[vc_row][vc_column][vc_column_text]Auzim din ce in ce mai des despre oameni interesati de achizitionarea unei case, fie ea o locuinta permanenta, fie o casa de vacanta, construite din containere maritime.

Te numeri si tu printre ei? Te invitam sa descoperi alaturi de noi ce beneficii iti poate aduce.

 

EXPERIENTA NOASTRA CU PROIECTAREA UNEI CASE DIN CONTAINERE

Asa cum va povesteam in articolul anterior, interesul nostru pentru casele realizate din containere a pornit de la proiectul cu casa traditionala olteneasca.

Tema in sine a reprezentat o adevarata provocare pentru noi. Mai exact gasirea unei solutii care sa imbine cele doua concepte situate la poli opusi. Pe de-o parte casa traditionala taraneasca, cu caldura ei si multitudinea de semnificatii adanc incrustate in cultura noastra, iar pe de alta parte aspectul rigid si aspru al containerelor maritime.

Propunerea noastra trebuia sa fie una sincera, sa nu incerce sa copieze casele traditionale, asa cum se construiau ele in trecut , dar sa se regaseasca elemente care te duc cu gandul acolo. Sa imbinam noul cu vechiul intr-un mod cat mai placut.

In toata aceasta calatorie am aflat destul de multe lucruri interesante si utile despre casele din containere.

 

Latura moderna a proiectului nostru cu casa traditionala din containere, mai exact fatada secundara.

 

 

CE AM DESCOPERIT IN ACEST PROIECT DE CASA?

 

CONSTRUCTIA ESTE SIMPLA

Casele pot fi realizate din unul sau mai multe containere, in functie de suprafata pe care ti-o doresti. Exista doua tipuri de containere – de 2.44 m x 6 m sau 2.44 x 12 m. Ambele pot fi imbinate atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Asadar poti avea o casa cu 1-3 etaje si o suprafata utila intre 30×300 mp.

Imbinarea modulelor se realizeaza prin electrosudura. Casele din containere pot fi construite cu sau fara fundatie. Ele pot fi amplasate pe orice tip de teren si pot fi mutate.

Mai mult decat atat, acoperisul casei poate fi tip terasa sau in pante. Pe noi ne-a ajutat mult acest aspect, pentru ca am reusit sa dam acel aspect de casa veche de la tara.

Iti poti face terasa circulabila, sau chiar acoperis verde.

 

In exemplul acesta poti vedea un "before and after" al unei case din containere, cum arata ca structura interioara si cum arata constructia la final. Sursa foto: https://arcgency.com/wfh-house
In exemplul acesta poti vedea un „before and after” al unei case din containere, cum arata ca structura interioara si cum arata constructia la final. Sursa foto: https://arcgency.com/wfh-house

 

Un alt exemplu before and after, in care se poate observa structura de lemn cu care a fost imbracata casa si cu ajutorul careia s-a putut realiza acoperisul tip sarpanta.
Un alt exemplu before and after, in care se poate observa structura de lemn cu care a fost imbracata casa si cu ajutorul careia s-a putut realiza acoperisul tip sarpanta. Datorita acoperisului in 2 ape si a lambriurilor din lemn, ea arata ca o casa normala, de aici venind toata flexibilitatea de care spuneam. Poti adapta casa la conditiile climatice din tara noastra si o poti transforma cum vrei tu. Sursa foto: http://notapaperhouse.com/top-10-shipping-container-houses/

CUM E CU INSTALATIILE?

In ceea ce priveste instalatia electrica, intr-o casa din containere iti poti configura circuitele asa cum vrei. Cablurile sunt trase prin spatele peretilor din tabla, asadar, nu vei avea nici un cablu aparent.

Caldura este asigurata prin calorifere electrice. Nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu pierderile de caldura in sezonul rece. Peretii se pot termoizola atat pe interior cat si pe exterior. Astfel, vei avea cheltuieli minime de incalzire iarna si posibilitatea de a raci casa economic pe perioada verii.

Pentru apa calda tot ce ai nevoie este montarea unui boiler.

 

FINISAJE VARIATE

Nici cand vine vorba de finisaje nu avem restrictii.

Mai exact peretii pot fi placati pe exterior cu rigips,  lambriuri de lemn, piatra sau caramida decorativa. Placarea peretilor interiori cu rigips elimina senzatia aceea  de “rece” a peretilor din tabla, astfel incat casa ta din containere va arata ca orice locuinta obisnuita.

Tot in interior exista varianta montarii de placi ceramice, lemn, piatra decorative, parchet, pvc, practic orice iti trece prin cap. Inspiratie sa fie!

 

O aditie moderna realizata din containere maritime, pe un sit existent, transformata in locuinta. Containerele sunt placate pe exterior cu materiale diverse, asa incat sa se incadreze vizual in spatiul din jur. Sursa foto: https://roomaholic.com/5174/99-modern-container-house-design-ideas/
O aditie moderna realizata din containere maritime, pe un sit existent, transformata in locuinta. Containerele sunt placate pe exterior cu materiale diverse, asa incat sa se incadreze vizual in spatiul din jur. Sursa foto: https://roomaholic.com/5174/99-modern-container-house-design-ideas/

 

Un alt exemplu de arhitectura moderna. Containerul din care este realizat nivelul superior al locuintei este pozitionat perpendicular fata de parter, acoperind si marcand intrarea in casa.
Un alt exemplu de arhitectura moderna. Containerul din care este realizat nivelul superior al locuintei este pozitionat perpendicular fata de parter, acoperind si marcand intrarea in casa. Sursa foto: https://hgmagz.com/50-modern-shipping-container-homes

AVANTAJELE CASEI DIN CONTAINERE

Afland toate aceste informatii, putem enumera cateva avantaje mari ale construirii unei case din containere.

