Covorul colorat cu model tradițional, cufărul vechi de lemn, chiar și scăunelul cu trei picioare, au bătut drum lung din casa bunicilor până în centrul orașului. Însă nimic nu a putut să le stea în cale. Și se pare că au fost invitate. Frumoasa ie, acum piesele de mobilier, design-ul tradițional românesc este din ce în ce mai căutat atât pe străzile orașului modern, cât și în interiorul caselor noastre. Acest stil are ceva aparte, pentru noi, românii. Este cald, colorat, personal și cunoscut nouă.
Cum aducem tradiționalul românesc la oraș?
Dacă dorești să aduci tradiționalul în casa ta, află că nu trebuie să o iei de la capat cu un proiect de design interior nou. Avantajul acestui stil este că e foarte ușor implementat în orice spațiu, doar făcând apel la decorațiuni deosebite. Secretul stilului tradițional românesc stă în culori, materiale și motive populare. Iată care sunt obiectele care vă pot ajuta să aduceți un pic din cultura românească într-un spațiu perfect adaptat traiului modern.


Toate-s vechi şi nouă toate: Bucațele din casa bunicilor
Atunci când vine vorba de design interior, creativitatea cu siguranță face regulile. Stilul românesc reinterpretat se referă la utilizarea elementelor tradiționale în moduri poate neobișnuite. Cu toate acestea însă, dacă sunteți colecționari de obiecte tradiționale, nu este nimic mai frumos decât întâlnirea dintre nou și vechi.
Așa că, vă sfătuim să vă uitați către obiecte noi, ingenios create, folosind motive sau țesături tradiționale, și să nu le uitați pe cele vechi, pline de personalitate. Să facem, deci, primii pași în micul nostru proiect de amenajare a apartamentului urban – traditional.
Frumosul covor românesc
Covorul românesc reușește să atragă atenție de fiecare dată. Fie că ne referim la acele motive tradiționale, ce vorbesc de frumoasele regiuni ale țării noastre, fie că vorbim despre reintrepretări moderne ale stilului tradițional românesc, covorul nu trece neobservat. Și așa trebuie să fie.
În foarte mult stiluri de design interior, ne folosim de covor pentru a crea o legătură, acest obiect fiind obligat să renunțe într-o anumită măsură la personalitate. În stilul tradițional romanesc, personalitatea e totul. Așa că acum, covorul are șansa lui să strălucească. E liber la culori puternice, contraste vizibile și frumoasa împletire dintre nou și vechi.
Lemnul spune povești
Așa cum spuneam la început, stilul românesc se folosește și de materiale. Cum alte stiluri preferă folosirea plasticului sau a metalului, în cultura noastră, lemnul, alături de ceramică, joacă rolurile principale. Lemn de stejar, nuc sau brad, lemn pictat și sculptat manual, așa ne exprimăm noi când vine vorba de design interior.
Așa că, dacă dorești să aduci un strop de tradiționalism în casa ta, foloșește-te de lemn. Un cufăr vechi, scăunelul cu trei picioare, bufetul frumos sculptat, sau blidarul cum i se spune, perfect pentru a găzdui o colecție de farfurii de la Horezu, opțiunile sunt multiple și toate merg perfect în apartamentul de la oraș, chiar și într-unul micuț.

Un strop de melancolie: Frumoasele obiecte vechi
Cu toții iubim decorațiunile vintage. Sunt absolut minunate, aducând cu ele o mulțime de povești. Cultura noastră (și nu numai) prețuiește poveștile, așa că este atât de simplu să aduci stilul tradițional românesc în casa ta, folosindu-te de un fier de călcat vintage, un cântar vechi, linguri de lemn și alte ustensile de muncă, din lemn, metal și chiar ceramică.
Frumusețea țesăturilor
Când vine vorba despre costume populare, avem cu ce să ne laudam. În cultura noastră, fiecare zonă are un model ce o definește și acesta e motiv de mândrie pentru locuitorii zonei. Țesăturile românești sunt la mare căutare, utilizare și reinterpretare. Da, le găsești cu ușurință în covoare, așa cum am spus, însă ce ai zice de un scaun cu o tapițerie de inspirație românească? Dar de perdele, cuverturi de pat, fețe de masă? Există atât de multe modalități prin care putem aduce motive tradiționale în casa noastră, oriunde ar fi aceasta. Și odată cu el, invităm culoarea, bucuria și mândria de a fi român.
Pereți vechi în case noi
Dacă ești îndrăgostit de stilul tradițional românesc și te gândești cum ai putea să îl aduci în casa ta, mai avem o sugestie. Aceasta, însă, nu este atât de simplă precum cele deja menționate, deoarece vom vorbi despre textura pereților. Sigur îți amintești pereții plini de denivelări din casa bunicilor. Parcă simțeai zbuciumul și forfota vieții doar urmărind pereții cu mâna. Acum, noi suntem obișnuiti cu pereți perfect drepți, fără nicio denivelare, nicio imperfecțiune.
Și facem orice sacrificiu ca să ne asigurăm că reușim. În stilul tradițional, perfecțiunea nu e importantă, deoarece frumusețea stă în imperfecțiuni. Cu finisaje și tencuieli pe baza de var, se poate obține acel aspect denivelat tipic caselor bătrânești, tradiționale. E mai mult de muncă, e drept, dar merită.


De ce am alege stilul tradițional românesc?
Dacă nevoia de culoare, model de inspirație folclorică, lemn frumos sculptat, decorațiuni vintage, precum și lipsa perfecțiunii nu te-au convins, iată trei avantaje ale acestui stil care îl vor face și mai atrăgător.
Este atât de ușor de abordat
Da, e perfect adevărat. Stilul românesc tradițional este incredibil de ușor de abordat. Lumea design-ului interior pur și simplu abundă cu obiecte de inspirație tradițională. Într-o interpretare modernă sau tradițională, acest stil, atât de drag nouă, este ușor de abordat, datorită bogăției de decorațiuni existente la ora actuală.
Se potrivește oricărui spațiu
Ca oricare alt stil de design interior, și acestuia îi șade bine într-un spațiu generos, însă arată la fel de bine și într-un spațiu mic. Frumusețea acestui stil este că reușește să umple foarte frumos orice spațiu. De fapt, dacă stăm să ne gândim, casele tradiționale românești nu erau foarte mari, chiar deloc. Erau, însă, deosebit de funcționale și teribil de pitorești. Întreg spațiul era folosit, nimic nu era irosit. Așa că, oricât de mică sau mare este casa ta, acest stil va reuși să o umple.
Poate fi implementat oricând
Acesta este, într-adevăr, un mare avantaj. Poți aborda oricând acest stil. Oricând. Da, va implica o anumita investiție, mai mare sau mai mică, în funcție de dorințele tale. Însă putem ține această investiție sub control, deoarece trecerea către un stil românesc tradițional poate fi realizată doar utilizând decorațiuni, obiecte pe care deja le avem acasă, la bunici.
Stilul tradițional este unul drag nouă. Ne este drag pentru că este al nostru și ne mândrim cu el. Dacă te atrage ideea amenajării casei sau a apartamentului în acest stil, caută inspirație în copilărie, în casa bunicilor și alege acele comori prăfuite, care nu își pierd niciodată din valoare.