desenio.com/
Dupa cum spuneam, minimalismul asa cum il intelegem acum, nu are legatura cu stilul de design interior. Acesta va potenta estetica oricarui stil, pentru ca va crea spatiu ca esentialul sa iasa in evidenta. Sursa foto: https://desenio.com/

Câteva cuvinte de încheiere

Magia Ordinii, de Marie Kondo, este neapărat pe lista scurtă de cărți de citit. Acest expert dezvăluie secretul unei vieți curate, unei vieți echilibrate și anume, ordinea. Cu cât renunțăm la obiecte inutile și alegem doar ce este esențial, întreaga noastră existență, de la aspectul spațiului în care trăim, până la timpul pe care îl investim în a face curățenie și a menține ordinea, se îmbunătește.

Nu este nimic mai plăcut decât să poți respira într-un spațiu curat, aerisit, un spațiu decorat exact pe gustul tău.

Pentru că, după cum spune DaVinci, Simplicity is the ultimate sophistication.

About the author

Co-fondator & CEO

Recent Works

design interior apartament maximalist jooca studio
dormitor minumalist zen