Avem nevoie de natură, de aerul pe care îl produce, de mirosul de viu, mirosul de viață. Nu este nimic mai frumos decât să lucrezi înconjurat de copaci, flori și aer proaspăt. Și cum nu este atât de simplu să mutăm munca în natură, aducem natura în mijlocul biroului sau a casei noastre. 

Design-ul biofilic prinde rădăcini pentru că avem nevoie de natură. Însă, e bine să știm și drumul către destinație atunci când ne aventurăm în pădure. Așa că, iată ce înseamnă această noua tendință în design-ul interior, cum putem să o întâmpinăm în casele sau birourile noastre și la ce ne folosește mai exact. 

 

Ce înseamnă, mai exact, design-ul biofilic? 

Design-ul biofilic se năștea la începutul anilor 80. Biologistul Edward O. Wilson menționa atunci că omul se naște cu o afinitate pentru lumea naturală. Având în vedere că acum, omul își petrece aproape 90% de timp înăuntru, conform studiului realizat de The National Human Activity Pattern, în 2001, este necesar să aducem natura în interiorul clădirilor, într-un mod subtil și totodată, vizibil. 

Ca să tratăm subiectul într-un mod simplist, acest lucru înseamnă plante, multe și peste tot. Această nevoie a omului de a se apropia de natură a dus la creșterea numărului de start-up-uri care vin să satisfacă cererea de verde. Bineînteles, design-ul biofilic înseamnă mai mult decât decorarea unui spațiu cu plante. Scopul acestui trend nu este numai de a înfrumuseța un spațiu, ci și de a schimba și îmbunătăți starea de spirit oamenilor ce îl frecventează. 

Design-ul biofilic a fost rapid adjudecat de spațiile de birouri, deoarece, acum mai mult ca niciodată se caută modalitați prin care putem crea birouri care lucrează pentru angajați, birouri plăcute. 

 

Cum  putem aduce design-ul biophilic în birouri?

Așa cum spuneam, aducerea design-ului biofilic în birou înseamnă mai mult decat aducerea ghivecelor cu plante. Trebuie să ținem cont de elementele naturale pe care le invităm în birou. Noi am identificat 7 metode prin care putem încorpora design-ul biofilic în orice spațiu. 

 

1. Conexiunea vizuală cu natura

Sursa: https://archinect.imgix.net/

Spuneam că design-ul biofilic are puterea să îmbunătățească viața angajaților noștri. Primul și poate cel mai rapid beneficiu pe care acest trend îl aduce este că odată cu plantele aduse în birou, nivelul de oxigen crește, iar oboseala scade. 

Încorporăm design-ul biofilic prin vizualizarea diferitelor elemente verzi. Acvarii, pereți verzi, ghivece cu plante și o fereastră către grădina exterioară, împreună, aceste elemente sedimentează legătura dintre om și natură. 

 

2. Folosește la maxim lumina naturală

Sursa: https://www.archdaily.com/

Design-ul biofilic dorește să îmbunătățească starea de sănătate a angajaților. Natura are nevoie de lumină, ca și omul. Însă în majoritatea spațiilor de birouri, lumina naturală pătrunde foarte greu. Conform studiului realizat de Human Space, aproape 30% dintre angajați sunt în această situație. Nivelul de productivitate și energie scad din cauza lipsei de lumină naturală. 

Trebuie să folosim lumina naturală într-un mod cât se poate de inteligent și variat. Așadar, în funcție de spațiu pe care îl avem la dispoziție, de temperatură, vom beneficia de lumină caldă sau lumina rece, însă și de umbră. 

 

3. Calitatea aerului contează 

Sursa: https://officesnapshots.com/

Nu doar plantele au nevoie de aer curat. Calitatea aerului pe care îl respirăm influențează starea noastră de sănătatea având consecințe asupra productivității noastre. Așadar, pentru a ne asigura că atât noi, cât și plantele care ne înconjoară, respirăm aer curat, ventilația trebuie să funcționeze, toxinele trebuie eliminate din aer, nivelul de umiditate este cel optim. 

Încercăm să ne apropiem cât mai mult de mediul înconjurător. Putem îmbunătăți calitatea aerului nu numai prin sistemul de ventilație, însă și prin vegetație. Plante, pereți și acoperiș verde, grădini, toate contribuie la îmbunătățirea calității aerului. 

 

4. Îmbină texturi și materiale naturale 

Sursa: https://cos.ro/

Este important să ne apropiem, pe cât de mult posibil, de mediul înconjurător. Trebuie să încorporăm design-ul biofilic în interiorul clădirilor în mod natural prin folosirea materialelor și a texturilor naturale. 

Elementele naturale precum lemnul, piatra, umanizează spațiul și îl readuc la viața, exact ce își dorește să realizeze design-ul biofilic. Mai mult decât atât, trebuie să luăm în calcul aducerea stimulilor senzoriali non-ritmici, ce în natură sunt reprezentați de mișcarea frunzelor sau mișcarea firelor de iarbă. În interior, pot fi mici fantâni ce recreeaza sunetul apei sau decorațiuni din materiale naturale ce reproduc sunetelor frunzelor. 

