Stilul Neo Memphis: copilul rebel al designului interior

Memphis, un stil ce pare că folosește mașina timpului, s-a întors. Nu este nimic surprinzător în această declarație pentru simplul motiv că diferite indicii ne-au fost prezentate de ceva vreme încoace. Prin indicii ne referim la forme geometrice, integrate în mod natural în piese de mobilier, jocul îndraznet al culorilor, precum și alăturarea interesantă a materialelor diferite. Așa că, ne propunem să analizăm un pic acest stil și să înțelegem o formă de artă ce se vrea neînțeleasă.

De unde vine acest stil?

Neo Memphis este copilul răzvrătit al timpului nostru, însă el își are rădăcinile într-un stil mai vechi, Memphis Milano. Această mișcare a fost pornită de către Ettore Sottsass în anii 80 și s-a vrut a fi o revoluție împotriva stilului sobru și atât de funcțional cu care lumea design-ului interior era obișnuită. Gruparea, ce își primește celebrul nume după o melodie interpretată de Bob Dylan, amestecă stiluri precum Art Deco, Cultura Pop și Kitsch-ul anilor 50, și vine cu piese de mobilier ce vor schimba cu totul modul în care design-ul interior este perceput. Deși Memphis Milano impresionează, sau mai bine zis, șochează, acest stil este primit cu brațele deschise în tot felul de spații, fiind apreciat de acei rebeli gata să se ridice împotriva clasicului, a tradiționalului.

Source: http://batiik.fr/

Ce este diferit la Neo Memphis față de originalul Memphis Milano?

Neo Memphis a folosit mașina timpului și se pare că a reînviat, însă forma pe care acest stil o ia este una diferită de cea promovată de stramoșul său. Memphis Milano șoca, în timp ce Neo Memphis impresionează. Avem de-a face cu aceleași trăsături consacrate, și anume alăturarea de materiale diferite, diversitatea în culori și forme geometrice, însă folosirea acestor elemente este mult mai liniștită, mai blândă. Neo Memphis este un stil de daily life, ieșind din zona de expoziție și intrând în apartamente și case. Deși am putea spune că și originalul Memphis a avut astfel de adaptări, nu a fost niciodată la fel de temperat precum Neo Memphis. Este foarte ușor de conviețuit cu acest stil, sau mai bine zis, în acest stil.

Elemente specifice Art Deco, precum accentele de alamă, aduc un plus de eleganță și diferențiază Neo Memphis de alte stiluri de design interior. Culorile pastelate se îmbină perfect cu strălucirea metalului, iar stilul manifest ce se ridică împotriva clasicului devine unul rafinat. În plus, această schimbare face ca stilul Neo Memphis, ce părea complet inabordabil in afara spațiilor întinse, în care se putea desfășură în liniște, să fie o opțiune de luat în calcul într-un proiect de amenajare apartament.

Source: https://i.pinimg.com/

Neo Memphis și elementele sale specifice

Ca orice alt stil, și Neo Memphis are elementele sale specifice ce îl fac și ușor de identificat. Astfel, să facem cunoștință cu Neo Memphis și bucățelele ce îl alcătuiesc.

Dansul culorilor

Dacă Memphis Milano folosea doar culori tari, integrând jocul dintre alb si negru destul de des, Neo Memphis nu este atât de selectiv. Și nu este rău deloc. Acest stil păstrează coloristica veche, însă, așa cum spuneam, invită la joc și culorile pastelate. Așadar, în ceea ce privește coloristica, stilul Neo Memphis apreciază și încurajază diversitatea.

Source: http://www.etageprojects.com/

Forme jucaușe

Aici, Neo Memphis se apropie ceva mai tare de stramoșul său. Pasiunea pentru forme geometrice este la fel de vie acum, cum a fost și în anii 80. Diferența este că de data aceasta ne sunt prezentate variante mult mai rafinate, mult mai atent realizate. În acest nou stil, ce își menține poziția de opoziție față de clasicismul demodat, sunt folosite triunghiuri, cercuri, forme rectangulare, precum și corespondentele acestora 3D.

