Morgod Shop – plasticitatea si naturaletea ienuparului

V-am facut cunostinta cu Morgod Shop cu cateva saptamani in urma, cand au oferit premiul pentru concursul Jooca de pe Facebook, „Trenuletul de vacanta” .

In spatele acetui nume sunt doi tineri simpatici si creativi din Cluj, Reka si Zsolt. Reka este masteranda la dramaturgie, sectia scriere dramatica, Zsolt studiaza filosofia iar impreuna au o pasiune comuna: arta mestesugareasca si prelucrarea ienuparului.

morgod shop 2
Suport jucaus pentru creioane/pixuri/stilouri, realizat din ienupar, teava pvc reciclat si hartie

Zsolt a mostenit dragostea pentru lemn si priceperea de la tatal sau, care avea ca profesie de baza tamplaria. Apoi a descoperit ienuparul in atelierul unui artizan batran din satul sau natal. Acolo a deprins tehnica de lucru cu acest material, pe care apoi a dezvoltat-o si personalizat-o.

Mai tarziu a cunoscut-o pe Reka si i-a transmis admiratia pentru acest material: „Pe mine Zsolt m-a întrodus in lumea aceea minunata, am invatat incontinuu si m-a fascinat tot mai mult. După un timp impreuna i-am extins tehnica de pregătire”, ne spune Reka.

 

 

morgod shop 1
Cercei realizati din tulpina si fruct de ienupar

Reka si Zsolt valorifica formele spectaculoase ale tulpinilor de ienupar si, fara a le modifica drastic forma, le atribuie functionalitate : „Noi iubim prea mult lemnul, de aceea il lasam aproape neatins”, ne dezvaluie ei.

Mai mult, ei folosesc nu doar tulpinile, ci si coaja si fructele de ienupar, pe care le combina ingenios cu metal, sticla si tesaturi naturale.

 

morgod shop 4
Penar cu fermoar, ideal pentru 6 pereche de stilouri, finisat cu ceara de albine si ulei de in

Inspiratia vine din materialul brut, este cumva o relatie inversa: „Ne petrecem mult timp cu sortarea materialului, îl întrebam pe el. La noi este invers, ienuparul vine cu inspiratia, noi numai ajutam să o indeplineasca”.

Se intampla totusi si altfel, proiecteaza un obiect, iar apoi asteapta materialul potrivit pentru realizarea lui.

 

morgod shop 5
Cutiute in forma de ciuperca

 

Reka si Zsolt sunt plini de inspiratie si iubesc natura, iar noi ii admiram pentru asta. Pentru o privire mai atenta asupra creatiilor ingenioase semnate Morgod, vizitati pagina de Facebook si magazinul Breslo ale echipei.

 

morgod 7
Reka si Zsolt la lucru
About the author

Arhitect de Interior

Recent Works

design interior bucuresti