 

5. Utilizeaza și spațiul exterior pe cât posibil

Sursa: https://www.oliverheath.com/

Trebuie să ne folosim corespunzator de toate tipurile de spații pe care le avem la dispoziție, inclusiv grădinile, terasele exterioare. Ne asigurăm că se poate lucra de afară atunci când vremea permite prin decorarea acestor spații cu mobilă confortabilă. 

Este foarte important să fim martori ale proceselor din natură, pentru a dezvolta o conexiune cu natura. Atât timp cât sunt expuși naturii, atât productivitatea cât și creativitatea încep să crească, iar starea de bine se instalează. 

6. Culorile sunt mereu o alegere bună, când sunt bine alese

Sursa: https://www.officelovin.com/

Trebuie să învățăm să îmbrățișăm culorile și să fim deschiși acestora. Culorile au beneficii recunoscute asupra stării noastre de sănătate. Există numeroase studii care arată că suntem puternic influențați de cromatică aleasă. Culorile închise pot avea un efect negativ asupra noastră, în timp ce culori precum albastru sau portocaliu aprins, spre exemplu, ne binedispun. 

Așadar este important să ne folosim de culori, să fim curajoși în alegerile nostre, însă trebuie să ne facem temele înainte. Trebuie alese culorile în functie de efectele pe care le pot avea asupra noastră.  

 

7. Versatilitatea spațiului de lucru

Sursa: http://www.plantscaping.biz

Într-adevăr, angajații noștri au nevoie de un spațiu versatil. Fiecare om este diferit și din acest motiv, pentru a-și atige potențialul maxim, trebuie să lucreze într-un spațiu ce îl stimulează. 

Este important să oferim angajaților noștri posibilitatea de a alege din numeroase spații de lucru. O sala de jocuri, de citit sau poate de yoga, un quiet room sau poate un work cafe, angajatul nostru trebuie să aibă de unde alege. 

Care sunt beneficiile design-ului biofilic asupra angajaților?

Se pare că simpla asociere cu natura, chiar și prin intermediul unui petic de iarbă, are multiple beneficii. Așa că poate ar fi de bun augur să aflăm câteva dintre acestea pentru a întelege mai bine de ce design-ul biofilic este un trend ce merită să fie luat în calcul. 

Sursa: http://www.plantscaping.biz

Suntem mai productivi. 

În urma unui studiu realizat în Marea Britanie, angajații care sunt expuși la natură sunt cu 15% mai productivi decât cei care lucrează în birouri obișnuite. Printre factorii care au contribuit la această creștere a productivității putem menționa calitatea aerului, diversitatea spațiilor de lucru, o stare generală mai bună. 

Sursa: http://www.plantscaping.biz

Ne concentrăm mai ușor. 

Indiferent de modul în care decidem să aducem vegetația în birou, fie că discutăm de pereți verzi sau ghivece cu plante, rezultatul este acelați. Nivelul de oxigen dintr-un spațiu crește, oboseala este redusă, și automat, puterea de concentrare crește și ea. 

 

Suntem mai creativi. 

Atât timp căt lucram într-un spațiu creativ, suntem mai creativi. La această creștere a creativității, participă nu doar vegetația, însă și multe alte elemente decorative de care ne-am putea folosi precum tablouri, wall art, însă și o mai bună distribuire a luminii, încorporarea culorilor și folosirea materialelor naturale. 

 

Suntem mai sănătoși. 

Vegetația, productivitatea crescută, oboseală scăzută, aer curat, lumină naturală, toate contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Suntem mai sanatoși, mai binedispuți datorită spațiului în care lucrăm. 

Suntem multumiți de locul de muncă. 

Spuneam într-un articol anterior că angajații au devenit mult mai constienți de locul în care lucrează. Sunt preocupați de felul în care arată biroul. De fapt, acesta este un aspect important în decizia de a accepta o oferta sau nu. Angajații fericiți nu doresc să plece dintr-un birou în care se simt bine și au rezultate bune. 

Sursa: https://www.officelovin.com/

Design-ul biofilic: invitație pentru natură 

În mod cert, există o conexiune puternică între om și natura, iar odată stabilită legătura, beneficiile nu întârzie să apară. Odată ce reușim să implementăm design-ul biofilic în mod corect, odată ce reușim să ne bucurăm de mai multă lumină naturală, aer curat, diversitate în spații de lucru, nivelul de productivitate și creativitatea noastră crește, iar starea noastră de sănătate este vizibil îmbunătățită. Luând în calcul aceste beneficii, este ușor de înteles de ce acest trend se bucură de popularitate. 

About the author

Co-fondator & CEO

Recent Works

design interior apartament maximalist jooca studio
dormitor minumalist zen