Sunt create astfel piese de mobilier interesante ce reușesc cu o ușurință ieșită din comun să scoată orice spațiu din anonimat. Este adevărat că aceste piese de mobilier ne aduc aminte de post-modernism, însă cumva nu există acel sentiment de călătorie în trecut. Post-modernismul este adus în prezent și chiar foarte bine.

Alăturarea indedită a materialelor

Acest element era prezent încă de la apariția curentului inițial în anii 80. Piese de mobilier ce combinau materiale precum plastic și piele au șocat lumea design-ului interior și acum acestea s-au întors. Într-adevar, și în acest nou stil avem de-a face cu astfel de combinații de materiale și lucrurile merg chiar mai departe.

Ne sunt prezentate piese de mobilier realizate din materiale precum lemn și plastic, plase industriale de metal și marmura elegantă. Contrastul dintre astfel de materiale este exact elementul care ține acest stil treaz. Contrastul este cel ce șochează și în același timp, încântă.

Source: http://www.interiorbreak.it/

Eternele dungi

Emblematicul element nu putea lipsi dintr-un stil care pare făcut pentru dungi. Acestea sunt folosite fie în piesele de mobilier, făcând conexiunea între materialele utilizate, cât și pe pereți. Alături de acestea, gridurile impresionează prin structura lor perfectă.

Prin acest element se urmărește structurarea creativității, specifică atât curentului Memphis Milano, cât și a tânărului Neo. De asemenea, structurarea spațiului și împărțirea acestuia într-un mod care folosește design-ului este de asemenea un element specific Memphis.

Construcții circulare

Neo Memphis este un stil ce aparține în întregime creativității, inovației și bineînțeles contrastului. Deși principalul oponent de stil este clasicismul, Neo Memphis este aproape setat să își înfrângă adversarul cu propria sa armă. Și pentru ca tabloul să fie complet, interpretarea modernă a acestui stil a transformat elemente clasice, precum arcadele, în ambasadori ai acestui stil complet imprevizibil.

Magis, câștigătorul de anul acesta de la Fiera Milano demonstrează că Memphis s-a întors într-adevăr și că de această dată are o formă cu totul nouă și asta datorită arcadelor și construcțiilor semi-circulare. Prin arcade perfect luminate, Magis arată cum geometria poate acapara orice spațiu atunci când este luminată în mod corespunzător.

Source: https://www.dezeen.com/

Terazzo Revival

Un element ce, cu siguranță, va stârni un strop de melancolie este terazzo. Pana acum, din denumire nu pare nimic cunoscut, însă acest terazzo care este atât de căutat la ora actuală nu e nimic altceva decât mozaicul folosit în perioada comunistă. Într-adevăr, acel material folosit în interioarele blocurilor noastre, își menține această utilizare, și primește și altele noi.

Vedem mozaicul în pardoseli, blaturi de bucătărie, blaturi de mese și este invitat și în băile noastre. Ce este și mai interesant este că acum avem tot felul de imitații a acestui material, precum plăci ceramice sau chiar viniluri. IQ Surface, materialul inventat de Tarkett, alături de Note Design Studio, este poate printre cele mai interesante tipuri de vinil, bineînțeles imitând terazzo.

Source: https://ro.pinterest.com/

Mișcarea de moment are un moment

Atunci când Memphis Milano și-a făcut apariția, deși șocant, stilul în sine nu părea că va rezista. Dădea impresia că este o mișcare de moment, ca un vulcan care se liniștește după ce erupe. Întrebarea este ce lasă în urmă. Și asemeni unui vulcan, această mișcare a lăsat suficiente urme încât să nu fie uitată. Iată că la mai bine de 20 de ani, lumea are parte de toanele acestui curent.

De data aceasta, totul este mult mai rafinat. Culorile sunt mai blânde, materialele folosite sunt de calitate mult mai bună, iar miza nu mai este șocul. Nu se mai încearcă zdruncinarea din temelii a lumii design-ului interior. Acum, este timpul ca Neo Memphis să devină o posibilitate în proiectele de amenajare interioară. Totul se petrece în jurul inovației, cu ceva ajutor din partea luminii și a geometriei.

About the author

Senior Interior Architect

Recent Works

design interior bucuresti