FAQ Case din containere maritime

Casele din containere maritime capătă din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Și asta datorită multiplelor avantaje pe care o astfel de casă le are. Costurile reduse, durata de execuție foarte mică și o rezistență mare în timp sunt doar câteva dintre avantajele unei case din containere maritime; avantaje pe care le-am descris mai pe larg în articolul de aici.

 

sursa : https://goodsgn.com/houses/35-stunning-modern-container-house-design-ideas-for-comfortable-life-every-day/
sursa : https://goodsgn.com/houses/35-stunning-modern-container-house-design-ideas-for-comfortable-life-every-day/

 

În ultima vreme am primit multe întrebări despre arhitectura și funcționalitatea unor astfel de case. Așa că ne-am hotărât să le putem pe toate cap la cap și să scriem un articol de FAQ pe acest subiect.

 

PS 1: Ne vom referi mai jos la casele din containere maritime realizate de colaboratorii noștri de la Ro-France Construct.

PS 2: RoFrance Construct sunt producători de case din container, cei care fac efectiv casa. Noi, Jooca Studio, realizăm proiectul pentru casă. Proiectul nostru include designul interior și exterior al casei.

 

  1.Ce dimensiuni au containerele maritime?

Containerele maritime sunte de 2 feluri: Dry-Van (DV) și High-Cube (HC). Fiecare tip de container vine în două dimensiuni, detaliate în tabelele de mai jos.  Containerele HC au avantajul unei înălțimi mai mari.

 

 

sursa : http://www.containex.ro/ro/produsele/container-maritim
                                                           sursa : http://www.containex.ro/ro/produsele/container-maritim

 

  2. Ce dimensiuni maxime poate avea o casă din containere maritime?

 Practic, nu există limită de suprafață pentru aceste construcții. Ele pot depăși 400-500mp pentru locuințe. Se pot realiza și hoteluri din containere, iar acestea pot ajunge la 1000mp.

Containerele oferă o versatilitate foarte mare de construcție.

 

  3. Câte etaje pot avea casele din containere?

 O casă poate avea 3-4 etaje, containerele pot fi îmbinate atât pe orizontală, cât și pe verticală, unele peste celelalte.

sursa : https://ro.pinterest.com/pin/456552480972372659/

 

  4. Cât costă o casă din containere maritime?

 Costul unei case din containere depinde de suprafață și se calculează pe modul de 30mp.

  • 30mp utili: 12990 euro tva inclusă;
  • 60mp utili: 25990 euro tva inclusă;
  • 90mp utili: 38950 euro tva inclusă;
  • 120mp utili: 51950 euro tva inclusă;
  • 150mp utili: 64950 euro tva inclusă;
  • 150mp utili: 77950 euro tva inclusă; 

Acest cost se referă la casa gata finisată, “la cheie”, cu finisaje standard și la o construcție din containere Dry-Van (DV). Dacă optați pentru containere High-Cube, cu înălțime mai mare, costurile cresc cu 20%.

 

  5. Ce înseamnă “casa la cheie” când vine vorba de casele container realizate de Ro-France?

 

https://www.architectmagazine.com/project-gallery/onagawa-container-temporary-housing
sursa : https://www.architectmagazine.com/project-gallery/onagawa-container-temporary-housing

 

Casa la cheie înseamnă o casă finisată complet. Asta înseamnă că sunt incluse parchetul laminat, ceramicele, tâmplăria exterioară, ușile interioare, sanitarele pentru băi.

Pereții interiori sunt placați cu gips-carton și finisați cu lavabil. Pereții exterior sunt finisați standard cu tencuială decorativă.

Sunt incluse, de asemenea,  instalațiile complete de apă și electricitate, până la ieșirea din construcție. Asta înseamnă atât traseele, cât și robineți, prize, întrerupătoare și calorifere electrice pentru fiecare cameră.

Finisajele incluse sunt standard. Opțional, se poate face upgrade la finisaje, atât pentru interior, cât și pentru exterior.

 

  6. Structura este făcută din containere noi sau ieșite din uz?

Toate containerele maritime care se folosesc în construcții sunt containere în uz, perfect funcționale.

Nu se folosesc containere noi, costurile acestora fiind destul de mari și, în cazul construcției caselor, nejustificate.

 

  7. Ce fundație este necesară pentru o astfel de casă?

Fundația se dimensionează în funcție de numărul de etaje si de studiul geologic al terenului.

Pentru o casă cu un singur nivel, există trei variante de fundație, iar alegerea uneia dintre ele se face în funcție de particularitățile terenului și proiectului: piloni de beton, placă de beton sau fundație continuă tip radier.  Dimensionarea fundației va fi realizată în funcție de configurația și greutatea casei. Costul fundației nu este inclus în prețul casei, menționat mai sus.

