Articol publicat in numarul aprilie al revistei Bebelu
Venirea pe lume a unui copil este o bucurie imensa, dar si o mare responsabilitate. Camera noului-nascut merita toata atentia parintilor, asa incat cel mic sa se simta “acasa” din prima zi.

Materialele
Sanatatea micututului este cel mai important lucruru pentru parinti, deci luati in calcul materiale “sanatoase” atunci cand amenajati camera bebelusului. Alegeti paturi si draperii din bumbac sau in, covoare din lana si perdele cu continut de matase.
Materialele naturale au multiple avantaje fata de cele sintetice: absorb si cedeaza apa mai repede, deci riscul de a dezvolta bacterii sau microbi este redus; sunt bune conducatoare de caldura- o patura din in sau bumbac este calduroasa iarna, dar poate fi folosita si primavara sau toamna; au calitati antibacteriene si antialergenice si nu se electrizeaza, deci nu atrag praful.
Culorile
Combinatia cromatica este foarte importanta pentru camera copilului si trebuie analizata cu atentie.
Alegeti o culoare dominanta pastelata si una sau doua culori de accent. De exemplu: 3 pereti pot fi vopsiti intr-un bej deschis, un perete de accent poate fi verde pastelat, iar accesoriile galbene. Daca vreti sa mergeti la sigur cu gama cromatica, alegeti culori de pamant pentru intreaga amenajare- crem, bej, maroniu combinate cu alb, si o singura culoare de accent.
Evitati folosirea culorile prea inchise: veti obtine o atmosfera apasatoare, lipsita de energie. Dar nu exagerati nici cu culorile tari: rosul, galbenul, portocaliul in nuante intense sunt foarte stimulante si produc agitatie si anxietate. Regula este simpla: pentru suprafete mari- pereti, pardoseala, covoare, draperii, alegeti culori pastelate, iar pastrati culorile vesele si tari pentru piesele de accent- scaune, perne, decoratiuni, din camera.
Depozitarea
Camera copiilor trebuie sa fie ordonata si aerisita, asa ca sistemele de depozitare trebuie sa fie eficiente.
Pentru a nu aglomera prea tare camera bebelusului, folositi mobilier inalt si ingust. Cum hainele sunt micute, este preferabil sa montati mai multe bare de haine sau polite pentru a pastra lucrurile organizate. Folositi cutii cu etichete pentru depozitarea obiectelor mici din dulapuri.
Mobilierul multifunctional sau cel pliabil poate ajuta la organizarea camerei: un patut cu lada de depozitare dedesubt sau o masa de schimbat care se poate plia si ascunde va vor ajuta sa obtineti un spatiu aerisit. Folositi si elemente de depozitare agatate: un sac de haine de schimb sau gentuta cu scutece pot fi agatate de capatul patutului sau de peretele de langa masa de infasat.
Mobilierul
Pozitia patului in camera este importanta pentru somnul linistit al bebelusului. Gasiti cel mai ferit loc, nu prea aproape de usa sau de geam si nici in centrul camerei sau intr-o zona cu trafic intens.
Mobilierul de asemenea ar trebui sa fie eco si baby friendly. Daca optati pentru mobilier din Pal, aveti grija ca acesta sa nu contina formaldehide: aceasta substanta toxica poate provoca iritatii ale ochilor, dureri de cap sau tulburari de somn pe termen scurt, iar pe termen lung pot aparea reactii alergice si crize de astm bronsic. Daca alegeti mobilier din lemn masiv, insistati ca acesta sa fie tratat cu lacuri si baituri ecologice
Mobilierul pentru bebelusi trebuie sa aiba marginile si colturile rotunjite sau protejate pentru a evita accidentele atunci cand cel mic va incepe sa mearga.
Este recomandabil sa va ganditi pe termen lung atunci cand amenajati camera. Un mobilier care creste o data cu copilul, chiar daca va parea mai costisitor la inceput, va va ajuta sa economisiti bani. Optati pentru un patut transformabil pe care cel mic il poate folosi pana la 6-7 ani.
Mobilierul de depozitare este preferabil sa fie usor de mutat pentru ca reconfigurarea camerei sa fie o treaba simpla.


Surse foto:beatstatus.com, mom.me, chiccheapnursery.com, interiorish.com, qdlake.com