Productivitate și creativitate, asta ne dorim de la echipa noastră. Însă trebuie să înțelegem că atât productivitatea, cât și creativitatea angajaților noștri depinde teribil de mult de spațiul în care aceștia se află. Mai mult decât atât, angajatii noștri apreciază un birou atent amenajat.
Dan Zakai, CEO și co-fondator la Mindspace a observat că în București, 43.2% dintre angajați sunt atenți la felul în care arata un spațiu de birouri. De fapt, sunt atât de atenți că în momentul în care își caută un loc de muncă, spațiul de lucru devine una dintre priorități, preferând un design de birouri ce promovează colaborarea.
Există multiple tipuri de spații pe care le putem crea într-un birou, spații ce ne influențează în mod pozitiv și așa cum spuneam, ne richard mille pot inspira mai mult decât am crede.
Salile de recreere
Același studiu spune că întrebați ce și-ar dori să vadă într-un spațiu de birouri, 31.2% dintre angajați au menționat salile de recreere. Deși îndeplinesc scopuri oarecum diferite, au totuși ceva în comun, relaxarea angajatului și creșterea nivelul de creativitate. O minte obosită nu poate avea cele mai bune rezultate.
Există tipuri diferite de săli de recreere, tocmai pentru că fiecare om are altă metodă de a se relaxa. Unii preferă să mediteze, în timp ce alții au nevoie de power nap-uri sau poate o sedință de masaj.
Sălile de jocuri

În mod cert sunteți familiriazați cu acest tip de spații. Scopul lor este simplu de imaginat. Cu ajutorul jocurilor precum ping-pong, darts, fussball sau chiar biliard, angajații noștri se pot relaxa preț de câteva minute. Putem introduce și jocurile video în aceste săli, deoarece conform unui studiu realizat de WorldWinner, 80% dintre angajații care se joacă în timpul programului au o capacitate mult mai mare de concentrare după o astfel de pauză.
Jocurile ne ajută să facem fata stresului din timpul programului de muncă, dar și să relaționăm mult mai bine cu alți colegi. În general, astfel de săli sunt destul de zgomotoase, așa că este recomandat să o amplasăm la o distanță destul de mare față de spațiul de birouri sau chiar alte tipuri de spații de relaxare.
Săli de citit, meditație sau chiar de practicat yoga

Așa cum spuneam, fiecare om are metoda sa de a se relaxa. În timp ce unii preferă jocurile, alții apreciază un spațiu liniștit, în care pot practica yoga timp de câteva minute, pot medita sau citi. Un astfel de spațiu se pliază foarte bine pe angajații introvertiți, însă și cei extrovertiți îi vor găsi cu siguranță utilitatea.
Este foarte important ca o astfel de sală să se bucure de multă lumină naturală, aer curat și mobilier confortabil, precum saltele de yoga, puff-uri, sezlonguri, fotolii mari și moi, perfect pentru a te cuibări în ele.
Power Nap-ul de la birou

Pare ciudat ca un spațiu de birouri să introducă un nap room, însă beneficiile somnului asupra creiereului nostru, asupra nivelului de productivitate și creativitate sunt deja cunoscute. Problema este că mai bine de 30% dintre angajați nu dorm suficient în timpul nopții. Daca angajații sunt obosiți, compania are de pierdut.
Un power nap, o sesiune de somn nu mai lungă de 20 minute, crește performanța și atenția cu 54% și poate schimba stare angajatului în bine. Este recomandat să avem acest power nap între 2 și 3 după-amiază și este foarte important să beneficiem de aer proaspăt în această sală.
Camera de masaj

O ședință de masaj îți poate relaxa atât mintea cât și corpul. Cu ajutorul terapeuților, tensiunea strânsă în jurul gâtului și a umerilor din cauza poziției corpului la birou este eliminată. Pentru persoanele care suferă de migrene sau dureri de spate, aceste ședințe de masaj sunt mai mult decât binevenite.
Partea bună este că sunt suficiente 10 minute de masaj pentru a elimina tensiunea din corp și pentru a ne relaxa. Aceste camere spa nu au neapărat nevoie de foarte multă lumină, însă este important să asigurăm liniștea.
Cafeneaua din birou

În ultimul timp, ne lovim de conceptul de work cafe, cafeneaua din interiorul biroului. Acest spațiu servește multiple scopuri. Atent decorată, utilizând cât mai multe culori și mobilier confortabil, work cafe-ul devine un loc de relaxare, socializare și uneori chiar un spațiu din care poți lucra. Poti organiza meeting-uri în cafenea și poți susține interviuri.
Este important să dotezi cafeneaua cu electroscasnice precum un frigider, un cuptor cu microunde, toaster și bineînțeles, un espressor. Work cafe-ul poate fi și o mini-bucătărie pentru angajați și din acest motiv este important să îl dotezi corespunzător.
Lounge Rooms