 

sursa : https://www.containerhome.info/shipping-container-homes-plan-series-plan-1-2-x-40.html
sursa : https://www.containerhome.info/shipping-container-homes-plan-series-plan-1-2-x-40.html

 

  8. Cum se face încălzirea într-o casă din containere?

Încălzirea standard, inclusă în preț, se face prin calorifere electrice.

Opțional, se poate monta centrală proprie cu calorifere sau încălzire în pardoseală.

 

  9. Care este sistemul de termoizolație pentru o astfel de casă? 

Termoizolarea se face atât la exterior, cât și la interior, cu polistiren expandat de 100mm, vată minerală și polistiren extrudat. De asemenea, planșeul este termoizolat cu vată minerală și placat cu gips-carton. Termoizolația inclusă vă ajută să aveți costuri mici de incălzire iarnă și o răcire economică vară.

 

sursa : https://ro.pinterest.com/pin/499266308688737870/  https://ro.pinterest.com/pin/499266308688737870/

 

   10. Cum se poate face acoperișul unei astfel de case?  

 Acoperișul standard, inclus în preț, este, în general, în 2 ape. Șarpantă este din lemn, iar finisajul inclus este tiglă metalică mată.

Optional, se pot crea acoperișuri verzi și/sau se pot monta panouri fotovoltaice.

 

    11. Se pot monta panouri fotovoltaice pe acoperișul unei astfel de case?

Da, se pot monta panouri fotovoltaice pe acoperiș. În costul casei este inclusă instalația electrică care poate fi adaptată la panourile fotovoltaice fără cost suplimentar. Panourile însă nu sunt incluse în costul casei.

 

  12. În cât timp este gata casă de la achitarea avansului?

Casa din containere este gata în 3-4 săptămâni de la semnarea contractului și achitarea avansului. Pentru un proiect mai complex, care implică mai multe lucruri non-standard, vom lua în considerare o perioadă de documentație in plus de 2 săptămâni.

 

  13.  Care este durata de viață a unei case din contanere maritime?

 Durata de viață a containerelor maritime este de 50 de ani. 

 

  14. Cum rezistă casele din containere la cutremure?

Structura de rezistență a containerelor maritime este unică și prezintă o protecția foarte mare în caz de seism.

Structura de rezistență este păstrată intactă în tavan și pereți în timpul construcției casei, astfel încât această va avea o rezistență seismică și în timp extrem de mare.

 

  15. Cum se întreține o casă din containere maritime? Necesită mentenantă periodică?   

O casă din containere se întreține la fel de ușor ca și o casă normală. Nu necesită lucrări de întreținere suplimentare.

Rezistența structurii containerelor (un singur container suportă 190 tone încărcare) conferă acestui tip de casă rezistența și stabilitatea în timp.

 

  17. Ce autorizații sunt necesare pentru o astfel de casă?

Casele din containere maritime pot fi construite fără autorizație, cu autorizație de amplasare sau autorizație de construcție, în funcție de decizia și încadrarea pe care o da Departamentul de Urbanism al Primăriei pe rază căruia urmează să amplasați casă.   

 O casă din containere maritime amplasată pe o fundație și racordată la utilități are nevoie de autorizare ce construire. Mai jos aveți un extras din articolul 3 al legii 50/1991.

 

Articolul 3, Legea 50/1991

 (1) Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru:

 

  1. f) lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu necesare în vederea organizării executării lucrărilor, în condițiile prevăzute la art. 7 alin. (1) și (13) ;
  2. g) organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote;
  3. h) lucrări de construcții cu caracter provizoriu: chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame, copertine și pergole situate pe căile și spațiile publice, anexe gospodărești, precum și anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilan

 

De asemenea, conform legii locuințelor, înălțimea liberă minimă a unei locuințe este de 2.55m. Deci, conform legii, pentru o locuința va fi nevoie să optați pentru containere HQ, care permit o înălțime liberă mai mare de 2.55m

 

 În cazul în care vă doriți o construcție din containere DV amplasată pe o fundație, se poate face autorizare de construire doar pentru fundație. Racordarea la utilităti, în acest caz, vă fi alocată fundației.  

Construcțiile din containere temporare, de dimeniuni reduse,  se pot amplasa și pe dale din beton, deci fără fundație. În acest caz este recomandat să faceți un studiu geologic al terenului și să consultați un structurist pentru a află dacă terenul poate susține greutatea casei.  

     

     

 

 

 

Leave a Reply