7 sfaturi la începutul unui proiect de design interior

Te gândești să te muți într-o nouă locuință, dar totodată îți dorești ca acest loc să fie unul frumos și funcțional, configurat pe nevoile și dorințele tale și a celor împreună cu care vei locui?

Ai vazut multe amenajări frumoase în reviste sau pe social media, și ți-ai propus să începi un proiect de design interior pentru a obține rezultatul mult dorit, însă nu știi exact la ce să te aștepți de la acest proces?

Pentru că știm că drumul de la idee către realitate este unul complex, iar pentru majoritatea dintre noi este un tărâm necunoscut, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi și întrebări cheie care să te ajute să te pregatești mental și emoțional pentru proiectul de design de interior al casei tale

Cum sa te pregatesti pentru un proiect de design interior?

1. Vizualizează cum te vei simți în viitoarea casă

Înainte de a începe amenajarea casei tale, este foarte important să știi ceea ce ce îți dorești de la rezultatul final. Pentru asta, iti recomandăm sa începi cu întrebarea Cum vreau să mă simt în noua casă? De aici se vor derula lucrurile importante pentru tine si nu vei risca sa te pierzi prin imagini pe Pinterest.

Încearcă să faci un exercițiu de imaginație. Închide ochii și analizează cum te simți când te gândești la casa visurilor tale. Cum arată acest spațiu?

Este un spațiu luminos, fluid, în care te simți ușor și relaxat? Sau este un loc dinamic și viu, care te energizează?

Este un spatiu  ordonat, simplu, in care fiecare obiect este asezat la locul lui? Sau poate este unul mai degraba neobisnuit, asimetric, pe care il descoperi in timp ce il parcurgi? Este un loc foarte luminos, in tonuri neutre? Sau unul jucaus si colorat? Sau poate are o atmosfera eleganta, misterioasa, in culori inchise?

Poate vrei sa locuiesti intr-un spatiu care sa te faca sa te simti in siguranta, protejat, asemenea unui refugiu. Sau este un loc inconjurat de plante si materiale naturale, care sa te faca sa te simti ca in natura.

Oricum ar arata in final amenajarea, cel mai important este starea pe care ti-o ofera atunci cand locuiesti in ea. Asa ca te invitam la acest proces introspectiv prin care poti afla ceea ce iti doresti de la designul casei tale. Acest lucru te va ajuta atat pe tine in luarea deciziilor si in obtinerea rezultatului mult dorit, cat si pe designerul de interior cu care vei colabora pentru a pune in realitate dorintele tale.

Cand stii care este feeling-ul pe care vrei sa il aiba casa ta, poti incepe sa cauti imagini care sa iti dea acest vibe. Cauta imagini de inspiratie din diverse stiluri de amenajare si observa ce simti atunci cand le privesti. Salveaza ce imagini te inspira si te fac sa te simti bine si elimina imaginile care iti creeaza o stare de incordare, neliniste sau anxietate. Nu te gandi la detalii, nu te limita in optiuni, alege doar bazandu-te pe ce simti. La final, vei obtine o imagine mai clara asupra a ceea ce vrei sa obtii si, mai mult de atat, vei fi facut un prim pas important in crearea casei in care te vei simti cel mai bine.

In acest proiect, beneficiara si-a dorit o casa in care sa se simta ca intr- vacanta continua intr-un loc exotic, intr-o oaza de relaxare.

2. Stabileste nevoile stilului tau  de viata

In design esteticul si functionalul merge mana in mana. Soluțiile oferite de proiectul de design trebuie să acopere necesitățile tale și a celor cu care vei locui.

Pentru asta, înainte de începerea unui proiect, este de ajutor să creezi o listă detaliată cu toate nevoile și preferințele pe care tu și cei care vor locui în noua locuință le aveți. Fiind vorba de ceva practic, lista scrisa este un must.

Îți place să gătești și ai nevoie de o bucătarie cât mai bine echipată? Îți place să gătești și pentru alții și ai nevoie de o masă de dining mare sau care să fie extensibilă? Daca îți place să fii gazdă, poate ai nevoie de o canapea de dimensiuni mari, care să acomodeze familia și prietenii când vin în vizită.

Sau poate practici un sport sau ai un hobby anume și ai nevoie de multe spații de depozitare special gândite pentru a servi acestor activități?

