Ne-au captat atentia din prima secunda in care le-am vazut. Pentru ca sunt simple, dar totusi ingenioase, pentru ca iti lasa imaginatia sa zboare, pentru ca sunt haioase, simpatice si joocause.

Am vrut sa aflam mai multe despre lampile 11am, asa ca i-am invitat la o discutie despre tehnici, materiale, dar si despre culori, fulgi de zapada si nuferi.

lampa READ ME

Lampa READ ME

Cine sunt 11am?

11am architects este un proiect experimental sustinut si dezvoltat de o echipa de trei tineri arhitecti: Mihaela, Simona si Andrei. Povestea noastra incepe acum aproximativ un an, pe cand lucram la concursuri internationale.

Cursul evenimentelor a fost oarecum firesc: noi faceam parte din birouri separate, în timpul liber ne strângeam si lucram pentru concursuri. Dupa o perioada a venit si dorinta da a materializa ceva, de a pune in practica anumite idei. Cam asa a inceput totul, ca un joc…

lampa grafica

De ce 11am? De ce nu 9 sau 12?

… pentru ca 9 e prea devreme si 12 e prea tarziu. 🙂

Cum de am ales numele asta? Ne-am tot “lovit”de el inca de la primul concurs si pana cand am pus bazele proiectului si am inaugurat prima lampa, care s-a intamplat sa fie anul trecut pe 11 noiembrie (11.11.’11).

Am pastrat denumirea echipei pentru ca ne place, e usor de retinut in orice limba si pe orice continent. Chiar si usa atelierului era notata cu cifra 11.

Cand a inceput totul? Va mai amintiti de prima lampa facuta?

Totul a inceput cu proiectul Rod, lansat de cei de la Carturesti. Ei au facut o chemare pentru designerii autohtoni si noi am vazut in asta o noua provocare. Cu aceasta ocazie am realizat si primele obiecte. La scurt timp, ne-am mutat intr-un atelier si de atunci tot crestem in aceasta directie. Am inceput cu o colectie simpla, intitulata „Sub Zapada”. Maturizarea ei a durat aproape un an de zile.

lampa UP or DOWN_mic

Si pe viitor ce surprize ne asteapta?

Recent am lansat un experiment de primavara sub denumirea „black & white”. Prin aceasta colectie am vrut sa testam ceva la care ravneam de ceva vreme: si anume sa printam orice tip de grafica pe lampile noastre. Pentru ca posibilitatile erau mult prea mari, ne-am limitat la alb si negru sub un concept simplu si de efect.

Pe viitor, vom incerca sa dezvoltam lucrurile in aceasta directie. Ne dorim colaborari cu graficieni si ilustratori si chiar am demarat doua proiecte foarte dragute, pe aceasta tema.

lampa PATTERNS_mic

Lampa PATTERNS

Ce ne puteti spune despre materialele folosite? Ati experimentat cu mai multe materiale?

Toate obiectele noastre sunt lucrate manual, in atelierul nostru si sunt oarecum unice in felul lor. In preajma fiecarui obiect realizat de noi se contureaza o poveste. O poveste care începe în atelierul nostru, in mainele noastre si care se termina în caminul celui ce ne cauta. Obiectele noastre traiesc prin noi si nu printr-o linie de productie.

Materialul pe care il folosim este un plastic usor, rezistent si usor de intretinut. Totul este proiectat de noi de la suporti la numarul si forma fasiilor.

Am experimentat si cu alte materiale: prin atelier avem lampi din fibra de sticla (Andrei a cumparat o adevarata trusa pentru asta), lampi din sfoara, din carton. Multe au ramas la faza de prototip sau schite si nu vom reveni asupra lor, cel putin nu acum.

lampa PUNK_mic

Lampa PUNK

…si sunt rezistente? nu se distrug usor?

Da, lampile sunt foarte rezistente, usor de manevrat si intretinut. Am tinut foarte mult la acest lucru. Ca sa le testam, noi le-am spalat sub jet puternic de apa si au rezistat.

Unde va putem gasi?

Recent am lansat site-ul nostru www.11-a-m.com, aici cei interesati ne pot contacta în mod direct sau pot afla de evenimentele la care vom participa. Cei pasionati de retele de socializare ne pot gasi si pe pagina noastra de facebook 11am architects. Suntem prezeti si în Tg. Mures prin Pink Boutique sau libraria Carturesti din Bucuresti. Nu refuzam nici invitatiile la povesti si la o cafea buna.

In Bucuresti vor mai fi prezenti si la editia de primavara a Targului Autor (20 – 21 aprilie). Noi vom fi acolo cu siguranta sa ii vizitam!

lampa nufar

Lampa Zburlita

Daca si voi ati ramas fascinati de lampile 11am, avem o veste foarte buna, puteti avea si voi una. Si chiar cea pe care o vreti, puteti sa alegeti intre Impletita, Zburlita si Nufar.

CONCURSUL se desfasoara pe pagina de Facebook JoocaStudio pana pe data de 12 aprilie. Mult succes!

banner concurs

Impletita, Zburlita, Nufarul

Lampi: 11am architects.

Foto credits: Cojan Andrei Catalin, MediaLab studio (proiect CROS).

About the author

Arhitect de Interior

Recent Works

design interior bucuresti