Intr-o amenajare interioara corpurile de iluminat indeplinesc doua roluri: functional si decorativ.
Iluminatul interior trebuie sa fie functional, pentru ca activitatile specifice fiecarui spatiu sa se poata desfasura in cele mai bune conditii atunci cand lumina naturala scade in intensitate. Arhitectul de interior, printr-o amenajare favorabila, va imparti spatiul in zone cu activitati diferite, specifice spatiilor de locuit, si va repartiza corpurile de iluminat corespunzator.
Holul de acces este prima zona de contact cu interiorul. Fiind o zona de tranzit, in amenajarea holului spatiul este folosit pentru depozitare si, de cele mai multe ori, nu beneficiaza de lumina naturala. Iluminatul artificial trebuie sa fie suficient de puternic si este indicat sa optati pentru mai multe spoturi sau o aplica cu mai multe becuri. In cazul in care exista o masuta, pentru decor si suport chei, este indicat sa amplasati si o lampa de masa care sa puna in evidenta intregul decor.


Camera de zi este spatiul in care exista mai multe zone distincte: zona de relaxare si TV, zona de citit, zona de servit masa, zona de lucru. Pentru toate aceste activitati, iluminatul interior trebuie adaptat corespunzator.
Pentru zona de relaxare si TV este recomadat o lumina ambientala. Corpurile de iluminat care atarna si au un design special, lampile de podea si de perete sunt solutia pentru a crea acest tip de atmosfera.


Pentru amenajarea locului de luat masa, iluminatul trebuie sa fie generos si sa puna in evidenta suprafata de servire. In functie de dimensiunea mesei, corpurile de iluminat pot sa varieze ca numar.
Se poate opta pentru un corp sau doua de iluminat mai mari care sa atraga atentia si sa puna in evidenta acest spatiu.
O alta varianta este sa amplasam corpuri de iluminat de dimesiuni mai reduse si mai simple, dar intr-un numar mai mare; distanta minima intre masa si corpul de iluminat nu trebuie sa fie mai mica de 70 cm.



Aplicele de perete sau spoturile pot fi folosite in zona de biblioteca pentru a pune in evidenta piesa de mobilier. Rafturile cu carti pot fi puse in valoare prin-o banda cu LED-uri. Pentru fotoliul de citit, in spatele acestuia, se recomanda amplasarea unui lampadar. Corpul de iluminat trebuie sa fie suficient de inalt, pentru a beneficia de un citit confortabil.

In unele cazuri, in living room intalnim si spatiul de lucru. Iluminatul acestuia se poate face printr-o lampa de birou si cateva spoturi amplasate sub etajere sau corpurile suspendate de depozitare. Pentru a folosi spatiul de lucru la maxim, o lampa care se fixeaza pe perete si este ajustabila va poate aduce un plus de confort. Pentru aceasta zona este indicat sa folositi becuri care dau o lumina rece, lumina specifica spatiilor de lucru.


Bucataria, fie ca este deschisa si comunica cu living-ul, fie ca este inchisa, are nevoie de un iluminat general si local. Cel general se poate realiza prin aplice sau corpuri suspendate. Cel local se monteaza sub corpurile de bucatarie suspendate pentru a da o lumina buna blatului de lucru. Acesta se poate face printr-o banda cu LED-uri, spoturi sau tuburi fluorescente (neon). Pentru decor se pot monta LED-uri si in intreriorul dulapurilor care au usi din sticla. De cele mai multe ori bucataria cuprinde si locul de luat masa, iar iluminatul trebuie sa puna bine in evidenta suprafata de servire.

Dormitorul este zona de noapte si relaxare din casa si are nevoie de un iluminat general si local. Pentru cel general o plafoniera sau un corp de iluminat suspendat sunt ideale. Iluminatul local este recomandat sa se amplaseze in zona noptierelor, a masutei de machiaj si a fotoliului de citit. Exista o gama variata de aplice, lampadare, lampi de masa, de perete sau corpuri suspendate. De retinut ca lumina trebuie sa fie dintr-un spectru cald pentru a beneficia de o atmosfera
relaxanta.


In camera copilului, pentru cei mici monstrii pot aparea de oriunde, asa ca iluminatul trebuie sa fie bine gandit, pentru a evita zonele intunecate. Pentru acest lucru este recomandata folosirea atat a iluminatului general, cat si a celui local. Pentru masuta de lucru, o lampa ajustabila care se fixeaza pe perete este ideala. De asemenea, instalatiile luminoase si lampile de noapte sunt binevenite in camera celui mic pentru ca dau o lumina difuza, dar uniforma. Sunt recomandate materiale care rezista la socuri si nu se sparg in cioburi taioase, iar sursa de iluminat nu trebuie sa fie incandescenta (cu emitere de caldura) pentru ca exista riscul de accidentare. Lumina trebuie sa fie de asemenea dintr-un spectru cald.
Baia trebuie sa fie bine iluminata mai ales in zona de lavoar si oglinda unde se desfasoara activitati precum barbierit, machiat, etc. Pentru o iluminare corecta este necesar sa fie amplasate doua surse de iluminat, de o parte si de alta a oglinzii, pentru a obtine o lumina uniforma pe fata. Este recomandata o lumina calda pentru a avea o imagine cat mai buna in oglinda. Iluminatul general se poate da prin spoturi si aplice rezistente la umezeala. Pentru dulapuri si polite este recomandat iluminatul local cu LED sau spoturi. Pentru o atmosfera romantica puteti opta pentru surse reglabile de iluminat sau, de ce nu, sa alegeti cateva lumanari frumos parfumate pentru un plus de relaxare
Spatiul de depozitare, debaraua sunt de obicei mici si lipsite de lumina naturala. O lumina generala este necesara pentru a vizualiza uniform incaperea. Cand in interior sunt orgnizate polite cu diferite produse este recomandat sa le iluminati pe fiecare in parte. Daca depozitarea se face prin sertare, atunci nu mai este nevoie de benzi cu LED. Prin spoturi sau tuburi fluorescente se poate reda iluminatul perfect pentru acest tip de spatiu.
LUMINA GENERALA – ofera o iluminare completa a unei incaperi
LUMINA AMBIENTALA – ofera o iluminare mai fina, o lumina discreta care se foloseste pentru a da atmosfera unui spatiu sau pentru a face trecerea dintre doua incaperi.
LUMINA PUNCTUALA ( DE ACCENT ) – ofera o lumina directa, ce scoate in evidenta doar un anumit element din acea incapere.
Surse foto: www.pinterest.com
Alte surse: http://www.casadex.ro/2011/11/iluminatul-casei/
http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/casa-mea/recomandari-pentru-iluminatul-casei-