1. CONSTRUCTIE RAPIDA

In cazul proiectului nostru, casa avand o suprafata de 120 mp, lucrarile vor dura in jur de 6 saptamani. Mai exact 4 saptamani dureaza constructia propriu-zisa in fabrica, apoi inca 2 saptamani asamblarea casei pe teren, montajul acoperisului si al finisajelor.

Firma specializata cu care vei lucra pentru constructia casei, iti va asigura transportul cu o platfoma si va pozitiona casa pe locul dorit, cu ajutorul unei macarale. Tot ce ai tu de facut sunt racordurile la retelele utilitare.

Dar cel mai important lucru este ca nu ai nevoie de autorizatie de construire permanenta. Deci perioada lunga de asteptare pentru eliberarea acesteia este eliminata.

Casa intra in categoria constructiilor temporare. In functie de locul unde vrei s-o amplasezi, este posibil sa nu ai nevoie de autorizatie deloc. Totul tine de primaria de care apartine zona respectiva.

Bineinteles, poti alege sa lasi aparenti peretii containerelor, in cazul in care iti doresti un aspect mai industrial. Aici putem vedea 4 containere de 12 metri lungime, montate decalat doua cate doua. Accentul galben dat de volumul de la etaj arata foarte fresh. Sursa foto: https://hgmagz.com/50-modern-shipping-container-homes
Bineinteles, poti alege sa lasi aparenti peretii containerelor, in cazul in care iti doresti un aspect mai industrial. Aici putem vedea 4 containere de 12 metri lungime, montate decalat doua cate doua. Accentul galben dat de volumul de la etaj arata foarte fresh. Sursa foto: https://hgmagz.com/50-modern-shipping-container-homes

 

2. COSTURI MICI

Toate ca toate, dar pana la urma care este pretul unei astfel de case la cheie?

Ei bine, afla ca o casa cu suprafata de 90 mp costa 35.990 euro, cu TVA inclus. In timp ce o locuinta de 120 mp, compusa din 3 containere mari ajunge undeva la 47.950 euro cu TVA inclus.

Preturile includ instalatiile santiare si electrice. Sunt incluse si finisaje standard, insa ai flexibilitate in alegeri. Poti sa stabilesti finisajele pe care ti le doresti, in gama de pret continuta in proiect. Bineinteles, poti opta pentru  finisaje la un nivel mediu sau high, cu niste costuri extra.

3. ARHITECTURA FLEXIBILA

De aici porneste tot entuziasmul nostru.

Containerele se imbina colt pe colt, deci trebuie alaturate, insa compartimentarea spatiului este foarte flexibila. Peretii  din tabla ai containerului pot fi eliminati, ceea ce ofera un plan deschis, cu multe posibilitati. Importanta este doar structura de stalpi si grinzi metalice.

Te poti juca cu volumele si cu finisajele (asa cum mentionam mai sus) in extrem de multe feluri. Dispui de o flexibilitate majora.

Iti poti crea casa visata in concordanta totala cu necesitatile si cu personalitatea ta.

 

Structura containerelor iti permite sa te joci cu volumele si cu compartimentarea in fel si chip, in functie de nevoile tale.
Structura containerelor iti permite sa te joci cu volumele si cu compartimentarea in fel si chip, in functie de nevoile tale. Sursa foto: https://roomaholic.com/5174/99-modern-container-house-design-ideas/

 

4. REZISTENTA STRUCTURALA

Ca tot vorbeam de structura, casa container are rezistenta totala la cutremure.

Durata ei de viata este de aproape 50 de ani.

Avind in vedere modul de utilizare al containerelor maritime (mediu umed salin) acestea sunt impermeabile la apa. Din acest motiv sunt etanse si nu permit schimbul de vapori interior-exterior.

5. CASA ECO

Exista milioane de containere maritime in lume si doar o treime din acestea sunt folosite.

Asadar, un avantaj important al caselor din containere este faptul ca ele participa la mentinerea echilibrului ecologic al planetei. Practic, acestea sunt construite prin refolosirea containerelor de pe navele de transport maritim iesite din uz, iar majoritatea materialelor folosite pentru constructie sunt reciclabile.

Optional, casele container se pot echipa cu sisteme solare, fotovoltaice si eoliene, astfel incat sa-ti asiguri energia electrica pentru incalzire, iluminat si aparatura casnica. Datorita acestor sisteme iti poti monta casa oriunde, fara sa depinzi de retelele de electricitate. Dar mai mult decat atat vei avea costuri 0 pentru utilitati pe toata durata de utilizare a casei.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

About the author

Co-fondator & CEO

Recent Works

design interior apartament maximalist jooca studio
dormitor minumalist zen