Lucrezi de acasă și ai nevoie să integrezi în design un spațiu de lucru izolat, un birou în care sa te poti concentra și mai ales unul gândit astfel încât să acomodeze toată aparatura specifică domeniului în care activezi (laptop, monitor, imprimanta etc.)

Ai animale de companie și vrei ca designul să includă și piese de mobilier gândite special pentru micile vietăți?

Sau ești tech-savvy și vrei să controlezi toate sistemele electronice din telefon?

Mai mult de atât, este important înainte de începerea unui proiect de design interior să te coordonezi cu cei cu care vei locui. Pentru că suntem diferiți, fiecare în individualitatea sa, este important ca fiecare nevoie să fie împlinită.

In proiectul The one with the cats , beneficiarii au dorit un panou despartitor care sa delimiteze dining-ul de living si sa fie si loc de joaca pentru cele doua pisici ale familiei.
In proiectul The one with the cats , beneficiarii au dorit un panou despartitor care sa delimiteze dining-ul de living si sa fie si loc de joaca pentru cele doua pisici ale familiei.

3. Seteaza bugetul de amenajare si asigura-te ca este realist

Bugetul este unul din pilonii importanți ai proiectului, asa ca este foarte important să știi ce investiție ești dispus să faci în acest sens.

Stabileste o sumă corectă și realistă care să te ghideze atât pe tine în luarea deciziilor, cât și pe designerul cu care vei lucra în propunerile pe care le va face.

Recomandam sa imparti bugetul pe categorii ( construcții, finisaje, mobilier si decoratiuni)  pentru a-l gestiona mai usor.

Pe lângă acest aspect, foarte important de luat in calcul sunt preturile de pe piata la momentul in care doresti sa incepi proiectul de amenajare.

Stim ca preturile de pe piata sunt in continua schimbare, de aceea credem ca este important ca asteptarile pe care le ai de la proiectul de design sa fie in concordanta cu realitatea momentului. Un proiect de design interior te va ajuta in final ca tu sa obtii cel mai bun rezultat privind raportul calitate – pret, care sa acopere necesitatile si preferintele tale si sa obtii casa mult dorita.

Daca ai nevoie de un ghid pentru a-ti stabili bugetul, te invitam sa citesti articolul nostru despre bugete aici.

Beneficiara proiectului Brick by Brick a analizat articolul nostru despre bugete si si-a plasat bugetul intre designish si stylish. Locuind impreuna cu cainele sau, nu a dorit materiale foarte scumpe pentru finisaje, insa a alocat un buget mai mare pentru masa, scaune si alte cateva elemente importante pentru ea.

4. Aloca timp si energie proiectului 

O alta investitie importanta pe care trebuie sa o faci pentru a obtine amenajarea dorita este timpul si energia ta.

Un proiect de design interior configurat pe dorințele și nevoile tale necesită input-ul și feedback-ul tău pentru fiecare etapă a procesului.

Fie ca vorbim despre proiectarea 2d sau de propunerile din randări fotorealiste, de schițe de detaliu tehnic sau de mobilier, este nevoie ca tu să acorzi timp pentru a analiza, a decide și de a oferi feedback pentru propunerile desgnerilor, astfel încât rezultatul final să fie conform așteptărilor tale.

Trebuie să știi încă dinainte de începerea proiectului că este necesar să incluzi timpul pentru proiectul de design în programul tău de zi cu zi. Asta presupune comunicarea cu designerul de interior, analizarea livrabilelor, oferirea feedback-ului tău, și timp pentru vizite in showroom-uri.

Nu te speria, nu este nevoie să vii cu soluții tehnice sau de design. Tu trebuie doar sa furnizezi toate informatiile legate de ceea ce iti doresti si care sunt nevoile tale. Mai departe, designerul va lua toate aceste date și le va aranja asemenea unui puzzle pentru a crea rezultatul final dorit. E bine să fii asertiv cu ce e important pentru tine, dar sa acorzi încredere designerului pentru solutii creative la cerintele tale.

Long story short, prezenta ta si energia pe care o aduci sunt centrul în jurul căruia se țese întregul proiect de design.

