Articol publicat in numarul martie al Revistei Domus.

Primavara ne place sa ne trezim la viata si sa facem cat mai multe schimbari. De ce nu am incepe anul acesta cu propria casa? Pictura si stencilurile sunt o modalitate perfecta de a revitaliza o pardoseala veche de care v-ati plictisit. In plus, aceasta solutie nu este deloc costisitoare, iar efectul de “wow” este garantat!

Aproape orice material de pardoseala poate primi acest tratament de infrumusetare: parchet, gresie, linoleum, ciment. Trebuie doar sa alegeti materialele potrivite!

Si acum sa trecem la treaba!

Stencil pardoseala (2)

1. Curatarea suprafetei

Primul pas este foarte important si nu trebuie ignorat, chiar daca poate nu vi se pare necesar. Pardoseala trebuie bine curatata, iar in cazul lemnului chiar slefuita inainte de a incepe. Pentru ca vopseaua sa adere bine pe suprafata, trebuie indepartate orice urme de lac sau grasime.Parchetul poate fi slefuit cu  hartie abraziva de granulatie 220.

Suprafata trebuie apoi aspirata si degresata cu un detergent special pentru suparafata ce urmeaza a fi decorata.

Stencil pardoseala (5)

Stencil pardoseala (3)

2. Grunduirea

Inainte sa incepeti vopsirea, asigurati-va ca ati protejat peretii si obiectele de mobilier ramase in camera. Primul strat este grundul: aplicati-l  in sectiuni, fara intreruperi, pe toata suprafata uniform. Incepeti din capatul opus intrarii in incapere. In cazul pardoselilor din lemn, aplicati grundul pe directia fibrei. Lasati sa se usuce 2-3 ore.

Apoi ideal este sa se mai slefuiasca o data parchetul cu un smirghel mai fin, apoi sa se aspire si sa se stearga cu o carpa umeda.

3.Aplicarea stratului de vopsea de baza

Urmeaza vopsirea pardoselii intr-o culoare care va inspira: aici puteti fi cat mai indrazneti si nu va limitati la clasicele bejuri sau griuri. Puteti opta pentru una dintre culorile la moda in 2014, cum ar fi movul orhidee, turcoazul sau verdele menta.

Vopseaua se va aplica in doua straturi, lasand sa se usuce 2-3 ore dupa fiecare aplicare.

Stencil pardoseala
Modelul poate fi floral, chevron, in dungi sau geometric

4. Aplicarea vopselei decorative cu sablon

Urmeaza partea a doua, aplicarea stencilului pe pardoseala vopsita. Modelele pot fi extreme de variate, puteti alege motive florale, geometrice, dantelate, forme de animalute simpatice pentru camera copiilor si multe altele.

Odata ce aveti stencilul cu modelul ales, fixati-l pe pardoseala cu fasii de banda adeziva si aplicati a doua nuanta de vopsea cu ajutorul unei role.

Dupa ce aveti modelul complet pe pardoseala, asteptati sa se usuce si aplicati un strat de lac pe toata suprafata.

Stencil pardoseala (9)

In conditii normale, suprafata de parchet poate suporta trafic usor după 8 ore. Dupa o zi puteti pozitiona mobilierul usor, iar dupa alte cateva zile pe cel mai masiv. Covorul, daca mai aveti nevoie de el, il puteti aduce de abia dupa o saptamana.

Puteti picta o intreaga camera, sau doar un “covor” cu aceasta tehnica, puteti alege sa marcati intrarea in casa sau sa delimitati un loc de joaca pentru copii. Oricare varianta va fi cu siguranta o adevarata opera de arta si va atrage multe complimente.

Stencil pardoseala (7)

Imagini prin housetohomeblogdotcom.files.wordpress.com, refresheddesign.blogspot.com, pinterest.com. designsponge.com
 

 

About the author

Arhitect de Interior

Recent Works

design interior bucuresti