Design-ul Neotenic pune accent pe trăsăturile ce inspiră fragilitatea și drăgălășenia infantilă, mai ales în rândul puilor de animale. Aceste caracteristici au capacitatea de a trezi în noi o avalanșă de reacții emoționale. Reacții perfect naturale, generate de sistemul limbic, care ne ajută să ne gestionăm emoțiile și comportamentul. Ce legătură are asta cu designul de obiecte sau amenajările interioare?
Haideți să facem un exercițiu de memorie. Amintiți-vă ultima imagine cu un animăluț în față căreia ați exclamat fără voie un “awww” plin de încântare, uimire sau gingășie. Atunci când obiectele încorporează trăsături similare unor ființe adorabile, creierul nostru face asocieri anatomice și reacționează pornind de la aceleași criterii care au generat reacția de mai sus : forme, culori, proporții, simetrii, texturi.
Cum ajungi să spui “adorabil” când te referi la obiecte?
Receptivitatea noastră la diversitatea de stimuli exteriori este uriașă. Iar capacitatea unor elemente de a trece de filtrele prin care selectăm către ce ne direcționăm atenția trebuie să fie remarcabilă. Din acest punct de vedere putem spune despre design-ul Neotenic că știe cum să ni se infiltreze în suflet și în imaginație.
Neotenic este un termen provenit din zoologie și înseamnă perpetuarea trăsăturilor juvenile la animalele adulte: ochii mari, urechi și nas mici, cap mare, membre grasute sau rotunjite, comportament și mers jucăuș și dezechilibrat, etc. Conceptul a fost folosit prima dată chiar de Walt Disney, în crearea, de exemplu, a urechilor mari ale lui Mickey Mouse. Aceste caracteristici fizice hiperbolizate trezesc în noi sentimente materne, ca răspuns la vulnerabilitatea și fragilitatea ființelor din față noastră.
Designul Neotenic, reușește prin abstractizare zoomorfica să atribuie obiectelor personalitate, apelând astfel la empatia și imaginația privitorului.
Să utilizezi în amenajarea casei obiecte de design Neotenic înseamnă să atribui spațiului o energie ludică, care poate anula cu ușurință presiunile vieții adulte. Zâmbetul crește pe obraji doar la gândul că am putea încerca un moment de relaxare pe un fotoliu Neotenic pufos cu urechi. Obiectele de design Neotenic au un factor de drăgălășenie foarte ridicat. Privindu-le, nu putem să nu ne lăsăm pradă multitudinii de monoforme ludice, care nu numai că ne oferă comfort, dar ne și distrează creativitatea.
Caracteristicile design-ului Neotenic
1. Zoomorfism monoform
Obiectele create în design Neotenic sunt formate, în geeral, dintr-un volum principal, inspirat din lumea animalelor. Obiectele sunt adeseori obținut prin turnare sau presare. Formele curbate, rotunjite dau impresia de siguranță primitoare. Geometria design-ului Neotenic se bazează aproape exclusiv pe forme circulare, linii curbe, unghiuri deschise iar acest lucru inoculează obiectelor o energie caldă și o fluiditate ce-ți lasa privirea să călătoreasca ritmic, aproape muzical, de-a lungul contururilor. Neotenic introduce designul de obiect ca pe un partener de joaca. Cel puțin pentru imaginație.
2. Culori puternice și puține
Fie că e vorba de obiecte de mobilier sau de iluminat, design-ul Neotenic respectă o majoritate cromatică regasită și în mediile naturale, compusă dintr-una sau două culori. Această alegere lasă loc imaginației de a interpreta liber zoomorfismul asociat. De asemenea, culorile folosite sunt puternice și adaugă spatiului un plus de contrast și o energie vibrantă.
Rețeta monocromiei se aplică cu succes si atunci când vrem sa integrăm un obiect neotenic intr-o amenajarea interioara. Vă recomandăm să folosiți o paletă cromatică simplă, bazata pe tonuri naturale de pământ. În asa fel se creeaza un fundal neutru si cald pentru ca obiectele jucăușe sa iasă în evideță, fără a contura însă un spațiu extrem de ludic, ca de cameră de copii.
