Incepand cu secolul 20, dar mai ales cu secolul 21, tendinta de inaltare pe verticala a constructiilor a crescut, profitand de amprenta mica la sol, atat a cladirilor colective, cat si a celor individuale. Astfel, apogeul constructiei l-a constituit mansarda.
Fie ca aveti de gand sa cumparati un spatiu la mansarda sau doar sa inchiriati, trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:
- Este accesibil. Pretul unui astfel de spatiu este mai mic decat al unui apartament aflat in aceeasi cladire la unul dintre nivelele inferioare.
- Esti propriul tau architect. Compartimentarea unei mansarde nu este restrictionata de structura, precum un apartament normal, ceea ce permite alegerea pozitiei peretilor camerelor dupa bunul plac, insa trebuie sa aveti grija: comfortul unei mansarde depinde in totalitate de izolarea peretilor, deci trebuie evitate spatiile unde veti fi sufocati de caldura vara, iar iarna veti scoate bani in plus din buzunar pentru incalzire.
- Panorama. Tuturor ne plac belvederile, iar mansarda poate fi, pentru unii, cel mai romantic loc posibil, mai ales intr-un oras precum Paris. Pe de alta parte, poate reprezenta un spatiu de cosmar pentru cei cu frica de inaltimi, mai ales daca cladirea are mai mult de 4 etaje si nu este prevazuta cu lift.
- Libertatea. Vei scapa de problema vecinilor nesuferiti, care stau deasupra ta si iti strica tavanul sufrageriei, uitand robinetul deschis. Pe de alta parte, vei fi vecinul de la mansarda, adica in mod direct cel mai sarac locatar al imobilului, lucru ce iti va aduce prejudicii sociale.
Astfel, sperand ca v-am ajutat sa luati decizia corecta, am sa va expun cele mai bune idei pentru cei ce detin o casa cu mansarda, insa nu s-au gandit niciodata sa ii schimbe functiunea de depozitare. In primul rand, va trebui sa eliberati si in prealabil sa curatati zona, urmand reabilitarea termica si hidrofuga a acoperisului. cat si a podelei.
Oricine are nevoie de o camera in plus, fie pentru ca nu avem posibilitatea financiara sa ne luam un apartament sau o casa cu suficiente camera, fie pentru ca apar noi membri in familie.
- Spatiu de studio. Daca esti la facultate sau doar adori sa iti petreci timpul liber citind, atunci spatiul generos al unei mansarde, cat si linistea unui nivel intreg vor fi spatiul tau preferat al locuintei.
- Spatiu de lucru. Pentru cei ce lucreaza acasa, transformarea spatiului de la mansarda in camera de hobby sau job este alegerea ideala. Un birou sau un spatiu de inventat, decorat, confectionat sau chiar pictat, izolat la ultimul nivel, este ambientul perfect de activitate, unde te poti desprinde de activitatile casnice si te poti apuca de treaba.
- Spatiu personal – sala de jocuri. O mansarda cu dimensiuni reduse poate deveni cu usurinta spatiul tau personal de reculegere sau de recreere. Dezvoltat strict dupa bunul tau plac si in concordanta cu dorintele tale, acest loc personalizat iti va satisface nevoia de refugiu personal, dar si de distractie cu prietenii.
- Gazda unei seri romantice. Cu adaosurile de rigoare precum o canapea, o masuta si un televizor, mansarda te va gazdui pe tine si pe partenera ta pe durata unei cine si a unui film.
- Dormitorul tau sau al copilului. Daca ati devenit recent parinti sau va place sa aveti prietenii si rudele aproape, un dormitor in plus este exact ceea ce lipsea. De multe ori, spatiul unei mansarde depaseste necesitatile unui dormitor normal, ceea ce poate sa va starneasca imaginatia si chiar sa transformati suprafata intr-un dormitor matrimonial. Aveti nevoie doar de putina imaginatie, un pat, doua noptiere si chiar cateva comode pentru depozitare, iar culcusul vostru de unde veti privi cerul instelat e aproape gata.
Un adolescent ar profita de spatiul liber al mansardei pentru a-si pune in scena camera sa de vis, unde sa interzica accesul parintelor. Pentru el, dormitorul nu inseamna prezenta unui pat in camera, ci spatiul sau privat in care se poate desfasura si unde isi poate dezvolta pasiunile. Va sti cu siguranta cum sa profite de dimensiunile generoase ale incaperii.
Daca esti o persoana activa si iti place sa profiti din plin de viata, poti alege sa imparti atat spatiul mansardei, cat si activitatile din ea, precum o biblioteca cu un birou, sau o camera de hobby cu o zona de jocuri.