Deși încercăm să lucrăm în spații diferite de biroul tradițional, nu orice încăpere este potrivită. Nu avem rezultatele dorite lucrând din orice spațiu. Cu toate acestea, angajații care doresc să lucreze altundeva decât în birou, aproape 72% conform celor mai recente studii, sunt pregătiți să înfrunte zgomotul, incapacitatea de a printa documente, și fac față unui Wifi limitat, totul pentru ca spațiul care le stimulează creativitatea nu există la birou. 32% preferă lounge rooms pentru a îndeplini task-urile obișnuite, și din păcate, doar 25% din companii oferă acest tip din spațiu.
Lounge room-urile din cadrul companiilor trebuie privite ca spații care încurajează coloborarea, utilizând mobilier modular. Fotolii comode, colorate, masuțe, taburete și sezlonguri, toate sunt folosite pentru a crea un spațiu ideal atât pentru a îndeplini task-uri, cât și pentru a colabora si socializa cu alți membrii ai echipei.
Zona de masă

În orice birou, zona de masă este esențială. Acum, atenția este pe angajat, astfel se face trecerea de la ideea de pachețel la o zonă dedicată prânzului. Prânzul devine un ritual ce încurajează comunicarea, socializarea. Zona de masă este reprezentată de cantine, de cafenele, chiar și mici restaurante în interiorul companiei.
Din punct de vedere al productivității, ora dedicată prânzului era considerat un punct mort. Însă, investiind în zone de luat masa în interiorul companiei, investim de fapt în construirea unei echipe mai puternice. Angajații relaționează mai bine între ei și se stabiliesc legături, se schimbă idei. Masa capătă un nou înteles și zona dedicată acesteia trebuie exploatată printr-o diversitate de opțiuni oferite angajaților.
Sălile de silent work

Camere tăcute, sau quiet rooom, sălile de silent work par să rezolve una dintre problemele cu care se luptă majoritatea angajaților. Pentru că suntem înconjurați de zgomot, mai ales în birourile open-space, angajatului îi este foarte dificil să se concentreze. Lipsa de concentrare afectează nivelul de productivate. Însă așa cum spuneam, sălile de silent work par să rezolve această problemă.
Aceste camere reprezintă oaze de liniște într-un birou de zgomot. Ele trebuie să devină spatiul în care ne refugiem atunci când avem un task mai important de rezolvat. Din acest motiv este bine să amplasăm aceste quiet rooms cât mai departe de sursa zgomotului. De asemenea, trebuie să considerăm și dimensiunea camerei. Deși este de preferat ca aceste spații să fie de o singură persoană, nu este de nemaiauzit ca în ele să încapă două. Însă este de preferat să menținem aceste camere de mici dimensiuni, altfel scopul lor s-ar putea pierde.
Sălile de meeting informal

Exista ședința formală de luni, însă în același timp, la birou, avem tot felul de întâlniri în care schimbăm idei. Organizam ședințe de brainstorming, de briefing, ședințe informale în care dorim să schimbăm idei sau să verificăm statusul task-urilor. Aceste ședințe se diferă de cele formale pentru că nu este nevoie să notăm ce se întamplă în fiecare minut. Atmosfera este mult mai relaxată. Este bine totuși să ne luam notițe, însă nu este obligatoriu. Aceasta este esența acestor întâlniri, să comunicăm mai bine într-un cadru prietenos, informal.
Având în vedere că munca noastră depinde de rezultatele pe care le obținem, este necesar să investim în spațiul în care lucrăm. Ne asigurăm, în acest fel, că suntem înconjurați de creativitate pentru a primi creativitate. Am putea să ținem sedințele informale într-o încăpere luminoasă, în care toată lumea stă relaxată pe bean bag-uri, fotolii confortabile sau tabureți si discute despre diferite strategii.
Versatilitatea spatiului duce la productivitate

Acum, biroul este un conglomerat de spații care mai de care mai diferite, toate axate pe ideea de experiență. Orice experiență ce poate stimula creativitatea este mai mult decât binevenită.
Fotolii comode, diferite, bean bags-uri, poufuri, leagăne, toate colorate și vesele, materiale de tot felul, de la lemn pana la sticla sau plastic, joaca de-a spațiu, compartimentarea acestuia, introducerea cafenelelor, a săliilor de jocuri, relaxare, citit, toate sunt folosite pentru a crea experiențe. Experiențele duc la creativitate. Colaborăm și lucrăm mai bine într-un spațiu versatil.
Surse
https://www.andmeetings.com/blog/post/whats-the-difference-between-formal-and-informal-meetings