Ce inseamna a fi autentic? Se poate pune semnul egal intre autenticitate si originalitate? Este autenticitatea o valoare absoluta, sau poate capata sensuri nuantate si personale?
Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care au raspuns unii dintre cei mai apreciati arhitecti si designeri din Romania la conferinta “Autenticitate in designul contemporan”, organizata de Intro la The Ark, in cadrul expozitiei Eames by Vitra.

Tema discutiei s-a axat pe problema autenticitatii in designul romanesc, cu accent pe modalitatile de protejare ale dreptului de autor si pe posibilitatile romanesti de producere a obiectelor de design la standarde europene.
Arhitectul Robert Marin de la Nuca Studio, primul dintre vorbitori, a reconfirmat ca designul de obiect din Romania mai are cativa pasi de facut pentru a ajunge pe aceeasi treapta cu cel din vest, fapt testat de architect prin participarea la Saloni Satellite din Milano. “Ma simteam venit cu un briceag la o lupta de pistoale”, a spus Robert Marin, care a explicat acest decalaj in primul rand prin calitatea mijloacelor tehnice de productie puse la dispozitia designerilor, dar si prin lipsa de experienta a acestora in a gandi un obiect si prin filtrul tehnologiei , lucru ce in opinia arhitectului face “diferenta dintre un visator talentat si un adevarat designer de obiect”.
Acest sfat a fost intarit de designerul Alexe Popescu, care i-a indemnat pe tinerii designeri sa aiba in vedere mijloacele de productie la indemna.
Carla Szabo, designer de bijuterii, a adaugat ca “o idee nu valoreaza nimic daca nu este pusa in practica”, pentru ca ideea este doar 1% din procesul de creatie, iar restul se completeaza prin munca asidua.
Toti cei trei vorbitori au fost de acord cu faptul ca prototipul/conceptul unui designer inca neafirmat pe piata international “se cam protejeaza singur” impotriva piratarii, pentru ca in general se copiaza doar obiectele devenite iconice.

Pentru arhitectul Attila Kim autenticitea unui proiect de design interior reiese din capacitatea arhitectului de a adapta designul la spatiu si context. Un proiect reusit presupune “nu un spatiu creat în jurul unor obiecte, ci un spatiu care naste obiecte”.

Ideea producerii obiectelor cu mijloacele la indemana din contextul in care activezi a fost reluata si de arhitectul Corvin Cristian, care a afirmat ca “ la noi poate nu iti iese un scaun cu design danez sau scandinav, dar unul oltenesc s-ar putea sa iti iasa”. Autenticitatea inseamna pentru Cristian Corvin sinceritatea cu care spui o poveste: a clientului, a designerului, a locului, povestile obiectelor care decoreaza un spatiu. Autenticitatea in designul interior nu rezulta neaparat din folosirea unor obiecte originale si iconice, ci din valoarea intrinseca obiectelor (ce pot fi anonime sau iconice, ale bunicii sau ale frizerului din colt) care dau sens cautarilor tale si te ajuta sa spui povestea.
De asemenea, Corvin Cristian a completat discutia despre pericolul copierii obiectelor de design, incercand sa arate si cealalta fata a monedei: sunt copiate doar obiectele scumpe, tocmai pentru ca sunt scumpe. Exemplul cel mai elocvent este discrepanta dintre pretul ridicat al mobilierului creat de arhitectii mid-century (care le ridica la rangul de obiecte de lux), si intentia initiala a creatorilor de a produce obiecte de masa, accesibile chiar si clasei muncitoare.
Concluzia serii este cel mai bine exprimata/ comprimata/ completata de citatul lui Jim Jarmusch:
“Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination. Devour old films, new films, music, books, paintings, photographs, poems, dreams, random conversations, architecture, bridges, street signs, trees, clouds, bodies of water, light and shadows. Select only things to steal from that speak directly to your soul. If you do this, your work (and theft) will be authentic. Authenticity is invaluable; originality is non-existent. And don’t bother concealing your thievery – celebrate it if you feel like it. In any case, always remember what Jean
-Luc Godard said: “It’s not where you take things from – it’s where you take them.”