3. Exagerări ale proporțiilor
Caracteristica cea mai evidentă și care diferențiază cel mai clar design-ul Neotenic de alte tipuri de design se regăsește în modalitatea de utilizare a proporțiilor. Acest stil de design pornește din primii ani ai secolului 20, odată cu apariția animației clasice, în special cea creată în studiourile lui Walt Disney. Mickey Mouse poate fi considerat primul personaj de animație construit cu concepte de design Neotenic. Animatorii știau deja de efectele pe care le pot obține de la privitori prin construirea în acest fel a personajului: picioare scurte, urechi mari, cap mare, nas mic, membre subțiri, terminații rotunjite. Dovada imbatabilă a succesului acestui personaj o putem observa și acum, un secol mai tarziu. În design-ul Neotenic, o lampă sau un scaun create ținând cont de aceleași caracteristici de bază, capătă propria personalitate și cucerește instant atenția privitorului.
4. Simplitate și prospețime jucăușă
Un design Neotenic debordează de simplitate și expune nonșalant și prietenos capacitatea de a fi util, nu doar frumos. Culorile uniforme, pline, crează contraste placute și invită imaginația la joacă. E usor să te lași transpus în povești cu personaje fantastice, într-o cameră decorată în stil Neotenic. Este la fel de ușor să lasi copilul din tine să preia controlul și să pună deoparte grijile cotidiene.
5. Caracter ludic
Cum să fi adult și copil în același timp? Crează-ți un mediu în care design-ul Neotenic se simte la el acasă. Nu doar tu vei avea parte de beneficiile energetice ale existentei într-un astfel de spatiu, ci și toți cei care împart acel spațiu cu tine. Lumea contemporană impune din partea noastră un grad uneori prea ridicat de seriozitate. Neotenic ne invită sa dăm glas copilului nostru interior și să îl răsfățăm un pic.
Fie că e vorba de birou sau acasă, obiectele ce vin din designul Neotenic ne garantează o potențare a stării de bine si ne amintesc că în fiecare pas din viața este loc și pentru joacă.
Ce ne oferă designul Neotenic?
Design-ul Neotenic se adresează adulților cu spirit ludic și cu imaginație bogată. Sau parinților care s-au molipsit de la copii lor de frumusețea formelor simple care îndeamnă la joc.
Neotenicul sintetizază energia infantile și o transpune în obiecte uzuale. Mediează o legătură emoțională între utilizator și produs și crează un spațiu în care năstrușnicia formelor merge mâna în mâna cu personalitatea privitorului.
Spațiile pe care le locuim fie că sunt destinate relaxarii, întâlnirilor sau lucrului, fie că le numim acasă, birou sau alte spatii private, trebuie sa răspundă diverselor prezențe și nevoi umane. Neotenic introduce o formă de reprezentare abstractizată a unor caracteristici ce provin din mediul natural, într-o maniera ludică. Dar nu poate face asta fără participarea activă a utilizatorului.
Tendințele acestui an
Nu ne mai multumim doar cu un spatiu util. In 2020 ne gândim la designul interior ca la o extensie a eului și a naturii, cu multitudini de fațete, materiale, texturi, forme și culori.
2020 este un an atent la natură și la impactul pe care îl avem asupra ei, dar mai ales la impactul pe care îl are ea asupra noastră. Din punct de vedere al designului de interior, deja exista un trend către ambianța biofilică, decorul neotenic și combinațiile de texturi naturale, în culori puternice care fac spațiile să vibreze de energie.
Referințe
https://www.fayetoogood.com
http://arathorose.com/
https://jumbo.nyc/
https://www.engelolga.com/kopiya-obekty-new
https://www.jackrabbit.studio
https://www.pierreyovanovitch.com/en/mobilier-categories/armchairs/