Ideea de casuta proprie a fascinat copiii a numeroase generatii. Pana nu demult, cei mici transformau biroul, dulapul de haine sau masa pliabila in casute pentru papusi si jucarii, iar de cele mai multe ori rugau parintii sa ii lase sa doarma acolo peste noapte, in “casuta” lor. Aceasta idee a insufletit creativitatea multor copii si o buna bucata de timp, a ramas locul favorit pentru joaca. Astazi, aceasta idee a evoluat din punct de vedere al designului si ramane inca o etapa din jocul evolutiv al copilului.
Casuta copiilor– locul de joaca
In camera copilului se poate realiza un spatiu de joaca ce poate sa indeplinasca doar aceasta functie. Acest spatiu poate fi realizat in mai multe feluri:
1) Casuta cu structura reala care sa sustina parterul si etajul – este important pentru o astfel de constructie sa aiba stabilitate si rezistenta. Este conceputa in aşa fel incat sa permita copiilor si adultilor sa se joace in ea. Acest tip de casuta este recomandat pentru copiii mai mari, care se aventureaza in jocuri de rol mult mai complexe.
2) Frame house – casuta cu o structura pentru conturarea volumului propriu-zis. Se poate realiza din cateva stinghii de lemn, o panza si este recomandata copiilor mici. Este o constructie de dimensiuni mai reduse care delimiteaza spatiul de joaca de restul camerei. Exista mai multe variante de forme ingenioase care sa tina loc de casuta. De exemplu, un cort realizat din stinghii si textile sigur va starni imaginatia celor mici, dar si un turn de castel sau un cort – baldachin pot face acest lucru foarte bine. Sunt idei care se pot realiza cu un buget mic si care aduc un strop magie in camerele copiilor.
3) Casuta panou – poate sa fie prinsa pe un perete al camerei marcand astfel locul de joaca. Nu trebuie sa fie colorata sau decorata, puteti transforma aceasta activitate intr-un moment creativ impreuna cu copilul dumneavoastra. Lasati-l sa isi personalizeze singur casuta cu vopsele, stikere si desene realizate de el. Pentru o camera mai spatioasa mai exista varianta unui sepataror de camera sub forma unei casute. Acesta poate fi strans cu usurinta si depozitat intr-un spatiu relativ mic. O data ce copilul creste si nu il mai include in jocul lui, acest separator poate fi folosit pentru decorarea peretilor camerei pastrand astfel amintirile dar, lasand loc urmatoarei etape, si anume biroul de studiu.
4) Casuta figurativa – reduce ideea de obiect fizic la un desen pe perete, un contur, care sa sugereze locul de joaca al copilului. Aceasta imagine va functiona ca un semnal pentru copil, lasandu-l sa isi creeze propriul sau univers.
Paturi suspendate si suprapuse
Locul de joaca din camera copiilor poate sa fie restrans din cauza dimensiunii mici a camerei. Uneori cand doi sau mai multi copii trebuie sa imparta aceeasi camera spatiul pentru joaca poate sa fie foarte mic, incomod pentru activitatile si creativitatea micutilor.
O solutie este suspendarea, suprapunerea paturilor si transformarea lor intr-un loc magic care sa faca parte din povestea lor imaginara. Tema „casutei” poate fi implementata in amenajarea paturilor in mai multe solutii interesante:
1) Casuta pentru un copil
In cazul in care camera este destinata unui sigur copil, patul suspendat poate aduce un plus de spatiu care poate fi utilizat ca loc de joaca, de studiu sau depozitare
2) Casuta pentru 2 copii
Doua paturi suprapuse si un acoperis sunt reteta unei camere de vis petru micutii fratiori. O astfel de abordare a plasarii paturilor poate sa creeze mai mult spatiu util deoarece, micutii vor transforma paturile in terenul lor de joaca.
O varianta poate fi si acest exemplu de paturi care sunt o solutie provizorie pana cand copiii cresc si au nevoie de o noua amenajare a camerei.
In decorarea camerelor pentru copiii mai mari, casuta de joaca se poate transforma intr-o tema de amenajare. Fie ca biroul este transformat intr-o casuta jucausa si colorata care ii ofera copilului un mediu confortabil, fie ca dulapurile pentru carti sau jucarii au aceasta forma, casuta va da intotdeauna camerei un aer de poveste in care copilul este personajul principal.
Surse foto: www.pinterest.com