In proiectul Chez D., beneficiara a vrut ca designul interior al apartamentului sa fie in tandem cu personalitatea ei artstica si boema. Mai multe imagini din proiect aici.
In proiectul Chez D., beneficiara a vrut ca designul interior al apartamentului sa fie in tandem cu personalitatea ei artstica si boema.

5. Alege designerul potrivit pentru tine

Alege un designer sau un studio de design de interior care să îți dea starea pe care o dorești. Daca nu ai deja un designer preferat, analizează portofoliile mai multor designeri și observa cu care rezonezi mai mult.

La fel ca la primul pas sugerat de noi, important este să analizezi feeling-ul pe care îl ai atunci când vezi fotografiile sau randările din portofoliu.

Înainte de a avea o prima întâlnire cu designerii pentru a testa chimia dintre voi, e important să reduci lista opțiunilor la cei ale căror amenajări sunt mai aproape de imaginea finală pe care o dorești pentru casa ta.

Preferi o amenajare neobișnuită, personalizată, sau în ton cu trendurile momentului?

Ai vrea sa ai o casa colorată și vie sau una liniștită, neutră și calmă?

Analizează cu atenție și ia decizia de a lucra cu un designer de interior bazându-te pe ceea ce vrei să obții în final.

 

6. Clarifică pașii proiectului împreună cu designerul de interior ales

Odată ce ai ales designerul cu care vei lucra, îți sugerăm să te pregătești cu un set de întrebări pentru a clarifica procesul proiectului de design.

Este biine să știi ce servicii sunt incluse și în cât timp vei primi fiecare piesa a proiectului, astfel încât să poți avea o privire de ansamblu asupra proiectului si a duratei sale.

Clarifică încă de la început care sunt mai exact responsabilitățile firmei și care sunt ale tale, pentru a nu se crea confuzii și situații ambigue.

Vei vedea că și tu ai diverse responsabilități, de exemplu oferirea unui feedback complet și în timp util pentru a avea un ritm bun și productiv al proiectului, sau achitarea unor plăți astfel încât șantierul să poate decurge într-un ritm cât mai eficient.

O altă discuție importanta pe care trebuie să o ai cu designerul tău este despre timpul necesar realizării proiectului. De cele mai multe ori nu ne este foarte clar cât este de complex un proiect și cât timp durează realizarea sa, si ne dorim să ne mutăm în noua casă cât de rapid cu putință.

Astfel, îți sugerăm să ceri designerului cu care lucrezi un program realist, pe etape, atat a fazei de proiectare, cât și a fazei de implementare.

7. Bucură-te de proces!

Știm că proiectul de amenajare interioară a unei case este un proces important, complex, pe alocuri anevoios, care solicită energie și timp din viața ta.

Însă știm și cu ce câștig vine la pachet: casa mult visată! Acel loc doar al tau pe care îl petreci alături de cei dragi. Locul în care te relaxezi după o zi de muncă. Locul în care îți așezi cele mai frumoase amintiri și cele mai dragi obiecte. Spatiul în care te refugiezi atunci când vrei să evadezi din lumea haotică din jur si care vrei să vorbească despre tine.

Fiecare decizie pe care o vei lua, fiecare achiziție, fac parte din energia pe care o pui în casa ta. Designerul de interior te va ajuta în cadrul acestui proces, dar în final tu ești cel care se va bucura de spațiul casei tale.

Bucură-te de proces!

In concluzie, înainte de a demara un proiect de design de interior, nu uita să:

  • vizualizezi cum ai vrea să te simți în locuința ta și care este starea pe care vrei să ți-o ofere amenajarea interioară
  • faci o lista cu toate nevoile și necesitățile atât ale tale, cât și ale celor cu care vei locui
  • stabilești un buget realist, în concordanță cu așteptările tale de la design și cu prețurile de moment de pe piață
  • aloci timp și energie pentru proiect în cadrul programului tău de zi cu zi
  • alegi designerul de interior potrivit, cu care rezonezi cel mai bine
  • clarifici pasii proiectului de design în relație cu designerul/ studio-ul de design cu care vei lucre
  • te bucuri de proces, pentru ca ești cu un pas mai aproape de a locui în casa pe care ți-o dorești

Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi de folos la inceput de amenajare și că te vor ajuta să ai parte de o experiență cât mai plăcută în amenajarea casei mult visate.

 

 

 

 

About the author

Interior designer

Recent Works

design interior apartament maximalist jooca studio